ursul-brun-in-apropierea-asezarilor-umane-tomas-hulik-1920x1080

Recomandări pentru locuitorii zonelor populate de urși

Vecinii urși: cum să trăim alături de ei

Urșii sunt niște animale cu un comportament oportunist și foarte adaptativ. În România, ei au acces foarte ușor la resturile alimentare (depozite de deșeuri, tomberoane neizolate etc.), fapt ce îi atrage lângă sate și orașe. Din păcate, de-a lungul timpului, mulți urși au fost atrași și obișnuiți cu hrana oferită de om, ajungând astfel în zonele locuite.Dacă luați în considerare sfaturile de mai jos, puteți evita conflictele chiar și în zonele unde există populații semnificative de urși.

  • Primul pas pentru evitarea întâlnirilor nedorite între oameni și urși îl reprezintă  amenajarea unor recipiente de depozitare a deșeurilor ”anti-urs”. Drept consecință, urșii nu vor mai fi atrași de hrana obținută ușor, iar acest comportament nu va mai fi încurajat.
  • Nu depozitați gunoaiele la întâmplare, nici măcar în zonele rezidențiale. Puneți deșeurile într-un tomberon rezistent anti-urs, care poate fi blocat.
  • Duceți gunoiul la tomberon pe lumină, preferabil în ziua în care sunt colectate deșeurile.
  • Dacă aveți livadă, culegeți fructele din pomi. Fructele fermentate pot genera un miros foarte atractiv pentru urși.
  • Nu lăsați hrana animalelor de companie în afara casei. Castronul câinelui sau al pisicii trebuie să stea înăuntru, încuiat.
  • Nu puneți carne, pește sau fructe cu miros puternic în compost. Ați mai putea reduce mirosul compostului cu zeamă de limetă sau să adăugați bacterii care grăbesc procesul de descompunere a resturilor vegetale (se pot cumpăra din comerț).
  • Dacă ați făcut un grătar sau ați gătit la ceaun, spălați toate ustensilele și duceți-le în interior
  • Dacă vedeți un urs, nu încercați să-l hrăniți sub nicio formă. Mai mult, nu îi atrageți atenția.
  • Dacă vedeți un urs când călătoriți cu mașina, nu urmăriți animalul și nu ieșiți din mașină sub nicio formă.

© WWF

DESCARCĂ INFOGRAFIC

 © LIFE EuroLargeCarnivores

© LIFE EuroLargeCarnivores Acest material a fost realizat în cadrul proiectului LIFE EuroLargeCarnivores și se bazează pe recomandări oferite de experți în carnivore mari ai National Park Services (SUA), Bear Smart Society (SUA), Slovak Wildlife Institute, Milvus Group (România), WWF.

Citiți și…

Scroll to Top