Zoli Toth Ora Pamantului copyright Doru Oprișan

Zoli Toth: „Încerc să-i conving pe cei din jur că risipa este cel mai mare păcat”

Pe Zoli Toth cei mai mulți îl asociază cu trupa SISTEM. Dar el este și un activist de mediu, fiind ambasador Earth Hour (Ora Pământului) din 2009. Citește mai multe în interviurile #acționezpentrunatură.

1. De ce este importantă pentru tine natura?

Natura este pentru mine liniște, curățenie, aer curat, diversitate și inspirație.

2. Când s-a întâmplat momentul de revelație în care te-ai hotărât să schimbi ceva? 

In 2007, am decis ca în concertele SISTEM să povestesc despre importanța protejării naturii. Toți colegi de breaslă cântau piese de dragoste, eu nu am voce să cânt, așa că eu am decis să încep să educ lumea prin prelegeri de 3 – 5 minute. Aveam 20.000 de spectatori, care auzeau de la mine povești despre reciclarea hârtiei. Culmea e că mă și aplaudau.

3. Ce te-a motivat să faci o schimbare și ce te motivează să te ții de schimbarea aceasta?

Mizeria de pe străzi, risipa și prostia. Lenea și lipsa de educație în ceea ce privește protecția mediului

4. Cum crezi că s-ar schimba lumea dacă ar fi mai mulți ca tine, care vor acționa spre protejarea naturii?

Ar fi mult mai multă lume conștientă de direcția greșită în care merg unele lucruri. Singur e foarte greu, cu câțiva colegi e mai bine. Cu un parteneriat între administrația locală și cea centrală lucrurile s-ar schimba considerabil într-un timp foarte scurt. Vezi lucrurile bune din timpul carantinei.

5. Cum crezi că ar putea contribui și alții la acest efort de protejare a naturii? 

Fiecare în felul lui, în funcție de ce simte, dar ca să simta ceva trebuie să fie conștient, iar ca să fie conștient, cineva trebuie să le semnaleze problemele.

6. Tu ce faci concret pentru a conserva bunurile oferite de natură? 

Eu fac zilnic, la Național FM, cea mai longevivă emisiune dedicată mediului din România (2010), Ecofrecvența. Apoi colectez pe mai multe fluxuri de deșeuri în casă, și când vin musafiri la mine, mă întreabă ce și cum. Ii învăț pe copiii mei de la Cantus Mundi aceleași lucruri și, ori de câte ori am ocazia, încerc să-i conving pe cei din jur că risipa este cel mai mare păcat.

Scroll to Top