hi_27736_sturgeon__acipenser_sturio___hartmut_jungius__wwf_canon

Bulgaria se alătură eforturilor României pentru salvarea sturionilor din Dunăre

Autorităţile bulgare au anunţat adoptarea interdicţiei, pentru o perioadă de 4 ani, a pescuitului de sturioni din Dunăre, alăturându-se, astfel, eforturilor României, unde în anul 2006 a fost introdusă prohibiţia, pentru o perioadă de 10 ani.

„Faptul că Bulgaria s-a alăturat, în sfârsit, României în adoptarea acestei măsuri este de o importanţă vitală”, a afirmat Vesselina Kavrakova, coordonatorul programului WWF Dunăre-Carpaţi în Bulgaria. „În România, Moratoriul privind pescuitul sturionilor a intrat în vigoare în aprilie 2006, dar, având în vedere că Dunărea serveşte ca graniţă naţională între Bulgaria şi România, o interdicţie adoptată în mod unilateral nu a fost suficientă”.

Având originea acum 200 de milioane de ani, sturionii au supravieţuit mai mult decât dinozaurii, dar astăzi cele mai multe specii de sturion sunt grav ameninţate cu dispariţia, conform listei IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii). Bulgaria şi România deţin singura populaţie viabilă de sturioni în sălbăticie din Uniunea Europeană, însă 5 din cele 6 specii de sturion din Dunăre sunt în pericol de dispariţie.

„Pescuitul excesiv şi comerţul ilegal de caviar în Bulgaria şi România sunt principalele motive de îngrijorare, însă şi distrugerea habitatului natural (cauzate inclusiv de construcţia de hidrocentrale şi de poluare) ameninţă supravieţuirea speciei.

Caviarul reprezintă unul din cele mai scumpe produse provenite din mediul sălbatic. Printre speciile de sturioni din bazinul Dunării se numără şi beluga, faimos pentru caviarul scump.

Barajele au tăiat rutele de migraţie ale sturionilor, lucru care a dus la distrugerea zonelor unde aceştia îşi depun icrele, ceea ce a afectat populaţia de sturioni. Conform Societăţii Internaţionale pentru Conservarea Sturionilor, Dunărea reprezintă singurul mare sistem natural fluvial din Europa unde protecţia populaţiei existente, însă vulnerabile de sturioni este încă posibilă.

„Ceea ce trebuie să vedem de acum înainte sunt diferitele activităţi care să vină în sprijinul speciei, cum ar fi repopularea şi monitorizarea situaţiei exemplarelor din Dunăre. E nevoie, de asemenea, de o campanie eficientă de informare a comunităţilor de pescari şi de o aplicare serioasă a interdicţiei”, a mai spus Kavrakova.

Aceasta a adăugat: „Ne dorim să constatăm că şi România şi Bulgaria se implică activ atât în creşterea nivelului de conştientizare din rândul instituţiilor responsabile cu combaterea comerţului ilegal de caviar, cât şi în îmbunătăţirea capacităţii lor de a controla şi monitoriza acest comerţ”.

Dunărea, cea mai importantă apă curgătoare care se varsă în Marea Neagră şi, totodată, cel mai mare estuar al acesteia, are un rol crucial în existenţa sturionilor. Majoritatea exemplarelor trăiesc în estuare şi în apele de coastă, însă se deplasează în amonte pentru a se reproduce. După Marea Caspică, Marea Neagră reprezintă cea mai importantă zonă unde se practică pescuitul de sturion.

Scroll to Top