cristina stanciulescu

Cristina Stănciulescu: „Oamenii pot schimba faţa planetei, așa cum pot schimba faţa scării de bloc în care stau”

Este jurnalist și blogger, a făcut radio și presă scrisă, fiind redactor șef al revistei Viva 10 ani și apoi publisher pentru mai multe reviste glossy. Cristina Stanciulescu scrie interviuri și experiențe pe cristinastanciulescu.ro și ne-a povestit, într-un interviu #actionezpentrunatura, cum a crescut aproape de pădure, unde „țăranii nu făceau gunoi, reciclau cam tot” și ce putem face acum pentru a avea orașe mai prietenoase cu natura.

1. De ce este importantă pentru tine natura?

Pentru că îmi dă energie, forță, mă aduce cu picioarele pe pământ și îmi „desenează” zilnic dimensiunile mele umane. Pentru că nu există loc în care să mă simt mai bine și pentru că am crescut în natură. De copil am simțit puterea pădurii, bunicul meu era pădurar, toată copilăria mea a fost despre copaci…

2. Unde sau când s-a întâmplat momentul de revelație în care te-ai hotărât să schimbi ceva?

Nu am un moment anume, nu-mi aduc aminte o secundă exactă. La noi, la țară, când eram mică, nu se arunca nimic. Țăranii nu făceau gunoi, reciclau cam tot, refoloseau tot… Când mi s-a umplut casa de pet-uri acum vreo 3 ani, am știut că trebuie să fac ceva și un interviu cu directorul unei fabrici de reciclare, da, cred că acela a fost momentul, mi-a schimbat felul în care vedeam reciclarea în București. Și am început să reciclez și eu împreună cu ai mei, plasticul. Strângeam un sac de pet-uri și ambalaje pe săptămână… Așa a început schimbarea. A urmat apoi mâncarea. Nu cumpărăm alimente dacă avem deja în frigider, nu aruncăm mâncarea. Apoi am pus filtre la chiuvetă, am unul pentru apă potabilă, deci nu mai cumpărăm pet-uri cu apă de la magazin. Am înlocuit toate becurile din casă cu variantele lor ECO, nu lăsăm lumina aprinsă în camere în care nu stăm etc.

3. Ce te-a motivat să faci o schimbare și ce te motivează să te ții de schimbarea aceasta?

M-a motivat sufocarea pe care o simțeam fizic când vedeam atâta gunoi în jurul meu, m-au motivat mult orașele pe care le-am vizitat până acum, mai ales cele din Nordul Europei care erau exemplare din punctul de vedere al calității vieții… M-a motivat faptul că se poate, că există soluții, că trebuie doar să vrei și poți face cu ajutorul celorlalți tot ce este bine… pentru toată lumea…

4. Cum crezi că s-ar schimba lumea dacă ar fi mai mulți ca tine, care vor acționa spre protejarea naturii?

În bine… Eu așa zic…

5. Din punctul tău de vedere, cum crezi că ar putea contribui și alții la acest efort de protejare a naturii?

Fiind activi în comunicare, fiind grijulii în comunitate. Oamenii pot schimba fața planetei, așa cum pot schimba fața scării de bloc în care stau, sau a casei în care locuiesc. Oamenii trebuie să ceară de la administrația locală măsuri concrete pentru reciclare, plantare de copaci, curățenie… Dacă vor sta să aștepte ca altul să facă… asta nu mai merge în secolul acesta…

6. Concret, la nivel personal, ce ar trebui să facă fiecare pentru a se simți o schimbare?

Să se gândească la ceilalți ca la sine însuși.

7. Tu ce faci concret pentru a conserva bunurile oferite de natură? Îți e greu sau te-ai obișnuit și acum ți se pare ușor?

Am descris mai sus ce fac. M-am obișnuit, a devenit deja un stil de viață, nu mă mai pot întoarce la ceea ce a fost. Neglijența nu mai poate fi tolerată.

Scroll to Top