Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, “Pădurea” a reușit să mobilizeze cel mai mare număr de voci din România într-un exercițiu european de consultare publică. Cu 421 de chestionare completate – mai mult decât Germania, Franța și Austria – România s-a clasat pe primul loc în Europa în consultarea privind Cadrul Financiar Multianual post-2027.
Acest rezultat reflectă un aspect important pentru țara noastră, care, deși nu are o cultură consolidată a participării în astfel de procese democratice, a demonstrat că atunci când miza este crucială – pădurile – românii pot vorbi clar, ferm și unit.
Urmare a evenimentului „Pădurile, pilon central al viitorului investițiilor verzi în Europa”, au fost depuse eforturi comune de informare și mobilizare care au avut ca obiectiv susținerea unei finanțări echitabile și adecvate pentru păduri, în linie cu nevoile reale și eforturile concrete ale comunităților locale, proprietarilor de păduri și actorilor implicați în conservarea naturii, managementul sustenabil al pădurilor și dezvoltarea bioeconomiei forestiere circulare. Vocea românilor a transmis un mesaj fără echivoc: pădurile trebuie recunoscute ca sector strategic pentru reziliență climatică, competitivitate, tranziție ecologică și dezvoltare economică.
Romanii au cerut o abordare echitabilă și diferențiată, cu alocări financiare dedicate pentru adaptarea la schimbările climatice, conservarea biodiversității, compensarea eforturilor de protecție și sprijinirea unei bioeconomii forestiere sustenabile.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat. Împreună, am arătat că vocea României contează. Este un semnal puternic pentru decidenții europeni că pădurile trebuie să devină o prioritate clară în viitorul buget al Uniunii Europene.