hi_325074_2

Natura câștigă un război greu: compania petrolieră Soco renunţă la proiectul de exploatare din Parcul Naţional Virunga (Congo)

Londra, 11 iunie – Astăzi compania Soco International PLC, listată la bursa londoneză, anunță retragerea operațiunilor din cel mai vechi parc național din Africa și, mai mult decât atât, se angajează să excludă toate zonele din Patrimoniul Mondial UNESCO din proiectele de exploatare a petrolului.

WWF derulează, din august 2013, o campanie globală pentru protejarea Parcului Național Virguna din Republica Democrată Congo, zona vizată de Soco pentru o exploatare controversată.

Azi sărbătorim o victorie pentru întreaga planetă. Este meritul autorităților, al activiștilor din Congo și al susținătorilor din întreaga lume, care s-au unit pentru a opri o mare amenințare ce s-a abătut asupra Parcului Național Virunga, spune Marco Lambertini, Director General la WWF International. Acum e timpul ca guvernul Republicii Democrate Congo să își reafirme convingerea că Virunga are o valoare inestimabilă, pentru toată omenirea, prin anularea tuturor concesiunilor de terenuri petroliere din interiorul parcului, așa cum impune și UNESCO.

În octombrie 2013, WWF a înaintat o plângere către Soco, prin OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Anunțul de astăzi vine ca urmare a unui lung proces de mediere și negociere.

Soco se va retrage din Virunga după încheierea operațiunilor curente, incluzând și o testare seismică în zona Lacului Edward.

Eliberat de amenințarea exploatărilor, Virunga poate fi în continuare sursă de speranță pentru oamenii din Congo. Asemenea altor țări africane, cu investiții corecte și durabile, parcul poate devein un motor economic pentru comunități, spune Raymond Lumbuenamo, Director la WWF- Republica Democrată Congo. E un moment în care comunitatea internațională trebuie să sprijine în continuare Republica democratică Congo și să ne ajute să facem schimbarea de care avem nevoie, pentru ca Virunga, primul parc național creat vreodata în Africa, să rămână părintele parcurilor din Africa.

Virunga adăpostește o biodiversitate remarcabilă și animale rare precum gorila de munte, o specie de legendă, însă critic amenințată. Peste 50.000 de familii depind de Lacul Edward, din interiorul parcului, pentru locurile de muncă, apa și hrana pe care le furnizează. Un studiu independent realizat la recomandarea WWF arată că parcul poate genera peste 400 de milioane de dolari anual, prin ecoturism și pescuit.

Anunțul de astăzi trimite un mesaj puternic despre nevoia de a proteja siturile UNESCO și alte zone naturale fragile, pentru care WWF va lupta în continuare.

Avem un singur gând pentru cei 750.000 de oameni care au semnat petiția WWF și pentru milioanele de susținători WWF de pretutindeni: vă mulțumim pentru că ați stat aproape de noi în tot acest timp și pentru sprijinul vostru; munca noastră nu s-a încheiat, continuă Lambertini. Mai avem multe de făcut în Virunga și trebuie să extindem acest efort la nivelul guvernelor și companiilor din întreaga lume, pentru a înlătura presiunile din aceste situri de importanță mondială.

La sfârșitul acestei luni, reprezentanții guvernelor se vor reuni la Doha pentru întâlnirea anuală a Comitetului UNESCO, pe agendă regăsindu-se statutul de conservare al parcului Virunga, al Marii Bariere de Corali din Australia, Selous Game Reserve din Tanzania, Parcul Național Doñana din Spania, precum și alte zone de interes.

Imagini din Parcul Național Virunga sunt disponibile aici: https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4503

Scroll to Top