cassie-matias-VSGEH7tKiUg-unsplash

Cel mai mare plan de protectie oceanică va ocroti peste 1,5 milioane km2 din Antarctica

Uniunea Europeană și alte 24 de țări au convenit asupra celui mai mare plan de protecție oceanică, pentru Marea Ross din Antarctica. Procesul a durat ani de zile și protejează mai multe specii de păsări, pinguini și foci. De asemenea, planul îmbunătățește rezistența oceanelor lumii în fața schimbărilor climatice.

La cea de-a 35-a întâlnire a Comisiei pentru conservarea resurselor marine vii din Antarctica (CCAMLR) în Hobart, Australia, țările membre au convenit să protejeze 1.550.000 km2 din Marea Ross prin stabilirea:

– a 1,117,000 km2 ca fiind rezervație marină cu regim de protecție integrală;

– a 110.000 km2 ca zonă specială de cercetare ce permite pescuitul în scop științific pentru krill și eleginoides (specii de crustacee si pesti specifice apelor reci);

– a 322.000 km2 ca zonă specială de cercetare ce permite pescuitul controlat pentru  cercetarea speciei krill.

John Tanzer, lider al departamentului Oceans Practice al WWF International, a declarat: „Acordul pentru a crea această protecție pentru Marea Ross din Antarctica arată modul în care națiunile se pot uni pentru a face progrese reale pentru planetă, într-un timp de nevoi fără precedent. Apreciem eforturile tuturor celor care au lucrat din greu, atât de mult timp, pentru a găsi un numitor comun și a scrie istorie astăzi. Împotriva presiunilor tot mai mari cu care se confruntă, acest acord este o poliță de asigurare pentru ocean.

Acest acord are în spate ani de muncă intensivă, din partea multor oameni din guverne și din organizații non-guvernamentale; de aceea suntem foarte mândri că am jucat un rol în acest efort, încă de la început – atunci când acest rezultat părea doar un vis. Uneori, cele mai bune vise devin realitate. Există multe lucruri de făcut pentru a proteja Antarctica într-un mod îndelungat, dar aceasta este o zi de sărbătoare pentru noi!”, a declarat John Tanzer.

„Marea Ross a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai intacte zone de sălbăticie de pe Pământ”, a declarat Chris Johnson, Manager din partea departamentului Ocean Science al WWF-Australia, membru al reuniunii CCAMLR în Hobart.

„Această mare este casă pentru o treime din pinguinii Adélie din lume, pentru un sfert din toți pinguinii imperiali, pentru o treime din toți petrelii (n.r. păsări marine de culoare albă, cu spatele și aripile cenușii, ce se hrănesc cu pești și trăiesc în colonii) din Antarctica și pentru peste jumătate din toate focile Weddell din Pacificul de Sud.

Acordul de astăzi este un punct de cotitură pentru protejarea Antarcticii și a Oceanului de Sud. Peste 1,5 milioane de km2 trebuie să fie puse deoparte, pentru conservare – o zonă de mărimea Franței, a Germaniei și Spaniei, împreună. Din această suprafață, peste 70% reprezintă rezerve marine pe deplin protejate.

Acest lucru este important nu doar pentru incredibila diversitate a vieții pe care o va proteja, dar, de asemenea, pentru contribuția pe care o aduce la rezistența oceanelor lumii în fața schimbărilor climatice.

Chiar dacă acest lucru este fără îndoială o veste bună, acordul privind Marea Ross va expira în 35 de ani.

Conform instrucțiunilor Uniunii Mondiale de Conservare (IUCN), zonele de protecție marină trebuie să fie permanente. WWF este preocupat de faptul că acordul asupra Mării Ross nu îndeplinește acest standard „, a spus domnul Johnson. În următorii ani, WWF va continua să facă presiuni pentru ca Marea Ross sa devină o zonă marină protejată (MPA), apărată în mod perpetuu.

WWF felicită membrii CCAMLR, cum ar fi Rusia, China, Japonia, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii, printre altele, pentru că s-au unit în a sprijini acest rezultat. WWF apreciază, de asemenea, numeroasele organizații de conservare ce au lucrat la protecția sporită a Antarcticii și a apelor Oceanului de Sud, vreme de ani sau zeci de ani.

Scroll to Top