Proiectul de reintroducere a zimbrilor în Carpații Meridionali intră într-o nouă fază!

Zimbrii (Bison bonasus) sunt cele mai mari mamifere erbivore de pe continentul nostru. Cândva răspândiți pe un teritoriu însemnat în Europa, vânătoarea excesivă și distrugerea habitatelor au dus aproape la extincția lor în sălbăticie.

Continuarea coexistenței

În ultimele decenii s-au făcut eforturi pentru a-i salva prin intermediul programelor de reintroducere și de reproducere în captivitate – WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) și Rewilding Europe, cu acordul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și susținerea Primăriei Armeniș au reintrodus în Carpații Meridionali, în perioada 2014 – 2023, peste 120 de exemplare.

În prezent, coroborând datele studiului genetic realizat în 2022, cu numărul de viței născuți în 2023 și cu cele 8 exemplare eliberate anul trecut, putem estima populația la aproximativ 180  de exemplare, deci animalele s-au adaptat perfect vieții în sălbăticie, s-au înmulțit și și-au preluat rolul în ecosistem.

În septembrie 2023, câțiva reprezentanți ai speciei Bison bonasus au fost semnalați și în Parcul Național Domogled Valea Cernei, o dovadă clară că zimbrii își recuceresc încet teritoriul și migrează, natural, către alte zone, adiacente celei în care au fost eliberați.

În aceste condiții, continuarea proiectului ”Life with Bison” a fost un pas natural, iar eforturile de reintroducere a speciei au intrat într-o nouă etapă.

În colaborare cu Rewilding România, WeWilder, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Faună Sălbatică și Resurse Montane din România și cele trei primării locale din arealul proiectului – Primăria Armeniș, Primăria Teregova și Primăria Cornereva – ne vom asigura că populația de zimbri europeni, aflată în continuă creștere, și comunitățile locale pot coexista în armonie.

„Deși starea de conservare și numărul de zimbri s-au îmbunătățit în ultimii ani, există încă multe necunoscute cu privire la ecologia acestei specii. Ne bucurăm că în cadrul acestui proiect avem șansa să ne continuăm munca legată de diversificarea bazei genetice, monitorizarea indivizilor în sălbăticie, dar și dezvoltarea pe principii durabile a comunităților locale adiacente reintroducerii, actiuni începute cu peste un deceniu în urmă.”, spune Adrian Grancea, managerul proiectului ”LIFE with Bison”. 

Măsuri pentru succesul proiectului

Turmele vor fi monitorizate constant de rangeri, atât în teren, cât și cu ajutorul tehnologiei, iar viabilitatea lor pe termen lung va fi consolidată prin introducerea unor noi exemplare, atât pentru diversitate genetică, cât și pentru a mări numărul de indivizi. 

În colaborare cu autoritățile române și cu ceilalți parteneri, vom lucra la elaborarea unei strategii naționale și a unui plan de acțiune pentru refacerea speciei. De asemenea, vom face eforturi în vederea creșterii inițiativelor ecologice în comunitățile locale.

Provocări

Zimbrii pot provoca pagube culturilor, pășunilor sau zonelor forestiere, creând o situație tensionată cu membri comunităților locale. De aceea, este important să existe protocoale clare pentru gestionarea conflictelor între oameni și zimbri. Este clar că succesul reintroducerii zimbrilor în Carpații Meridionali depinde de colaborarea strânsă între ONG-uri, autorități și comunitățile locale interesate de a aborda aceste provocări și de a asigura o coexistență armonioasă între oameni și zimbri.

Finanțare

Bugetul pentru activitatea WWF-România în cadrul proiectului ”LIFE with Bison”, între 2024 și 2028, este de 1,631,305.20 euro, iar Programul LIFE contribuie cu 1,223,478.90 euro prin grantul LIFE Bison.

Proiectul ”LIFE with Bison” este co-finanțat de Uniunea Europeană prin LifeProgramme.

Parteneri:

Scroll to Top