patrula zero plastic

Delta e la noi acasă: START Patrula Zero Plastic!

Sub sloganul „Delta e la noi acasă”, Patrula Zero Plastic a pornit joi în acțiune. Misiunea voluntarilor WWF-România în această vară este să strângă plasticul plutitor de pe canalele Deltei Dunării. Patrula beneficiază de o barcă personalizată pentru care a fost creat special un motor electric. Cu ajutorul motorului electric, barca va avea 20 de cai putere, o autonomie de  aproximativ 80 km și va putea transporta până la 7 persoane.

Problema plasticului care plutește în derivă pe Dunăre este una spinoasă. Operatorii serviciilor de colectare a deșeurilor în Delta Dunării spun că nu au resurse suficiente, colectarea și transportul deșeurilor fiind dificilă și scumpă. În condițiile în care județul Tulcea a promis Uniunii Europene o rată de reciclare de 50%, pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării, în acest moment se reciclează doar 3% din aceste deșeuri.

De la reprezentanții societății civile până la cei ai administrațiilor locale, insituțiilor de mediu și ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cu toții sunt de acord că este nevoie de campanii de conștientizare în comunitățile locale, de locuri speciale de depozitare în puncte cheie în Delta Dunării și, nu în ultimul rând, de aplicarea unor amenzi, atunci când este cazul.

Patrula Zero Plastic (powered by Lidl) va colecta în timpul verii (iulie-septembrie 2020) deșeurile din plastic de pe canalele Deltei Dunării și le va depune în țarcurile de PET special amenajate în localitățile de proiect (Mahmudia, Sulina, Crișan, Sf. Gheorghe).

La acțiunea de la Mahmudia a fost folosit și noul aliat al programului „Cu apele curate”, drona WasteShark, adusă în toamna anului trecut pentru prima oară în România. Tehnologic, WasteShark, una dintre cele mai avansate soluții de management al deșeurilor plutitoare, navighează la suprafața apei colectând până la 500 kg de deșeuri pe zi.

Până în luna septembrie, Patrula Zero Plastic va merge în toate localitățile de proiect, în trasee de o zi, două sau trei, și va colecta plasticul din zonele adiacente acestora: la Mahmudia, vor fi curățate în timpul acțiunilor și canalul Litcov, zona renaturată Incinta Carasuhat, lacurile din zonă și malurile localităților Murighiol și Dunavăț; urmează apoi zonele Crișan (canalele Caraorman și Ceamurlia, lacurile adiacente și Mila 23), Sulina (canal plajă, Dunărea Veche etc.) și Sfântu Gheorghe (Gârla turcească, lacurile adiacente și meandre).

Simultan, în toate localitățile din proiect, se va desfășura Campania educațională „Impactul plasticului în natură”, care constă în activități de comunicare și promovare a reciclării pentru turiști și localnici. Aceștia vor fi încurajați să alerteze Patrula Zero Plastic atunci când descoperă deșeuri din plastic pe canelele Deltei, prin adăugarea pe canalele de Social Media de fotografii găsite în excursii, cu hashtag-ul #PatrulaZeroPlastic.

De altfel, Compania de turism lent susținută de Ivan Patzaichin s-a alăturat campaniei noastre și ne va furniza informații despre locațiile din Delta Dunării unde există deșeuri din plastic.

Hotelurile și pensiunile din zonă au fost invitate la un „Parteneriat pentru sustenabilitate”. Acestea vor fi ghidate și implicate în reciclarea deșeurilor din plastic, în paralel cu activități de comunicare pentru turiști despre impactul plasticului asupra mediului înconjurător și a apelor în special, și despre modalități de reciclare/ refolosire/ reducere a ambalajelor din plastic.

Despre proiect

„Zero plastic în Delta Dunării” este un proiect ambițios pe care WWF România și-l asumă anul acesta, alături de Lidl. Acțiunile vizează, pe de o parte, stabilirea unor măsuri integrate de management al deșeurilor din plastic din Deltă, și pe de alta, implicarea comunităților locale în colectarea responsabilă și reciclarea acestor deșeuri. Proiectul se defășoară în cadrul programului Lidl „Cu apele curate”.

„Cu Apele Curate” este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.  

CONTACT

Camelia Ionescu – Manager Conservare, [email protected], 0729 028 700

Alexandra Damian – Responsabil Comunicare, [email protected], 0730 833 507

Despre WWF România

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, ape, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor.

Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Despre Lidl

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. 

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse la cel mai bun raport calitate-preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.   

Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri. 

Despre programul „Cu apele curate”

Proiectul „Zero plastic în Delta Dunării” face parte din programul „Cu apele curate” implementat la inițiativa asociației Mai Mult Verde cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene și vine în contextul în care, conform unui studiu efectuat de Universitatea din Viena, Dunărea transportă zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de plastic (1533 tone pe an).

În prima etapă a proiectului au avut loc acțiuni de igienizare în Delta Dunării și în zece orașe de pe Dunăre: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Brăila, Galați și Tulcea, în cadrul cărora au fost colectate 7,2 tone de deșeuri, dintre care 6,5 tone de plastic. Au urmat atât activități de

amenajare și dezvoltare a infrastructurii de colectare a deșeurilor, prin care s-au

colectat până în prezent 100 de tone de plastic, cât și campanii educative, de informare și de organizare comunitară. În total, aproximativ 2500 de voluntari au participat la acțiunile „Cu Apele Curate”.

În fiecare dintre cele zece orașe de pe Dunăre s-au format grupuri de inițiativă, care, ghidate de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și sprijinite de autoritățile locale, identifică soluții pentru reducerea și prevenirea poluării cu plastic. Organizatorii comunitari au învățat, printre altele, să scrie solicitări către primărie, să semnaleze nereguli legate de gestionarea deșeurilor și să organizeze întâlniri și ateliere cu membrii comunității locale.

Din toamna anului 2019, proiectul are un nou aliat – drona WasteShark, folosită pentru prima oară în România. Tehnologic, WasteShark, una dintre cele mai avansate soluții de management al deșeurilor plutitoare, navighează la suprafața apei colectând până la 500 kg de deșeuri pe zi.

Scroll to Top