Ariile protejate din Hunedoara, Gorj și Mureș – în pericol

WWF atrage atenția că proiectul de lege pentru retrasarea ariilor protejate, depus la Senatul României, ridică probleme majore pentru mediu.

Parlamentarii PSD au depus un proiect de lege care propune retrasarea ariilor protejate, astfel încât trei proiecte hidrotehnice din situri Natura 2000 – pe Jiu și Răstolița – să poată fi finalizate.

WWF și alte organizații de mediu au semnalat în repetate rânduri, de-a lungul anilor, că aceste proiecte presupun probleme serioase de mediu. Proiectele hidrocentralelor de pe Jiu prevăd captarea în conducte a unei mari părți din debitului râului, ceea ce ar însemna zeci de kilometri de albie cu debit diminuat, cu implicații negative asupra ecosistemelor.

Râul Jiu, la un pas de distrugere

Similar cu cazul proiectului de pe Jiu, proiectul de la Răstolița, care are o autorizație de mediu expirată, pune în pericol existența a șapte râuri și, printre alte specii, a lostriței, care încă populează aceste ape curgătoare.

Răstolița: Un baraj comunist renaște, lostrița moare

Orieta Hulea, Directorul General WWF România, a declarat: „Ajustarea limitelor ariilor protejate după zonele unde s-au plănuit hidrocentrale cu mult timp în urmă nu va diminua impacturile negative pe care aceste proiecte le au asupra naturii. Dacă vrem să avem o economie dezvoltată, inclusiv energie electrică pentru activitățile noastre de acum și viitoare, trebuie să alegem să investim în acele proiecte care nu periclitează natura și țin cont de schimbările climatice ce vor urma, inclusiv cantitatea de apă ce va fi disponibilă în 100 de ani de acum înainte pentru toți cei care utilizează apa.”

Un proiect de lege inițiat de parlamentarii PSD propune un amendament la Legea nr.158/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale protejate, a florei şi a faunei sălbatice. Printre altele, în textul proiectului se arată: „Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul schemei de amenajare hidroenergetice, inclusiv al drumurilor de acces aferente amenajărilor hidroenergetice, staţiilor şi liniilor de evacuare putere aferente acestora să fie în afara ariei naturale protejate. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate şi limitele amenajării hidroenergetice va fi păstrată o zonă minimă, tampon, de lăţime 100 metri, pe toată lungimea de grăniţuire.”

Update 10 martie 2022:

– În ședința din 22 februarie 2022, Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ proiectului de lege.
– În ședința din 8 martie 2022, Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic a votat un aviz favorabil pentru proiect.

Update 16 martie 2022:

– Pe 14 martie 2022, senatorii au votat, cu o majoritate de 86 la 24, pentru aprobarea proiectului de lege care va permite retrasarea zonelor naturale protejate.

În forma adoptată de Senat (și care merge spre aprobare la Camera Deputaților) au apărut două „concesii” pentru mediu. Una dintre ele arată că modificarea limitelor ariilor protejate se va face  „în baza unui studiu științific”, iar cealaltă că „prin grija și pe cheltuiala beneficiarului […] se instituie regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafață adiacentă”. Considerăm aceste prevederi insuficiente pentru protejarea cadrului natural din cele două situri.

Linkuri:

– Pagina proiectului legislativ
– Vă invităm să urmăriți acest film din 2017, despre posibila distrugere a Jiului, la fel de actual ca atunci când a fost prima oară publicat pe raurileromaniei.ro.

Context:

Ce s-a întâmplat în ultimii ani cu proiectul de pe Jiu

În decembrie 2017 Curtea de Apel București a anulat definitiv autorizațiile de construire ale hidrocentralei de pe Jiu din 2012 și 2016, din cauză ca acestea nu respectă legislația.

Totuși în 2019, Hidroelectrica, principalul producător și furnizor de energie din România a reluat demersurile de autorizare pentru finalizarea și punerea în funcțiune a amenajării hidroenergetice din Defileul Jiului. În ianuarie 2020, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a emis o decizie care reprezintă reluarea procedurii pentru emiterea unui nou acord de mediu pentru finalizarea amenajării hidroenergetice. Organizațiile de mediu au cerut revocarea acestei decizii, pentru că proiectul rămâne incompatibil cu legislația.

În noiembrie 2021 Hidroelectrica a chemat în judecată Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, solicitând în instanță anularea Ordinului Ministerului Mediului 1964/2007 de desemnare a siturilor Natura 2000. Primul termen va fi în data de 09.05.2022.

Foto: Călin Dejeu (lucrări la barajul Livezeni, 2017)