Biodiversitatea dispare și, odată cu ea, dispar culorile din viaţa noastră

De Ziua Mondială a Mediului, WWF România trage din nou un semnal de alarmă cu privire la efectele uneori greu de observat ale crizei climatice și îndeamna oamenii să acționeze pentru a opri declinul biodiversității.

Speciile si ecosistemele de pe glob sunt distruse cu o viteză alarmantă.

Raportul Planeta Vie 2018[1] ne spune că am pierdut 60% din populațiile speciilor sălbatice de vertebrate în doar 40 de ani. Cauza este aproape de fiecare dată faptul că cerem mai multe produse și servicii decât natura ne poate oferi. Consumăm resursele a 1,7 planete într-un an, ceea ce înseamnă că, începând cu anii ’70 utilizăm resursele generațiilor viitoare ca și când ni s-ar cuveni[2]. Excesele și ilegalitățile, cum ar fi pescuitul excesiv sau braconajul, au șters de pe fața Pământului numeroase specii sau le-au făcut din ce în ce mai rare, cum e cazul tigrilor, la nivel global, sau al sturionilor din Dunăre, pentru țara noastră.

Varietatea culorilor de care ne bucurăm zi de zi ne este oferită de diversitatea biologică de pe planetă: alb ca zăpada, galben-pai, roșu ca focul, azur – albastrul cerului, negru ca mura sau ca pana corbului și exemplele pot contiua. Totuși, sunt #culoripecalededisparitie. Această varietate scade extrem de rapid, iar unele culori pe care le iubim atât de mult vor disparea de tot, odată cu natura.

Cum dispare culoarea din natură?

Uitându-ne în jur, lumea pare încă plină de culoare. Și totuși, în 2016 am pierdut o treime din Marea Barieră de Corali. Cândva casă pentru mii de viețuitoare, aceasta a devenit complet sterpă și albă, din cauză că temperatura oceanului a crescut prea mult. Dar și mai periculoase sunt schimbarile care se întâmplă sub ochii noștri, încet, încet. Acestea nu sunt mereu vizibile, pentru că o culoare – verdele pădurii – este înlocuită cu o alta – galbenul lanurilor de rapiță, necesare din ce în ce mai mult pentru a produce combustibil, dar extrem de dăunătoare. Unele schimbări sunt și mai subtile, pentru că o nuanță este înlocuită de o alta: pădurile tropicale sunt înlocuite cu specii de arbori care pot fi recoltate rapid. Două nuanțe de verde, din care însă numai una poate ocroti mii de viețuitoare.

De aceea este important să învățăm să facem diferența între culori și să acționăm.

 

 


[1] https://wwf.ro/resurse/raportul_planeta_vie_2018/
[2] https://www.overshootday.org/newsroom/media-backgrounder/
Scroll to Top