dsc_0239

România a arătat altfel timp de o oră: Ora Pământului

Pe 27 martie, timp de o oră, oraşele din România au arătat la fel ca Londra, Paris, Budapesta sau ca oricare oraş din Europa şi chiar din lume care a sărbătorit Earth Hour. Zeci de clădiri şi monumente s-au cufundat în întuneric şi mii de oameni din toată ţara au stins luminile în casele lor şi au luat parte la zecile de evenimente organizate de autorităţi, de elevi şi studenţi, de asociaţii locale sau de oameni obişnuiţi care au înţeles mesajul campaniei şi au găsit de cuviinţă să petreacă Ora Pământului într-un mod cu adevărat special. WWF „a strâns„ poveşti Earth Hour din toate colţurile ţării, împreună cu imagini impresionante, mesaje de susţinere şi chiar idei pentru Earth Hour 2011.

Atmosfera Earth Hour a cuprins în acest an câteva zeci de oraşe, mai mari sau mai mici. Pe lângă cele 37 de oraşe care s-au înscris, la invitaţia WWF, drept Oraşe Oficiale Earth Hour, alte câteva localităţi au sărbătorit Ora Pământului, contribuind la numărul impresionant de evenimente desfăşurate la nivel global în seara de 27 martie.

Astfel, în nordul Moldovei, la Botoşani, unul dintre cele mai entuziaste oraşe participante, peste 200 de oameni s-au adunat în centrul municipiului pentru a celebra Ora Pământului prin dans, muzică de chitară şi concerte la lumina lumânărilor, dispuse sub forma numărului 60, simbolul evenimentului. Clădirile cufundate în întuneric din centrul oraşului au oferit astfel un prilej bun locuitorilor de a-şi afirma încă o dată responsabilitatea faţă de mediul înconjurător, printr-o atmosferă de sărbătoare şi bună dispoziţie.

Chiar dacă în vestul ţării a plouat, căteva sute de elevi, studenţi, voluntari, profesori şi părinţi s-au adunat în Piaţa 1 Decembrie 1918 din Reşiţa pentru a sărbători Ora Pământului, cu lumânările aprinse. Atmosfera a fost întreţinută de tineri artişti locali şi de jocurile voluntarilor de la organizaţiile de tineret din oraş şi organizaţia Salvaţi Copiii. Manifestările artistice au fost însoţite spre finalul celor 60 de minute de aprinderea luminilor multicolore ale fântânii din centrul oraşului, ceea ce a contribuit la crearea unei atmosfere spectaculoase.

Şi la Timişoara, sute de bănăţeni au înfruntat ploaia şi s-au adunat în Piaţa Unirii, pentru a lua parte la evenimentele organizate de catre autorităţile şi organizaţiile locale. Începând cu 20:30, la obiective importante din oraş precum Podul Traian, Podul Decebal, Catedrala Mitropolitana Timişoara sau Domul Romano-Catolic, s-au stins luminile timp de oră, marcând astfel Ora Pământului.

În sudul ţării la Târgovişte, aproape tot oraşul a fost în întuneric timp de o oră, oprindu-se iluminatul clădirilor şi sediilor autorităţilor, instituţiilor administrative, monumentelor dar şi iluminatul public stradal. Societatea Astronomică Română de Meteori, unul dintre partenerii WWF în campania Earth Hour, a coordonat la nivel local pregătirile pentru stingerea luminilor din seara de 27 martie.

Tineri actori deghizaţi în costume, cu măşti şi lumânări aprinse în mână, alături de elevi care au format numărul 60, au fost parte din evenimentele organizate în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea. Manifestările artistice au fost acompaniate de stingerea luminilor la peste 30 de instituţii şi clădiri din oraş, ceea ce face din Râmnicu Vâlcea unul dintre cele mai implicate oraşe în Earth Hour prin amploarea de care s-a bucurat. Mai mult decât atât, alte 12 localităţi din judeţul Vâlcea s-au alăturat acestui eveniment ca urmare a implicării active din partea autorităţilor locale.

Pe 27 martie, Bucureştiul a fost din nou pe harta marilor oraşe care au sărbătorit Earth Hour. Clădirile proeminente din oraş s-au cufundat în întuneric pentru o oră, alăturându-se celor câteva sute de monumente şi clădiri celebre din lume care au stins, la rândul lor, lumina, în mod simbolic. Opera Română, Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, dar şi Palatul Parlamentului, cel mai mare sediu de parlament din lume, sunt doar câteva dintre clădirile din Bucureşti au stins sâmbătă seara, timp de o oră.

Ca şi anul trecut, WWF România, alături de Zoli Toth, ambasador Earth Hour, a invitat bucureştenii să sărbătorească Ora Pământului în cadrul unui eveniment care nu a implicat folosirea surselor de curent. Începând cu ora 20:15, bucureştenii au fost aşteptaţi în Parcul Izvor, unde au putut lua parte la un spectacol cu totul special, marcat de sunet şi lumini nealimentate electric. Evenimentul a fost onorat de prezenţa Preşedintei Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, care la 20:30 fix a stins luminile clădirii Parlamentului, alături de Directorul WWF România, Luminiţa Tănasie şi de Ambasadorul Britanic, Excelenţa Sa Dl. Robin Barnett

Începând cu 20:30 au concertat, rând pe rând, 100% unplugged, trupa SISTEM, Mihai Mărgineanu şi artista britanică Lu Cozma. Finalul spectacolului a fost unul de-a dreptul incendiar, datorită momentului de jonglerii cu flăcări susţinut de Raja, o trupă de tineri jongleuri din Oradea.

”Obiectivul campaniei Earth Hour a fost comunicarea catre un public cat mai larg si mai divers a mesajului legat de impactul pe care viata noastra de fiecare zi il are asupra planetei si asupra resurselor sale. Miile de mesaje primite pe site-ul www.earth-hour.ro si prin retelele sociale, participarea a 37 de orase din tara si a zeci de companii, acoperirea media a evenimentelor de sambata 27 martie, toate acestea ne arata ca ora simbolica de intuneric – Ora Pamantului- a reprezentat o provocare si o sursa de inspiratie pentru romanii care au fost pregatiti sa reflecteze la gesturile mici pe care le pot face zilnic pentru a contribui la salvarea planetei. Le multumim tuturor celor care au participat si care s-au alaturat campaniei. Oamenii au nevoie de inspiratie, au nevoie de o motivatie interna pentru a isi schimba viata. De aceea organizam Earth Hour si vom continua sa o facem, pentru a-i sprijini pe cat mai multi dintre ei sa fie pregatiti pentru asta”- a declarat Luminița Tănasie, Director de program WWF România.

Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. Construcţii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au rămas în întuneric. Celebrităţi din lumea filmului, a muzicii şi a artei s-au alăturat iniţiativei WWF.

În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.

Parteneri în campania Earth Hour România 2010 sunt: ARCUB/Primăria Municipiului Bucureşti, Ambasada britanică la Bucureşti, British Council, Astroclubul Bucureşti, Ogilvy&Mather România, Coca Cola (Sponsor principal), Elevate, Star Management, Recolamp, Mai Mult Verde, Asociaţia Greenitiative şi Organizaţia LEAP.

Parteneri media : TVR, Europa FM, Jurnalul Naţional, Hotnews, Euractiv, Zile şi Nopţi, UTV, Trilulilu, Terra
Magazin, Bio Planet şi Verdecrud Media.

Notă pentru editori

Cele 37 de oraşe care au confirmat, până acum, participarea la Earth Hour 2010, sunt: Bucureşti, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Băile Tuşnad, Bistrita, Botoşani, Brăila, Braşov, Buftea, Calafat, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Giurgiu, Horezu, Iaşi, Miercurea Ciuc, Mizil, Panciu, Piatra Neamţ, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Turda, Vatra Dornei, Vaslui şi Zalău.

Mai multe detalii despre campania Earth Hour România puteţi citi pe site-ul www.earth-hour.ro

Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi pagina www.earthhour.org

Scroll to Top