Principalele riscuri de comercializare a lemnului pe piața UE

WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a elaborat evaluarea de risc privind recoltarea ilegală a lemnului, printr-o analiză a indicatorilor și a legislației relevante din domeniul forestier și al domeniilor conexe. Aceasta a luat în calcul principalele riscuri de încălcare a legislației care pot apărea în momentul comercializării lemnului pe piața europeană.

Inițiativa urmărește o analiză a indicatorilor și a legislației relevante în vederea identificării riscurilor asociate, pornind de la definițiile și prevederile EUDR privind punerea la dispoziție pe piața Uniunii și exportul din Uniune a anumitor produse de bază și produse asociate cu defrișările și degradarea pădurilor.

Elaborarea acestei evaluări s-a realizat cu implicarea unui grup de lucru format din experți din domeniul forestier, cu implicații în zona socială, economică și de mediu. Aceasta vine în sprijinul operatorilor și comercianților care introduc sau comercializează lemn pe piața europeană, dar și al autorităților de control în vederea analizării riscurilor existente privind respectarea legislației relevante.

Evaluarea are un caracter general și poate fi afectată de lipsa unor clarificări necesare interpretării Regulamentului (UE) 2023/1115 (EUDR), o analiză mai detaliată putând fi făcută în urma elaborării documentelor subsecvente de către Comisia Europeană, precum „orientări” privind clarificarea unor definiții și stabilirea autorităților responsabile.

În scopul furnizării unor analize complete, vom continua să ne implicăm în realizarea evaluărilor de risc inițiate de autorități și/sau de Forest Stewardship Council. Sperăm că va avea loc un proces participativ mult mai larg, care va aduce clarificarea anumitor aspecte din regulament, clarificări ce trebuie elaborate de către Comisia Europeană.

Scroll to Top