three_legged_bear_in_vrancea__copyright_acdb_romania__2_

Gata cu dezbaterile pe tema schimbărilor climatice, e nevoie de mai multă implicare din partea liderilor

Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC, coordonat de Organizația Națiunilor Unite) a lansat recent volumul final al celui de-al cincilea raport de evaluare privind schimbările climatice. La acest document au muncit timp de șapte ani peste o mie de oameni de ştiinţă din 160 de ţări.
 
Samantha Smith, liderul Iniţiativei pentru Schimbări Climatice şi Energie a WWF comentează în baza raportului: Cei mai buni oameni de ştiinţă din lume în problema schimbărilor climatice ne-au oferit un instrument solid, detaliat şi adecvat de măsurare a eforturilor globale în ceea ce priveşte schimbările climatice. Acest raport a fost aprobat de toate cele 195 de guverne membre ale IPCC, cât şi de oamenii de ştiinţă. Reprezintă un consens științific extrem de vast asupra schimbărilor climatice.
 
Raportul ne arată că schimbările climatice deja afectează natura şi oamenii de pretutindeni. Acidifierea oceanelor, creşterea nivelului mării, valuri extreme de căldură şi schimbările profunde din zona Arctică arată că schimbările climatice sunt deja un fapt real. Aceste lucruri ne mai spun şi că noi suntem responsabili de această situaţie şi că dependența noastră faţă de combustibilii fosili este sursa de poluare preponderentă care ne schimbă clima.

Raportul detaliază scenariul sumbru al unui climat instabil, dar propune totodată o cale către un viitor curat şi sigur. Rezultatele cele mai importante sunt:
 

  1. Lumea îşi permite să lupte împotriva schimbărilor climatice. Acest lucru nu va destabiliza economia şi nici nu va împiedica dezvoltarea – dimpotrivă. Ceea ce este cert este faptul că lipsa de acţiune va fi mult mai costisitoare, chiar şi în cazul unor estimări pozitive.
  2. Nu este încă prea târziu să evităm schimbările climatice catastrofale. Acţiuni rapide şi hotarâte în vederea renunţării la combustibilii fosili pot menține creşterea temperaturii globale sub 2o Celsius, ceea ce reprezintă pragul indicat de ştiinţă şi aprobat de guverne pentru evitarea schimbărilor climatice periculoase.
  3. Există un buget de carbon – o limită care ne spune cât de mult putem emite – şi am folosit deja cea mai mare parte din el. Nivelul emisiilor trebuie să scadă rapid la nivel global, nivelul actual reprezentând punctul maxim, şi să ajungă la zero până la jumătatea secolului dacă dorim evitarea schimbărilor climatice catastrofale. Guvernele, întreprinderile și fiecare dintre noi trebuie să facem mai mult și să eliminăm combustibilii fosili complet.
  4. Adaptarea la schimbările climatice este esențială, dar există limite foarte clare în ceea ce priveşte acest lucru. Fără acţiuni imediate asupra emisiilor şi limitarea impacturilor, adaptarea nu va fi suficientă pentru a ne proteja propriile vieţi, mijloacele de trai şi lumea naturală de care omenirea depinde.
  5. Dacă vom acționa sau nu în vederea reducerii emisiilor și adaptării ridică probleme de echitate și dreptate. Dacă nu reușim să acționăm, ne punem în pericol eforturile depuse pentru a reduce sărăcia și punem în pericol sursele de hrană, apă și mijloacele de trai pentru mulți dintre săracii lumii. De asemenea, vom lăsa tinerii de astăzi și generațiile viitoare față în față cu o provocare extrem de grea. 

În septembrie a.c., peste tot în lume, oameni din toate părțile societății au protestat, cerând liderilor să acționeze. Cetățeni de rând, oameni de afaceri, studenți, mici organizații, grupuri din societatea civilă și lideri spirituali au cerut guvernelor să acționeze rapid și cu ambiție. Acum, este rândul lor – de a își folosi mandatul, să ofere miliardele necesare pentru această tranziție, și să se pună de acord cu privire la calea de urmat pentru un acord global privind clima, la Lima, unde în decembrie va avea loc Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice.
 

Scroll to Top