Proiectul Transgreen distins cu Premiul Natura 2000 al Comisiei Europene

Bruxelles. 14 Octombrie 2020. Proiectul TRANSGREEN a fost distins de catre Comisia Europeana cu Premiul Natura 2000 pentru „Cooperare transfrontaliera”. Proiectul – cu WWF Romania partener si WWF Dunare Carpati coordonator – își propune să contribuie la dezvoltarea unor rețele de drumuri și căi ferate mai sigure și mai prietenoase cu mediul în România, Republica Cehă, Slovacia, Ucraina și Ungaria, printr-o infrastructură de transport care ține cont de natură. Viziunea proiectului este prezentata schematic in acest scurt video animat.

In cadrul ceremoniei hibrid organizata in seara de 14 Octombrie, Comisarul pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius, a anunțat câștigătorii ediției premiilor Natura 2000. Dintre cele 85 de proiecte inscrise la nivel european, proiectul TRANSGREEN a primit premiul unul dintre cele 6 mari premii, respectiv distinctia pentru „Cooperare transfrontaliera”.

Proiectul TRANSGREEN, derulat in intervalul 1 ianuarie 2017-30 iunie 2019, a adus impreuna 20 de parteneri si asociati, autoritati, ONG-uri, institute de cercetare, companii, din diferite domenii de activitate – transport, mediu, cercetare – din 5 tari România, Republica Cehă, Slovacia, Ucraina și Ungaria pentru o viziune comuna: o regiune carpatică mai bine conectată printr-o infrastructură de transport care ține cont de natură. Proiectul are o viziune integrata asupra regiunii carpatice si propune solutii technice si legislative pentru a sustine dezvoltarea unei retele de autostrazi si cai ferate ce tin cont de natura, mai exact de nevoile de deplasare ale animalelor.

Comisarul Sinkevičius a declarat: „Pandemia de COVID-19 a evidențiat legătura dintre societățile reziliente și sănătoase și menținerea în bune condiții a mediului nostru natural. Câștigătorii din acest an demonstrează că alocarea de timp, energie și resurse pentru a proteja natura aduce beneficii importante nu doar naturii, ci și nouă. Acestea sunt modelele de cooperare și soluțiile care trebuie îmbunătățite dacă vrem să ne îndeplinim angajamentele asumate în cadrul Strategiei UE în domeniul biodiversității.” 

Premiile recunosc poveștile de succes în materie de conservare a mediului din întreaga UE și sensibilizează cu privire la una dintre realizările remarcabile ale Europei – reteaua de arii protejate Natura 2000.

Pentru mai multe informatii:

Site-ul proiectului TRANSGREEN

Lista completa a Premiilor Natura 2000 pentru anul 2020

Contacte:

Cristian Remus Papp, Manager Proiect TRANSGREEN pentru WWF Romania, [email protected]

Catalina Murariu, Coordonator Comunicare TRANSGREEN, [email protected]

Scroll to Top