matt-artz-vssxR0rzLxg-unsplash

Ţările est-europene trebuie să iniţieze tranziţia către o economie cu emisii reduse de CO2

Cu ocazia summit-ului găzduit de primul ministru polonez Donald Tusk şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy pe data de 6 decembrie la Gdansk (Polonia), WWF solicită liderilor ţărilor est-europene să iniţieze atât de necesara tranziţie către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Summit-ul, care reuneşte România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Slovacia, are ca scop obţinerea compromisurilor cheie cu privire la pachetul Climă şi Energie al UE înaintea întâlnirii Consiliului European de pe data de 11-12 decembrie 2008.

În mod contrastant, ieri Comitetul de Schimbări Climatice din Marea Britanie a recomandat ca Marea Britanie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 42% până în 2020, în raport cu nivelul anului 1990, un obiectiv pe care comitetul îl consideră realizabil şi pe care Marea Britanie şi-l poate permite în ciuda actualei crize economice. Recomandările Comitetului vor informa asupra unei limite legale obligatorii ce trebuie stabilită sub noua lege a Marii Britanii cu privire la schimbările climatice, care deja stipulează ca emisiile să fie reduse cu 80% până în 2050.

Referindu-se la exemplul Marii Britanii, WWF solicită ţărilor Europei Centrale şi de Est să adopte obiective similare şi să cadă de acord asupra unor politici de climă ambiţioase pentru UE.

Polonia, care găzduieşte atât acest summit, cât şi discuţiile cruciale ale Naţiunilor Unite pentru schimbările climatice care vor avea loc la Poznan între 1-12 decembrie, este încurajată să propună o poziţie pe măsura preşedinţiei ei de la Poznan.

„Este o oportunitate unică pentru ţările est-europene să decidă dacă doresc să aparţină unui grup de lideri care merg către o economie cu puţin carbon sau să facă parte din acele ţări întârziate, cu economii înţepenite în trecut. Gazda Conferinţei Naţiunilor Unite are obligaţia de a propune măsuri care ne vor aduce un viitor al climei mai sigur,” a spus Delia Villagrasa, senior advisor la WWF European Policy Office.

Până acum, guvernul polonez s-a plâns de faptul că pachetul de climă al UE va face rău economiei sale, plângeri care, în opinia WWF, sunt nejustificate.

„Polonia deja beneficiază de obiective care îi permit să crească emisiile şi va obţine un sprijin suplimentar din veniturile rezultate din licitarea permiselor de poluare sub Schema de Comercializare a Emisiilor, venituri pe care le poate folosi pentru a face energia şi infrastructura locuinţelor mai eficiente. Dar multe din ţările est-europene s-au opus licitării integrale a permiselor de poluare”, a spus Delia Villagrasa.

„Ţările est-europene pot de asemenea să se folosească de negocierile viitoare cu privire la buget pentru a se asigura că miliardele alocate lor vor fi utilizate în mod substanţial pentru măsuri de eficienţă energetică, care vor creşte standardul de viaţă al cetăţenilor şi vor ameliora sărăcia energetică. Nu este vorba de lipsa banilor, ci de lipsa voinţei politice”, a mai adăugat Villagrasa.
Cele 27 de State Membre ale UE au o responsabilitate istorică pentru emisiile de gaze cu efect de seră şi trebuie astfel să joace un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice. Multe naţiuni est-europene au nivele de emisii înalte. Bulgaria şi România au intensitatea CO2 pe unitatea PIB de 10 ori mai mare decât media UE. Cehia şi Estonia au emisiile pe cap de locuitor mai mari decât majoritatea ţărilor UE. Lituania a arătat a doua ce mai mare creştere a emisiilor din sectorul energetic între 2000-2006.

Ţările din centrul si estul Europei au o oportunitate imensă de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin exploatarea potenţialului eficienţei energetice şi energiilor regenerabile. Acceptarea pachetului de climă al UE va creşte competitivitatea industrială, va reduce dependenţa de aportul de energie din exterior, va reduce facturile la energie ale gospodăriilor, va accelera dezvoltarea economică durabilă şi va genera locuri de muncă în sectoare curate.

“Preşedinţia franceză trebuie să conducă negocierile cu scopul de a realiza un pachet de climă puternic. Aproape de Gdansk, la Poznan, lumea se va uita la UE să vadă dacă aceasta va arăta leadership pentru realizarea unui acord global referitor la climă, pentru perioada de după 2012”, a spus Damien Demailly, Climate Change Officer al WWF Franţa.

Pentru mai multe informaţii:
Delia Villagrasa, Senior Advisor al WWF, Tel. +32 (0)2 7400935, Email [email protected]
Claudia Delpero, Communications Manager al WWF European Policy Office, Tel. +32 (0)2 7400925, Email [email protected]

Scroll to Top