Primul workshop pentru #ZeroPlastic în pădurile de lângă Brașov

Ne dorim să avem păduri curate, fără plastic în ele, cu turiști care înțeleg importanța respectării naturii. Vrem să creăm o conștiință de protejare a mediului și un mecanism funcțional care să implice prevenție (educarea localnicilor și a turiștilor), ecologizare, monitorizare și, acolo unde este cazul, sancționarea celor care continuă să arunce deșeuri în păduri.

De aceea am început un proiect-pilot în pădurile din jurul Brașovului, unde punem la punct un sistem care să poată fi replicat la nivelul țării. Un asemenea obiectiv poate fi atins doar dacă lucrăm în echipa, așa am organizat la Brașov o întâlnire la care au participat toate autoritățile relevante: Poliția Locală, Jandarmeria Montană, Primăria Brașov, Salvamontul, Ocolul Silvic și reprezentanți ai liceenilor și ai studenților.

Discuțiile au sos în evidență soluțiile care pot fi implementate pentru eliminarea plasticului din natură

Problemele existente au ieșit imediat la iveală. Poliția și Jandarmeria nu au suficient personal astfel încât să asigure patrulările necesare. Nu se știe exact unde sunt depozitate ilegal deșeurile. Unii turiști aruncă gunoaie pe drumurile auto care intră în pădure sau la marginea ei. Elevii și studenții primesc prea puține informații în școli în legătură cu conștientizarea ecologică. Unii localnici, în special cei care locuiesc în sate, consideră că pădurea este locul în care își pot arunca lucrurile de care nu mai au nevoie.

Ca urmare a discuțiilor, am început să lucrăm la identificarea zonelor din pădurile de la marginea Brașovului unde riscul de depozitare a deșeurilor din plastic este cel mai ridicat. În același timp vom pune la punct, împreună cu Primăria Brașov, un mecanism prin care cetățenii să poată sesiza autorităților locul în care au găsit deșeuri depozitate și, eventual, persoanele care le-au aruncat. Vom face și acțiuni de ecologizare. Dar acestea, singure, nu sunt suficiente. Ele vor fi însoțite de acțiuni de educare în câteva instituții de învățământ din Brașov și de conștientizare a importanței protejării mediului înconjurător printr-o campanie de comunicare inedită în Brașov.

Proiectul este în plină desfășurare și vă invităm să fiți alături de noi pentru a avea #ZeroPlastic în natură.

Scroll to Top