Efect în cascadă al plafonării prețului la lemnul de foc: SUMAL nu face față, tăierile ilegale au explodat

Transporturile ilegale au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței care plafonează prețul lemnului de foc la 400 lei/mc. O nouă investigație a WWF arată că SUMAL nu face față valului de ilegalități care s-a abătut asupra pădurilor României.

După intrarea în vigoare a ordonanței, timp de 7 zile am monitorizat video toate transporturile de lemn care ieșeau din pădure în diferite locații din județele Brașov și Sibiu. Rezultatul este sumbru: peste 40% dintre transporturi sunt ilegale.

Fără a avea pretenția unei relevanțe statistice pentru a reflecta imaginea recoltărilor ilegale la nivel național/regional, rezultatele sunt absolut îngrijorătoare, având în vedere faptul că toate locațiile în care am realizat acest eșantionaj nu erau considerate până acum zone de risc în ceea ce privește exploatările ilegale.

Pe măsură ce lemnul de foc este, ironic, tot mai scump și greu de găsit, populația a decis să se descurce pe cont propriu. Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fără documente precum aviz/cod SUMAL. Mai departe, din transporturile care au fost înregistrate in SUMAL, alte 31% au fost identificate ca transporturi neconforme în care am constatat fraudarea declarațiilor privind cantitățile de lemn transportate – supraîncărcări flagrante, cu un volum nedeclarat ajungând pana la 10 mc per transport. Acest mod de operare, prin care este introdus pe piață lemnul recoltat ilegal, este practic îngăduit de breșele din SUMAL 2, breșe recunoscute de autorități dar care în continuare nu sunt soluționate.5

„La începutul anilor 2000, atunci când nivelul tăierilor ilegale a explodat ca urmare a unui proces haotic de retrocedare, politicieni mărunți susțineau că tăierile ilegale ‘sunt mai ieftine’ și mai la îndemână decât împrumuturile de la Fondul Monetar International si că veniturile obținute din recoltările ilegale vor ajuta România să treacă prin tranziție. Astăzi, după același model, pădurile noastre sunt condamnate să plătească factura unei crize energetice gestionate haotic.”

Facem un nou apel către Parlamentul României să modifice în regim de urgență prevederile acestei Ordonanțe și să adopte compensarea condiționată ca soluție pentru protejarea populației defavorizate. În felul acesta ne asigurăm că populația va cumpăra doar lemn recoltat legal, căci fără chitanță nu va primi compensarea, și că vom folosi responsabil această resursă, adică nu vom subvenționa arderea sortimentelor superioare de lemn care pot fi folosite pentru construcții sau mobilă.

Fără compensare, plafonarea arbitrară la un preț care, în majoritatea situațiilor, nu acoperă nici măcar costurile reale privind recoltarea si transportul (chiar daca lemnul ar fi gratis la pădure), nu are cum sa funcționeze. Aceasta situație va obliga însă operatorii care nu sunt dispuși să încalce legea sau să apeleze la “artificii contabile” să se orienteze pe piața UE, unde această plafonare nu este aplicabilă. Vom avea așadar mai puțin lemn cu proveniența legală disponibil pe piața internă, astfel că cele cca 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn ajung să fie dependente de un comerț ilegal care reînflorește.

Context

Înainte de adoptarea ordonanței, am solicitat guvernului organizarea unei dezbateri publice pentru identificarea celor mai bune soluții care să răspundă realităților din societatea românească, pentru a proteja populația defavorizată de prețurile mari pentru lemnul de foc, atrăgând atenția că plafonarea prețului la lemnul de foc va revigora haosul.

Este al treilea an consecutiv în care WWF face monitorizări video la ieșirea din pădure. Continuăm aceste monitorizări în teren, încercând să surprindem cât mai multe regiuni, și vom prezenta un nou raport detaliat în martie 2023, atunci când ordonanța nu va mai fi aplicabilă.

Scroll to Top