Butterflies and flies on a wild angelica

Un nou apel către programatorii și designerii care vor să susțină supraviețuirea albinelor

WWF-România, Code4Romania și Design Thinking Society prelungesc termenul de înscriere în competiția pentru dezvoltarea unei aplicații de mobil dedicată cauzei albinelor și polenizatorilor

Reînnoim apelul către programatorii, developerii de aplicații și experții UX să se înscrie în competiția „Inovează pentru albine”. Prelungim termenul pentru înscrierea în competiție până pe 3 octombrie 2022 (inclusiv). Aplicația rezultată din acest demers va fi unică în România și miza acesteia va fi să ajute cauza de salvare a albinelor și a polenizatorilor, în general. Competiția se desfășoară conform Regulamentului publicat pe site-ul WWF, la https://wwf.ro/ce-facem/bee-active/bee-active-inoveaza-pentru-albine/, unde se găsește și Formularul de înscriere.

Invităm echipe mixte de programatori și designeri/experți UX din toată țara să se înscrie cu prototipuri ale unei aplicații capabile să identifice specii de plante frecvent întâlnite în țara noastră, să le asocieze speciile de insecte ce le polenizează, să integreze modalități de implicare cetățenească pentru salvarea insectelor polenizatoare, și o colecție de rețete originale. Înscrierea se face în echipe mixte de 2 sau maxim 3 membri, până la data de 3 octombrie, prin completarea formularului de înscriere de pe site-ul sus menționat; mai apoi echipele înscrise au la dispoziție o perioadă de aproximativ 3 săptămâni pentru a concepe și propune un prototip.

Prototipurile vor fi evaluate de către un juriu format din reprezentanți ai organizatorilor concursului: WWF, Code4Romania, Design Thinking Society, alături de parteneri de la Grădina Botanică „D. Brândză” din București, Ierburi Uitate, barul botanic și cafeneaua FIX/Artichoke din București, și agenția de comunicare Kooperativa. Organizatorii, împreună cu membrii juriului, vor pune la dispoziție tot conținutul necesar dezvoltării tehnice și grafice a aplicației.

În urma evaluării vor fi desemnate 5 soluții finaliste, iar echipele care le-au propus vor fi invitate să își prezinte live soluția, în cadrul unui eveniment, unde vom alege echipa câștigătoare. Premiul va consta într-un buget de 8000 Euro în care echipa câștigătoare va trebui să dezvolte varianta integrală a aplicației. Participanții vor avea acces la sesiuni de mentorat asigurate de Code4Romania și Design Thinking Society, dar și la webinarii pe teme diverse oferite de partenerii noștri mai sus menționați.

Scopul aplicației este de a apropia oamenii de lumea fascinantă a plantelor și insectelor din țara noastră și de a le pune la îndemână un instrument de a se implica pentru salvarea acestora, într-un moment de cumpănă – manifestarea schimbărilor climatice și pierderea biodiversității.

Realizarea aplicației se desfășoară în cadrul proiectului „BeeActive – Mobilizarea cetățenilor pentru conservarea albinelor și a altor insecte polenizatoare din România”, derulat de WWF-România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România.

Context – importanța și situația îngrijorătoare în care se află insectele polenizatoare

Aproape trei sferturi din culturile agricole din lume depind, cel puțin parțial, de albine și de alți polenizatori. Polenizatorii sunt o componentă vitală a ecosistemelor, inclusiv prin rolul lor în reproducerea plantelor din flora sălbatică. Declinul lor rapid, consemnat în tot mai multe cercetări științifice și cauzat de practicile agriculturii industriale, deteriorarea și pierderea habitatelor și boli, reprezintă începutul unei crize sistemice pentru sănătatea mediului și securitatea alimentară la nivel global. De aceea, de pildă pesticidele neonicotinoide, toxice pentru albine, au fost interzise complet din mediul outdoor de către Comisia Europeană, iar anumite State Membre au elaborat strategii naționale pentru oprirea declinului și conservarea polenizatorilor, în care implică și cetățenii prin diverse acțiuni. Însă România nu are o asemenea strategie, iar subiectul nu există pe agenda autorităților responsabile; ba mai mult, România acordă anual derogări de la legislația europeană, pentru a permite folosirea pesticidelor neonicotinoide în agricultură.

De obicei oamenii se sperie de albine și nu iau în seamă că acestea au o contribuție importantă în calitatea vieții noastre – de la asigurarea hranei prin serviciul de polenizare a plantelor ce produc fructe și legume, la produsele de stup, la rolul lor esențial în asigurarea echilibrului natural. Dorim să sporim înțelegerea acestor vietăți, să devină interesantă și utilă în viața personală prin viitoarea aplicație mobilă interactivă. Mai mult, este prima oară când oamenii vor putea influența cu propriul telefon mobil politicile sau deciziile publice pentru conservarea insectelor polenizatoare din țara noastră.

Monia Martini, Manager de proiect BeeActive în cadrul WWF-România

Ce au în comun tehnologia cu albinele? Ambele fac un mare bine comunităților de pretutindeni. A sosit momentul să punem la treaba digitalul pentru a putea construi soluții sustenabile pentru mediu și cei care au grijă de el. Ne bucurăm să fim parte din acest proiect ambițios și știm sigur că rezultatele vor fi excelente. Suntem nerăbdători să lucrăm cu echipe de designeri și developeri care împărtășesc aceleași valori și cred în schimbarea în bine pe care o putem produce fiecare dintre noi.

Olivia Vereha, Co-fondator Code for Romania

Ca designeri ne place să înțelegem primii cum va arăta viitorul. Dacă suntem suficient de atenți, vom putea identifica schimbările cele mai mici pe care trebuie să le facem pentru a putea produce transformările cele mai mari. Una dintre aceste schimbări este salvarea polenizatorilor de care depinde hrana a miliarde de oameni. Mă bucur că WWF ne-a invitat în acest proiect, unde sper să văd cât mai mulți tineri programatori și designeri cum își folosesc creativitatea și talentul în slujba viitorului – ca să răsplătim o mică parte din darul pe care ni-l fac albinele în fiecare zi.

Tudor Juravlea, Co-fondator Design Thinking Society
Scroll to Top