Andrei Aradits: „Ar trebui sa dezvoltam un concept de patriotism planetar”

Pentru Andrei Aradits protejarea naturii nu e un act eroic, ci bun simț consecvent. El ne povestește, într-o pauză, cum a realizat că natura nu e ca un filtru de Instagram, ci ceea ce mâncăm, bem sau respirăm, totul într-un interviu #actionezpentrunatura.

1. De ce este importantă pentru tine natura?

„Natura” e un termen impersonal. Când spui „natura pentru tine” socotești natura ca ceva diferit de tine, nu știu, un soi de pastel, ceva de pus pe Instagram ori cred că asta e o mare greșeală de înțelegere. Eu SUNT natura. Mănânc, beau, respir natura. Dacă murdăresc, stric, otrăvesc natura, pe mine mă otrăvesc. Natura e importantă pentru mine, pentru că eu sunt important pentru mine.
Uite o poveste reală:
Primăvara, Colentina colț cu Doamna Ghica. Observ un cetățean cum parchează bemveul (în stație) și când coboară aruncă o pungă de plastic pe jos. Pleacă. În 5 minute începe o ploaie torențială. După ce-a stat ploaia ies să cumpăr ceva și văd din nou cetățeanul cu mâinile-n cap și cu apa peste genunchi înjurând forțele naturii care i-au inundat mașina. Nici o secundă nu i-a trecut prin cap că poate tocmai punga lui a astupat canalul.


2. Unde sau când s-a întâmplat momentul de revelație în care te-ai hotărât să schimbi ceva?

Eram în Austria la schi. La un moment dat m-am oprit să fumez într-un loc absolut majestuos. După ce-am terminat mi-am dat seama că nu am unde să arunc chiștocul. Totul era atât de imaculat încât chiștocul meu împuțit ar fi fost o impietate. L-am băgat în buzunar. Și am trecut pe țigări electronice.

3. Cum crezi că s-ar schimba lumea dacă ar fi mai mulți ca tine, care vor acționa spre protejarea naturii?


Am depășit punctul în care trebuie să protejăm natura pentru a schimba lumea în bine. Trebuie s-o protejăm ca să supraviețuim. Noi! Nu nepoții sau copiii, noi! Trebuie să NE protejăm. Altfel ne vom prăji, sufoca, îneca sau cine știe ce alte efecte va produce mormanul de gunoi și inconștiență pe care îl generăm zilnic.

4. Cum crezi că ar putea contribui și alții la acest efort de protejare a naturii?


Protejarea naturii e ambiguu și te face să te simți neputincios. Ce să fac eu, Andrei, pentru mama natură când trântesc ăștia cu petroliere în stânci și le transpiră deșeurile radioactive.
Pune-ți obiective mici: pune-ți o scrumieră pe balcon, ia-ți o pungă mare la cumpărături, turtește pet-urile și reciclează, nu mai arunca gunoaie pe șosea, d-astea. Și votează pe unii mai puțin transpirați la subraț care să legifereze cu bun simț.

5. Concret, la nivel personal, ce ar trebui să facă fiecare pentru a se simți o schimbare?


Simplu: să-și mărească aria de proprietate în minte. În casa mea, nu arunc gunoi pe jos. De ce să fac asta pe strada mea? În parcul meu? În orașul meu? În țara mea? Pe planeta mea? Ar trebui să dezvoltăm un concept de patriotism planetar, poate reușim asta fără să fie nevoie de niște extratereștri, dușmani comuni.

6. Tu ce faci concret pentru a conserva bunurile oferite de natură?


Am fost pe o insulă în Grecia și am găsit un golfuleț pustiu cu stânci, din păcate curenții mai aduceau gunoaie aruncate de pe ferry. Le-am strâns și le-am dus la tomberon. Chestii de bun simț. Consecvent. Nu e nevoie de eroism.

Scroll to Top