WWF-România invită producătorii și apicultorii din județele Brașov, Mureș și Sibiu să participe la cursul despre achiziții publice verzi de alimente
WWF-România invită producătorii alimentari și apicultorii locali să participe la cursul despre achiziții publice verzi de alimente, unde vor învăța cum să participe la licitații publice de alimente și să-și livreze produsele în școli, spitale sau cantine, prin programe precum „Cornul și laptele”. Cursul se va derula în data de 15 martie 2025, lângă Brașov, cu suportul și implicarea directă a unui expert din cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) și cu reprezentantul unei cooperative agricole din județul Brașov care are experiența participării în astfel de programe.
Cursul se adresează în principal producătorilor și apicultorilor din județele Brașov, Mureș și Sibiu, însă sunt bineveniți producătorii și apicultorii și din alte zone, care își doresc să înțeleagă mecanismul participării la licitații publice și să asimileze cunoștințe practice în acest sens. Singura condiție pentru participarea la curs este ca producătorii să funcționeze sau să intenționeze în viitorul apropiat să funcționeze ca entitate juridică, indiferent sub ce formă – SRL, PFA, ÎI, ÎF, etc.
Participanții vor afla cum să folosească Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), cum să identifice, analizeze și depune oferte competitive. Vom discuta despre cum să-și adapteze oferta la cerinţele autorităţilor publice, dar și despre beneficiile colaborării în promovarea produselor locale și calitative. Cursul va fi presărat și cu o mulțime de exemple și studii de caz, inclusiv cel al Cooperativei Agricole Bio Carpathia, care va împărtăși experiența (producătorului) avută la participarea în licitația publică și apoi în livrarea produselor lactate în programul „Cornul și laptele” de la nivelul municipiului Brașov.
Numărul de locuri este limitat, iar înscrierea în prealabil este obligatorie. Pentru a participa, îi rugăm pe producătorii interesați să trimită un mesaj pe adresa [email protected], până la data de 13 martie 2025, cu subiectul „Interes participare curs achiziții verzi”, menționând în mesaj ce alimente produc și în ce zonă se găsește ferma sau stupina. În răspuns, noi vom reveni cu toate detaliile necesare legate de locul desfășurării cursului, intervalul orar și alte informații relevante.
Costuri și beneficiile participării la curs
Cursul este gratuit pentru producători, iar beneficiile oferite participanților sunt următoarele:
- Înţelegerea sistemului SEAP și a Catalogului Electronic de produse,
- Învăţarea pașilor necesari pentru a participa la achiziţiile publice de alimente,
- Înţelegerea criteriilor de eligibilitate în achiziţiile publice verzi,
- Oportunităţi de colaborare cu instituţiile publice și alte părţi interesate implicate în proiectul WWF „Produse sănătoase și locale în alimentaţia publică din România: de la vis la realitate”,
- Interacţionarea cu, și învăţarea de la persoane avizate, experimentate în conceptele prezentate – ex. expert din cadrul ANAP, reprezentant cooperativă care a livrat produse lactate în programul „Cornul și laptele”,
- Certificat de participare la curs (se acordă doar participanților care urmează întregul curs).
Costurile cursului sunt acoperite integral de către WWF, care beneficiază de susținere financiară prin intermediul proiectului „Produse sănătoase și locale în alimentația publică din România: de la vis la realitate”, finanțat prin programul Raiffeisen Comunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare.
Context – o schimbare de abordare în alimentația publică, pentru includerea alimentelor calitative, direct de la producători
În anul 2021, orașul Brașov a fost primul din ţară care a introdus produsele locale și înregistrate pe scheme de calitate (produs ecologic, produs tradițional, produs montan etc.) în programul „Cornul și laptele”, în cadrul unei colaborări dintre Primăria Municipiului Brașov și WWF-România, demonstrând că se poate ca cetățenii să fie hrăniți cu responsabilitate și grijă. Ulterior, în septembrie 2024, aceste criterii legate de sursa și calitatea produselor au fost preluate în legislaţia naţională pentru acest program, astfel încât toţi copiii din ţară au acum șansa să fie serviţi cu alimente mai proaspete, mai bune, din vecinătatea lor. Cererea de produse locale este astfel în creștere și este important să ne asigurăm că există și oferta, că producătorii sunt pregătiţi să-și livreze roadele în astfel de programe. Cursul anunțat și descris mai sus vine în întâmpinarea acestei nevoi și facilitează accesul producătorilor locali într-un canal nou de desfacere a produselor alimentare, pentru o schimbare în beneficiul tuturor – comunității, economiei locale, naturii.
***
Mai multe informații:
Cum a evoluat programul „Cornul și laptele” în ultimii ani:
- „Cornul și laptele”, pentru prima dată, din surse locale și ecologice, 2021: https://wwf.ro/noutati/cornul-si-laptele-pentru-prima-data-din-surse-locale-si-ecologice/
- Pentru prima dată, programul „Cornul și laptele” oferă copiilor activități educative în ferme locale, 2023: https://wwf.ro/noutati/pentru-prima-data-programul-cornul-si-laptele-ofera-copiilor-activitati-educative-in-ferme-locale/
- „Cornul și laptele”, cu alimente de calitate la nivel național, 2024: https://wwf.ro/dezvoltare-durabila/cornul-si-laptele-cu-alimente-de-calitate-la-nivel-national/