Obstacol pe râul Tișovița

România – pe harta țărilor care eliberează râurile de obstacole

  • O mișcare de amploare la nivel european și mondial ajunge în România
  • Am făcut primii pași – urmează rezultate concrete
  • Ce poate face fiecare dintre noi

WWF-România se implică în mișcarea cunoscută la nivel mondial sub numele de dam removal – înlăturarea obstacolelor de pe râuri. 
(foto: obstacol pe râul Tișovița)

Proiectele de reconstrucție ecologică desfășurate de WWF-România de-a lungul anilor atestă preocuparea noastră pentru asigurarea conectivității laterale a râurilor (reconectarea acestora cu zonele umede și luncile inundabile) în beneficiul comun al oamenilor și al naturii. Odată cu implicarea într-un nou proiect devenim actori în eforturile europene și mondiale de a asigura și conectivitatea longitudinală a râurilor, prin îndepărtarea obstacolelor și refacerea condițiilor necesare reproducerii anumitor specii de pești migratori. 

Obstacolele existente de-a lungul râurilor fragmentează habitatele naturale ale unor  specii de pești migratori (precum sturionii, scrumbia, mreana sau scobarul) ducând la scăderea efectivelor populațiilor acestora. Îndepărtarea acelor bariere (de regulă de mici dimensiuni) al căror scop nu mai este îndeplinit poate fi un prim pas către reconectarea a cât mai multe sectoare de râu și refacerea habitatelor naturale.

Implicarea noastră oficială a început odată cu proiectul Creating dam removal movement in Romania by increasing the ecological connectivity in the Danube Gorges, în care suntem parteneri principali din iunie 2022. 

De la începutul acestui proiect, am identificat zona în care ne vom concentra activitatea  – cea a Carpaților de Sud-Vest (pe râuri precum Caraș, Berzasca, Valea Morii, Plavișevița, Tișovița). De asemenea, în cadrul proiectului am selectat acele obstacole care pot fi îndepărtate fără urmări negative asupra siguranței oamenilor, dar cu impact pozitiv asupra biodiversității. 

Odată cu focalizarea pe zona Carpaților de Sud-Vest, am început consultări cu comunitățile locale și cu autoritățile responsabile, unde am avut parte, încă de la primele întâlniri, de reacții foarte bune, atât din partea comunităților locale, cât și din partea Administrației de Bazinale de Apă Banat, respectiv a direcțiilor silvice locale. 

Acțiunile pe care le avem în vedere în continuare, atât online cât și offline, vor fi legate de comunicare și au în vedere popularizarea subiectului înlăturării obstacolelor de pe râurile României.

Un prim pas în acest sens este colaborarea cu creatorii aplicației Barrier Tracker. Aplicația, disponibilă pe dispozitivele mobile Android și Apple, are ca scop identificarea tuturor obstacolelor din calea curgerii naturale a râurilor. Cu ajutorul ei, fiecare dintre noi poate participa la „recenzarea” obstacolelor, fie ele importante și utile sau rămase fără scop. 

Activitățile proiectului se desfășoară în perioada iunie 2022 – iunie 2023, în baza unui grant din partea European Open Rivers Programme, în valoare de 89.000 euro. Asociația Ecotur Sibiu este partener în acest proiect.

Resurse: 

Scroll to Top