andrei Rosu - taieri ilegale

Jurnal de maraton – ziua 3: Imagini apocaliptice cu peste 600ha de pădure tăiate ilegal

Startul în ultima zi a maratonului s-a dat la ora 8, pe un frig care ne amintește că iarna se apropie. Plouase toată noaptea și afară erau 7 grade când Andrei Roșu a început alergarea de 22km printre peisajele spectaculoase de pe TransAlpina. Zona idilică a luat însă sfârșit când a intrat pe drumul forestier din Munții Șureanu, în județul Alba.

Pe măsură ce înainta, munții începeau să devină tot mai golași…de păduri. Șocul cel mare îl aștepta însă pe Andrei la terminarea drumului forestier, când imaginile au devenit apocaliptice. Peste 600ha de pădure rase complet. Ici-colo câte un arbore răzleț, negru ca și cum ar fi fost trăsnit de furtună, ne amintea că acolo a fost cândva o pădure. Peste tot crescuse o iarbă înaltă, care dădea impresia unei pajiști enorme.

Avem aici de-a face cu păduri retrocedate haotic, nepăzite și abuzate, în care interesele materiale au avut câștig de cauză. Autoritățile au deschis dosare penale, care au fost însă „îngropate”. Nu se știe nici în prezent cine este proprietarul a sute de hectare distruse.

„Retrocedările făcute haotic, ignorarea proprietarilor și urmărirea unor interese au generat astfel de practici. Niciodată în ultimii 30 ani pădurea nu a fost finanțată, iar proprietarii nu au fost despăgubiți pentru restricțiile impuse. Trebuie să înțelegem că pădurea nu se întreține doar cu obligații, ci și cu finanțare”, explică Radu Melu, manager național al departamentului păduri la WWF România.

Mihai Morar , director la Ocolul Silvic Sebeș, a preluat în decembrie 2019 o întreagă zonă în care pădurile au fost retrocedate, iar apoi tăiate în mod necontrolat. Este vorba despre peste 600 de hectare unde nu se știe încă ce s-a întâmplat, iar mulți dintre proprietari nu sunt identificați. Interviu luat de Radu Melu, manager național al departamentului păduri la WWF România.

Toate neregulile din pădurile României sunt posibile deoarece legea o permite. De aceea WWF a lansat o petiție online (obiectivul este să ajungem la 30.000 de semnături). Împreună, avem șanse să schimbăm legea și să facem o reformă reală pentru combaterea exploatării ilegale a lemnului până nu e prea târziu.

#maratonulnepadurilor #stoptaierilorilegale #wwfromania