palatul_parlamentului_dupa_2

Palatul Parlamentului dă tonul stingerii luminilor de Earth Hour

Pe 27 martie, de la 20:30, Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari clădiri din lume, va stinge toate luminile interioare şi exterioare, în semn de susţinere a evenimentului global Earth Hour (Ora Pământului). Cea care va stinge luminile clădirii Parlamentului va fi chiar Preşedinta Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, alături de Directorul WWF România, Luminiţa Tănasie.

Stingerea luminilor la Palatul Parlamentului a devenit deja o tradiţie pentru instituţia care are, de altfel în derulare un proiect de reducere a amprentei de carbon. Demarat la începutul lui 2009, la iniţiativa Sulfinei Barbu, preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic, din Camera Deputaţilor, în colaborare cu mai multe ONG-uri de mediu, proiectul Parlamentul Verde îşi propune să transforme sediul Parlamentului într-o „clădire verde”, care să se distingă prin folosirea surselor de energie regenerabilă, consumul redus de energie, diminuarea pierderilor de caldura, colectarea selectivă a deşeurilor şi folosirea produselor din materiale reciclate.

Earth Hour, 60 de minute pentru planetă

Pe 27 martie, Bucureştiul se va afla din nou pe harta marilor oraşe care vor sărbători Earth Hour. Clădirile proeminente din oraş se vor cufunda în întuneric pentru o oră, alăturându-se celor câteva sute de monumente şi clădiri celebre din lume care vor stinge, la rândul lor, lumina, în mod simbolic. Ateneul Român, Opera Română, Teatrul Național București, Muzeul Naţional de Artă al României, dar şi Palatul Parlamentului, cel mai mare sediu de parlament din lume, sunt doar câteva dintre clădirile din Bucureşti care se vor stinge sâmbătă seara, timp de o oră.

Ca şi anul trecut, WWF România, alături de Zoli Toth, ambasador Earth Hour, va invita bucureştenii să sărbătorească Ora Pământului în cadrul unui eveniment care nu va implica folosirea surselor de curent. Începând cu ora 20:15, bucureştenii sunt aşteptaţi în Parcul Izvor, unde vor putea lua parte la un spectacol cu totul special, marcat de sunet şi lumini nealimentate electric. Evenimentul va fi onorat de prezenţa Preşedintei Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, care la 20:30 fix va stinge luminile clădirii Parlamentului, alături de Directorul WWF România, Luminiţa Tănasie.

”Earth Hour este un moment de afirmarea a responsabilităţii fiecăruia dintre noi pentru felul în care alegem să trăim. Pentru impactul pe care stilul nostru de viaţă, de la marile aglomerări urbane la micile gesturi cotidiene, îl are asupra naturii şi asupra vieţii pe planetă. Stă în puterea noastră să dăm un semnal că am devenit mai constienţi de asta şi în România şi că suntem pregătiţi să ne implicăm. Schimbările climatice şi degradarea mediului nu afectează doar speciile sălbatice de pe continente îndepărtate, ele afectează calitatea vieţii noastre de fiecare zi.„ a declarat Luminiţa Tănasie, Director WWF România.

Momentul stingerii luminilor clădirii Parlamentului va marca începutul unui spectacol care va include recitaluri 100% unplugged susţinute de trupa Sistem, Mihai Mărgineanu şi Lu Cozma, dar şi o reprezentaţie de jonglerii cu foc, pusă în scenă de trupa Raja din Oradea. Spectacolul se va încheia la orele 21:30, odată cu reaprinderea luminilor la Palatul Parlamentului. În acelaşi timp, membrii Astroclubului Bucureşti vor profita de scăderea poluării luminoase rezultate în urma stingerii becurilor şi vor invita bucureştenii, începând cu 20:30, pană la miezul nopţii, să observe obiecte care în mod normal nu se văd prea uşor. Prin participarea la Earth Hour, membrii Astroclubului Bucureşti atrag atenţia asupra poluării luminoase, susţinând dreptul la noapte şi la un cer înstelat.

Alte 29 de oraşe din România vor participa, alături de Bucureşti, la evenimentul Earth Hour. La invitaţia WWF, aceste oraşe, care provin din toate regiunile ţării, s-au înscris pe lista oraşelor oficiale Earth Hour din întreaga lume şi se pregătesc intens pentru seara de 27 martie. Clădiri cufundate în întuneric, spectacole la lumina lumânării, observaţii de corpuri cereşti sau concerte unplugged – în felul acesta au ales oraşele din România să celebreze Earth Hour 2010.

Despre Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. Construcţii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au rămas în întuneric. Celebrităţi din lumea filmului, a muzicii şi a artei s-au alăturat iniţiativei WWF.
În 2009, aproape un miliard de oameni din 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.
115 ţări şi-au anunţat deja participarea la Earth Hour 2010.

Earth Hour în România

În 2009 România a participat pentru prima oară la campania globală în calitate de ţară oficială Earth Hour, la iniţiativa WWF, organizaţia care coordonează de 4 ani campania globală.
Pe 28 martie, între 20:30 şi 21:30, 2 milioane de români au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic Naţional. În total, 15 oraşe au susţinut şi au promovat campania, în calitate de Oraşe Oficiale Earth Hour.

Parteneri in campania Earth Hour Romania 2010 sunt: Coca-Cola, ARCUB/Primaria Municipiului Bucuresti, Parlamentul Romaniei – Camera Deputaților, Ambasada britanica la București, British Council, Astroclubul Bucuresti, Ogilvy&Mather Romania, Elevate, Star Management, Mai Mult Verde, Asociatia Greenitiative si Organizatia LEAP.

Parteneri media : TVR, Europa FM, Jurnalul National, Hotnews, Euractiv, Zile si Nopti, UTV, Trilulilu, Terra Magazin, Bio Planet si Verdecrud Media.

Note pentru editori

Cele 31 de oraşe care au confirmat, până acum, participarea la Earth Hour 2010, sunt: Bucureşti, Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botoşani, Braşov, Brăila, Buftea, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Giurgiu,Horezu, Iaşi, Miercurea Ciuc, Mizil, Piatra Neamţ, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Timişoara, Tulcea, Vatra Dornei, Vaslui şi Zalău.

Mai multe detalii despre campania Earth Hour România puteţi citi pe site-ul www.earth-hour.ro

Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi pagina www.earthhour.org

Scroll to Top