_doc1967_web

Toamna se numără parlamentarii repetenţi la ecologie!

Decizii nocive şi absenteism cronic printre parlamentari la capitolul voturi pe legile cu impact asupra mediului. Miniştrii mediului – supriza cea mai mare a cercetării!

Astăzi, 30 septembrie 2010, Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, împreună cu partenerii Fundaţia TERRA Mileniul III, WWF, Asociaţia ALMA-RO, Mare Nostrum, Salvaţi Vama Veche şi GRINDA au prezentat rezultatele evaluării Votul Verde pentru perioada 2008-2010.

Cercetarea Votul Verde evaluează membrii Camerei Deputaţilor din Parlamentul Romaniei, în funcţie de susţinerea pe care aceştia o acordă sau nu proiectelor de lege cu impact asupra mediului. Rezultatele cercetării sunt disponibile publicului prin intermediul paginii de internet www.votulverde.ro, unde poate fi consultat atât clasamentul final al deputaţilor, cât şi informaţii detaliate despre activitatea parlamentară în domeniul protecţiei mediului a fiecărui parlamentar inclus în cercetare.

“Votul Verde reprezintă primul exerciţiu de monitorizare a legislaţiei de mediu şi a voturilor parlamentarilor din România efectuată vreodată la noi în ţară şi disponibilă publicului larg” precizează Costel Popa, Preşedinte Ecopolis. “Am iniţiat şi continuăm acest demers în special pentru a informa cetăţenii cu privire la politicile publice de mediu şi pentru că, pe termen lung, acest instrument poate fi extrem de util în procesul de vot, un factor care influenţează cetăţeanul în alegerea reprezentantului său în Parlament” conchide Costel Popa.

Iată doar cateva dintre concluziile cercetării de care orice alegător ar trebui să ţină cont:

Niciun parlamentar nu a reuşit să obţină punctajul maxim în urma votului pe cele 12 legi cu impact asupra mediului puse în discuţie. Cel mai mare scor (78,75%) a fost înregistrat de deputatul PNL Gheorghe Gabor, acesta acumulând 9 voturi verzi, 2 împotriva poziţiei ecologiste şi o absenţă.

Gheorghe Gabor declară: „Cred că ceea ce faceţi dumneavoastră este extrem de util pentru păstrarea unui mediu sănătos, pentru că oamenii sănătoşi nu pot să traiască şi să se dezvolte decât tot într-un mediu sănătos. De aceea şi noi prin activitatea pe care o desfăşurăm în Parlament trebuie să contribuim la acest lucru.”

Cel mai verde grup parlamentar este cel al PNL cu scorul de 60,83%, urmat de cel al Minorităţilor, cu 57,5%. Între primii 10 clasaţi se află 7 deputaţi PNL, un reprezentant al PD-L şi doi ai PSD+PC.

Cei mai verzi deputaţi din fiecare partid sunt: Gabor Gheorghe – PNL (78.75%), Ganţ Ovidiu Victor – grupul minortăţilor (70%), Erdei Doloczki Istvan – UDMR (65.42%) Duşa Mircea – PSD+PC (74.17%) şi Burlacu Cristian – PD-L (76.67%).

Codaşul clasamentului Votul Verde 2010 este Victor Surdu (PSD+PC) cu 34,58 procente, cumulate prin 4 voturi împotriva poziţiei experţilor, 7 absenţe şi un singur vot verde. Victor Surdu este urmat în Topul Ruşinii de alţi 3 reprezentanţi ai PSD+PC, de 3 deputaţi PDL şi de 2 de la UDMR.

63 de deputaţi au scoruri sub 50%, votând preponderent împotriva poziţiei experţilor.

“Această analiză reproduce fidel nivelul la care ne aflăm cu integrarea protecţiei mediului în politicile publice în România, adică foarte jos. Monitorizarea activităţii parlamentare a arătat nu numai un absenteism ridicat, ci şi indiferenţa faţă de problemele de mediu. Există proiecte de modificare a unor legi sau de aprobare a ordonanţelor guvernamentale care stau în Parlament din 2007. În acest timp, pe teren, instituţiile şi autorităţile locale se confruntă cu neclarităţi, neconcordanţe şi cu lipsa susţinerii legale pentru aplicarea unor măsuri care să ne asigure dreptul la un mediu sănătos – un drept fundamental stipulat în Constituţia României” precizează Luminiţa Tănăsie, Romania Programme Manager, WWF.

Miniştrii mediului – surpriza cercetării Votul Verde 2010

Cea mai mare surpriză o reprezintă actualul ministru al mediului, Laszlo Borbely, clasat pe locul al doilea în Topul Ruşinii, cu 9 absenţe, două voturi împotriva poziţiei experţilor şi o abţinere.

Korodi Attila, ministrul mediului în perioada 2007-2008, se numără la rândul său printre nepromovaţi, cu un scor de 45,42% (locul al 304-lea din 332). Are 9 absenţe, două voturi împotriva poziţiei ecologiste şi un vot “verde”. Deşi ca ministru al mediului a promovat multe programe benefice – printre altele, a stopat proiectul RMGC şi a susţinut interzicerea OMG-urilor – Attila Korodi nu a votat pe multe legi, importante pentru sănătatea mediului, supuse atenţiei parlamentului în perioada 2008 – 2010.

Un alt exemplu este cel al Sulfinei Barbu, fost ministru al mediului, actualul preşedinte al Comisiei de administraţie publică din Camera Deputaţilor. Sulfina Barbu a promovat cu greu, cu un punctaj de 52,08%. Barbu are 5 absenţe, 3 voturi împotriva şi 4 voturi conforme cu poziţiile experţilor Votul Verde.

“Experienţa celor doua ediţii ale Votului Verde ne-a învăţat că deputaţilor le lipsesc probabil instrumentele specifice de a răspunde unor chestiuni cheie precum eficienţă energetică, energie regenerabilă, despăduriri sau utilizarea neadecvată a terenului. Acest fapt, cumulat cu instabilitatea şi confuzia la nivel politic din România, nu face altceva decât să îngreuneze procesul legislativ, iar în final, cetăţenii faţă de care deputaţii ar trebui să fie responsabili, sunt principalii perdanţi” conchide Ioana Ciuta, Director Executiv Terra Mileniul III.

Scroll to Top