Line fishing on the coast of the Black Sea. Bulgaria

WWF a lansat pachetul educativ Cartea Mării Negre

București, 17 decembrie – Profesorii de la clasele primare și gimnaziale au de astăzi parte de un nou instrument de lucru care sprijină procesul educativ prin care formează generații de tineri responsabili față de mediul înconjurător. Cartea Mării Negre este un pachet educativ dedicat cunoașterii și protejării Mării Negre, coordonat în România de organizațiile WWF și Mare Nostrum. Cartea Mării Negre este un concept creat de WWF Turcia, în parteneriat cu Comisia Mării Negre și realizat cu sprijinul financiar al Programului pentru Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP), în cadrul inițiativei Fiecare Picătură Contează.

Educație pentru dezvoltarea durabilă

Misiunea WWF constă în obţinerea unui impact pe termen lung în conservarea naturii. Printre metodele folosite un loc important îl ocupă educaţia. WWF acordă o atenţie deosebită educaţiei de mediu care este, încă de la înfiinţarea organizaţiei în 1961, una dintre priorităţile strategice ale organizaţiei.

De aici decizia naturală de a adapta și distribui Cartea Mării Negre și în România. Cartea Mării Negre a fost „notată” ca bună practică la nivel mondial, la Expo 2012 Yesou Korea, un eveniment internațional dedicat mărilor și oceanelor. Cu acest calificativ ce garantează calitatea materialului și cu sprijinul unor parteneri valoroși precum Mare Nostrum, WWF-România le oferă profesorilor din întreaga țară oportunitatea de a include în lecțiile lor o metodă interactivă, ce răspunde unei nevoi multidisciplinare.

Prezent la lansare, Ivan Patzaichin, președinte al Asociației Mila 23, un susținător al Cărții Mării Negre, consideră că “Delta Dunării se sfârșește unde începe Marea Neagră. Românii au prilejul de a avea acces la amândouă. Este un alt început al naturii, iar noi avem datoria să îi cunoaștem valoarea prin educație, la clasă, dar și în mijlocul apelor, cu barca.”

„Cartea Mării Negre este un material fascinant, mi-a făcut o mare bucurie atunci când l-am parcurs și m-am transpus în pielea elevului care va experimenta metodele propuse. Învățarea experiențială, lucrul în echipă, gândirea critică, exprimarea liberă – toate acestea sunt elemente ale Educației pentru dezvoltare durabilă pe care le încurajăm în toate proiectele de educație ale WWF. Ne bucurăm să oferim acest instrument atât de complet profesorilor din întreaga țară, căci Marea Neagră este a noastră, a tuturor. ”, declară Cătălina Murariu, manager proiect Cartea Mării Negre.

Adresat elevilor din clasele I-VIII din întreaga țară, pachetul Cartea Mării Negre reunește informația teoretică cu aplicații și metode practice care permit înțelegerea aspectelor ce țin de geografia, biologia și protejarea Mării Negre.

Evenimentul a fost găzduit de Centrul de Ecoturism în România din cadrul Bibliotecii Naționale a României, acolo unde au avut loc cele șase conferințe dedicate ecoturismului în cursul lunilor octombrie-noiembrie din acest an, organizate de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 și Asociața de Ecoturism în România.

Ce conține Cartea Mării Negre?

– Manualul profesorului
– Harta Mării Negre
– Planșă cu specii
– Cărți de joc cu specii
– CD cu toate materialele în format electronic
– O cutie elegantă și practică pentru toate materialele.

Cine se poate alătura proiectului?

Profesorii care doresc să facă parte din familia cadrelor didactice care utilizează Cartea Mării Negre și, astfel, să participe la sesiunile de formare, să primească un exemplar din pachetul educativ Cartea Mării Negre și să beneficieze de sprijin din partea echipei de proiect sunt invitați să trimită un dosar de candidatură. Acesta constă în CV în formatul Europass și scrisoare de intenție, ambele în limba română, și trebuie trimis la adresa de email: [email protected] până la data de 15 ianuarie 2013.

Sesiunile de formare vor avea loc în București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara și vor fi adresate unui număr de 150 de profesori din întreaga țară, respectiv 1-2 cadre didactice din fiecare județ. Exemplarele tipărite din Cartea Mării Negre vor fi distribuite gratuit în toate județele țării (10 exemplare/județ) . Versiunea electronică a Cărții Mării Negre este accesibilă oricui, pe website-ul www.carteamariinegre.ro

În perioada ianuarie-martie 2014, elevii vor fi invitați să participe la un concurs de proiecte, care va fi anunțat pe site-ul proiectului www.carteamariinegre.ro și pe pagina de Facebook Cartea Mării Negre.

*Traducerea Cărții Mării Negre a fost realizată de Prolingua. DTP – LOUD Images. Partener comunicare – Didactica Publishing House, cu revista Bioplanet.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi WWF:
Cătălina Murariu, Manager proiect, [email protected], tel. 0730 098 104
Ioana Beţieanu, Manager comunicare, [email protected], tel. 0730 098 716

Scroll to Top