Andrei Rosu - taieri legale

Jurnal de Maraton – Ziua 2: 52 km parcurși, păduri tăiate legal, doborâte de furtuni sau omorâte de insecte

Andrei Roșu a început cea de-a doua zi a Maratonului NePădurilor la ora 8.30 cu o „încălzire” de 30 de kilometri și o diferență de nivel de 1.000m pe șoseaua care leagă Voineasa de Lacul Vidra, în Munții Lotrului. Peisaje memorabile urmate, după traversarea barajului, de o zonă care părea dezolantă, cu o exploatare forestieră în lucru. Din fericire, nu toate tăierile sunt ilegale. Aici era o exploatare legală, de cel mult 3ha, care va fi reîmpădurită în următorii doi ani.

Urcușul în munte s-a făcut abrupt, pe drum de TAF. După două ore, Andrei a ajuns într-o zonă deschisă, unde se vedeau aproximativ 20ha de pădure  tăiate în întregime. În realitate, aici au avut însă loc  tăieri  rase pe două suprafețe care sunt legale. Una dintre ele a fost plantată de curând și arborii sunt mici, până la genunchi, încât un ochi neantrenat nici nu-i observă. Iar alta nu a fost încă plantată. Puțin mai departe, se vedeau peste tot rădăcini întoarse în sus, ceea ce indica faptul că au avut loc doborâturi de vânt în urmă cu câțiva ani.

Traseul a traversat apoi o pădure cu arbori uscați, atacați de ipide, adică de niște gândaci mici, cât vârful unui ac, care trăiesc între scoarța și lemnul rășinoaselor. Andrei și-a continuat alergarea pe lângă o zonă care din dronă părea defrișată. De fapt, și aici toată suprafața era replantată iar arborii, micuți, aveau chiar trei vârste diferite.

După încă două ore, maratonistul a ajuns coborât la celălalt capăt al lacului Vidra, destinația finală.

„Este clar că schimbările climatice ne afectează pădurea. Tocmai de aceea trebuie să adaptăm modul de gospodărire a acesteia astfel încât să reziste vânturilor mai puternice, atacurilor de insecte, rupturilor și doborâturilor de vânt”, explică Radu Melu, manager național al departamentului păduri la WWF România, care a inițiat un proiect regional ce urmărește să contribuie la reducerea impactului fenomenelor climatice asupra pădurilor.

Ionuț Băncescu, șeful ocolului silvic Voineasa, arată elementele la care trebuie să fim atenți pentru a identifica o tăiere legală
Ilie Ceuca, responsabil împădurire la Direcția Silvică Vâlcea, explică modul în care o suprafață tăiată legal ar trebui reîmpădurită.

Toate ce se întâmplă în pădurile României este posibil deoarece legea o permite. De aceea WWF a lansat o petiție online (obiectivul este să ajungem la 30.000 de semnături). Împreună, avem șanse să schimbăm legea și să facem o reformă reală a întregului sistem silvic. Semnează petiția!

#maratonulnepadurilor #stoptaierilorilegale #wwfromania

Scroll to Top