img_1857

Earth Hour 2010 va fi sărbătorit în toate colturile ţării

Pe 27 martie, de la 20:30, 27 de oraşe din România vor sărbători Earth Hour- cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. La invitația WWF, aceste orașe, care provin din toate regiunile țării, s-au înscris pe lista orașelor oficiale Earth Hour din întreaga lume și se pregătesc intens pentru seara de 27 martie. Clădiri cufundate în întuneric, spectacole la lumina lumânării, observaţii de corpuri cereşti sau concerte unplugged- în felul acesta au ales oraşele din România să celebreze Earth Hour 2010.

Astfel, în Moldova, la Iaşi, Bacău şi Vaslui se vor stinge luminile mai multor instituţii, monumente și clădiri emblematice din oraş. La Botoşani, pentru a marca evenimentul, Primăria va stinge luminile mai multor clădiri și va organiza un spectacol în Piața Revoluției: un grup de copii vor cânta la lumina lumânărilor așezate în forma numărului 60, simbolul evenimentului. La Vatra Dornei, la inițiativa unor instituții de învățământ, Primăria va stinge luminile în centrul orașului, ceea ce va permite formarea unui 60 din lumânări purtate de câteva zeci de copii.

La malul Mării Negre, la Constanţa, se vor stinge luminile la Primărie, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Sala Sporturilor şi Palatul Copiilor. La Tulcea, între orele 18:30 şi 22:00, va loc un spectacol nocturn de muzica, dans şi poezie în Piaţa Civică. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion vor organiza o sesiune de observaţii astronomice în faţa Palatului Copiilor, oferind explicaţii despre corpurile cereşti şi despre poluarea luminoasă.

În Transilvania, Baia Mare a anunţat ca luminile se vor stinge la o serie de obiective importante ale oraşului, printre care şi Teatrul Municipal, Turnul Ştefan și Biserica Sf. Treime. Tot pe 27 martie, între orele 20:30 şi 21:30, iluminatul public din zona pietonală “Liviu Rebreanu” din centrul istoric al municipiului Bistriţa va fi întrerupt, astfel că simbolul oraşului, Biserica Evanghelică, dar şi Primăria se vor afla în întuneric. Pe lista oraşelor transilvănene ce au anunţat stingerea luminilor pe 27 martie se mai află Satu Mare şi Aiud.

Râmnicu Vâlcea, primul oraş din România care a confirmat în mod oficial anul acesta participarea la evenimentul Earth Hour a hotărât că peste 30 de instituţii publice şi comerciale din oraş vor stinge luminile timp de o oră. Urmând exemplul reşedinţei de judeţ, şi alte localităţi din Vâlcea precum Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti şi Horezu au anunţat stingerea iluminatului public. La Giurgiu şi Ploieşti oficialii au anunțat că vor lua parte la această acţiune alături de instituţiile subordonate Consiliului Local şi Primăriei.

În partea de vest a României, la Timişoara, municipalitatea va întrerupe iluminatul instituțiilior publice și va promova ideea stingerii luminilor în rândul instituțiilor private, încurajând, totodată, cetățenii, sa repete gestul în locuințele lor. Ora Pământului va fi și prilejul organizarii, de către Observatorul Astronomic Timișoara, a evenimentului Sidewalk Astronomy 2010 (Astronomia de trotuar 2010). Mai mult, Teatrul Studenţesc Thespis din Timișoara sărbătorește și în acest an Ora Pământului, incluzând în suita manifestărilor teatrale prilejuite de Ziua Internaţională a Teatrului, un spectacol-lectură şi cină la lumina lumânărilor. La Reșița Asociația Euroland Banat plănuiește un „marș al lumânărilor„, la care a invitat toți elevii și studenții din oraș.

Bucureştiul se va număra, ca şi anul trecut, printre capitalele lumii care vor stinge luminile în semn de susţinere a cauzei Earth Hour. Pe 27 martie, de la 20:30, Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Opera Română, Teatrul Național București, Muzeul Național de Artă, alături de zeci de sedii de companii, se vor cufunda în întuneric timp de o oră. WWF va organiza, împreună cu Zoli Toth, ambasador Earth Hour, un eveniment special, care nu va implica folosirea surselor de curent: un concert 100% unplugged, un spectacol de jonglerii cu foc, dar și o sesiune de observații astronomice, la invitația membrilor Astroclubului București.

În 2009, aproape un miliard de oameni din 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina de Earth Hour, pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Dintre acestea, 15 au fost din România. În 2009 România a participat pentru prima oară la campania globală în calitate de țară oficială Earth Hour, la inițiativa WWF, organizația care coordonează de 4 ani campania globală. Pe 28 martie, între 20:30 și 21:30, 2 milioane de români au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic Național.

Anul acesta 115 țări și-au anunțat deja participarea la Earth Hour.

Parteneri în campania Earth Hour România 2010 sunt: ARCUB/Primăria Municipiului Bucureşti, Parlamentul României- Camera Deputaților, Ambasada britanică la București, British Council, Astroclubul Bucureşti, Ogilvy&Mather România, Elevate, Star Management, Mai Mult Verde, Asociaţia Greenitiative și Organizația LEAP
Parteneri media : TVR, Europa FM, Jurnalul Naţional, Hotnews, Euractiv, Zile și Nopți, UTV, Trilulilu, Terra Magazin, Bio Planet și Verdecrud Media.

Note pentru editori
Cele 27 de oraşe care au confirmat, până acum, participarea la Earth Hour 2010, sunt: Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botoşani, Brăila, Buftea, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Giurgiu, Horezu, Iaşi, Miercurea Ciuc, Mizil, Piatra Neamţ, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Timişoara, Tulcea, Vatra Dornei, Vaslui şi Bucureşti.

Mai multe detalii despre campanie puteţi citi pe site-ul oficial Earth Hour România: www.earth-hour.ro.

Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi pagina www.earthhour.org.

Scroll to Top