sebes___amonte_baraj_mare_07

Eco educaţie pentru Școli verzi: cursul opţional care formează generaţiile schimbării

Trei asociaţii de mediu din România (Asociația Greenitiative, WWF România și Viitor Plus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă) le-au prezentat astăzi jurnaliştilor cum funcţionează formula modernă de educaţie de mediu dezvoltată în cadrul proiectului “Platforma Şcoli verzi”.
 
Proiectul vizează introducerea eco educaţiei în şcolile gimnaziale din România, cu scopul de a forma generaţiile schimbării.
 
Astfel, în cadrul proiectului a fost creat cursul opțional Eco educaţie pentru Școli verzi, pentru curricula de gimnaziu. Cursul a stârnit un mare interes în rândul profesorilor, fiind deja implementat la 75 de clase din 41 de școli într-o etapă-pilot, desfășurată în București și încă 6 județe – Brașov, Călărași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți și Suceava.
 
Mai mult, una dintre componentele sale, Culegerea verde, a avut un succes uriaş. Sute de cadre didactice și peste 10.000 de elevi din toată țara folosesc deja acest material care-i ajută să facă eco educație prin activități practice în aer liber, mini-proiecte și experimente. Culegerea verde poate fi descărcată gratuit de către profesorii care se înscriu ca utilizatori ai Platformei digitale www.scoliverzi.ro.
 
În plus, pe platforma digitală s-au înscris deja peste 300 de profesori din 38 de judeţe. Iar pentru anul şcolar viitor am primit deja confirmarea a 40 de profesori care vor să susţină 65 de cursuri opţionale în şcoli din 16 judeţe, printre care Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dâmboviţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Timiş, Vrancea. Dorinţa dascălilor de a implementa în şcolile lor cursul opţional asigură că proiectul va continua, sustenabil, şi după etapa-pilot, ceea ce pune bazele unei educaţii de mediu atât de necesare.
 
“Am fost extrem de bucuroși să descoperim că profesorii au fost foarte interesați să devină utilizatori ai Platformei Școli verzi, chiar și cei din județele în care n-am avut întâlniri și activități de instruire.  Faptul ca i-am sprijinit cu o programă, cu un kit educativ digital și cu câteva filme de promovare a unor exemple de bune practici în implementarea opționalului credem că a contribuit la acest rezultat de la nivel național.”, a declarat Cristina Adam, Manager Proiect
 
Kit-ul educativ digital a fost realizat în cadrul proiectului cu ajutorul specialiştilor din cele trei organizații de mediu (Asociația Greenitiative, WWF România și Viitor Plus) în colaborare cu 14 profesori autori și experți din mediul academic. Kit-ul a trecut printr-o perioadă de testare și revizuire pe baza feedback-ului primit şi, ulterior, peste 120 de profesori au fost instruiți să folosească acest manual digital cu conținut multimedia, în cadrul unor evenimente desfășurate la nivel local.
 
Kit-ul educativ digital pentru opționalul  “Eco educație pentru Școli verzi” include Manualul elevului (conținut multimedia interactiv), Ghidul profesorului și o Culegere verde (o colecție de metode interactive de lucru cu elevii).  Temele abordate în cadrul orelor (Serviciile ecosistemice sau ce primim de la natură, Amprenta ecologică sau ce dăm înapoi naturii și Proiecte verzi pentru școala mea) au fost deja foarte bine primite de elevii claselor unde s-a testat manualul.
 
“Pe lângă folosirea unor conținuturi didactice noi și moderne, ne dorim să-i reconectăm pe elevi cu natura, să încurajăm desfășurarea cât mai multor ore în aer liber, folosind metode care țin mai mult de educația nonformală. Credem că cea mai bună metodă de a face educație de mediu este să facem activități interactive cât mai aproape de natură, chiar dacă este natura din curtea școlii.”  a declarat Cătălina Murariu, coordonator educație Platforma Școli verzi
 
Lansarea oficială a manualului a avut loc în cadrul unui eveniment găzduit de Școala Gimnazială Ferdinand I din București, una dintre școlile care a adoptat anul acesta cursul opțional la 6 clase. Cei prezenți au avut ocazia să experimenteze metodele propuse de experți, să cunoască o parte din elevii și profesorii cu care am lucrat în ultimii ani și să vadă ce înseamnă să faci parte din Platforma Școli verzi. 
 
Finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), cu suma de 143.289,00 euro, proiectul Platforma Școli Verzi- Advocacy, eco educaţie și susţinere pentru școli sustenabile a fost demarat în aprilie 2014 și se va finaliza în aprilie 2016. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.
 
Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi:
Cristina Adam, manager proiect, Asociația Greenitiative, email: [email protected] tel. 0744471073;
Cătălina Murariu, coordonator educație , WWF-România, email [email protected] tel. 0730098104.
 

Scroll to Top