COMPETIȚIA DE PROTOTIPURI
„Inovează pentru albine”

De câte ori ai văzut pe cineva dând brusc din mâini și țipând „o albină!”? Poate acea persoană ai fost chiar tu. Însă, trecând peste instinctul firesc de a ne proteja, trebuie să ne dăm seama că albinele și alte insecte polenizatoare sunt de fapt esențiale în menținerea vieții, iar acestea sunt acum în declin

Deși există un cadru global și european de politici publice care încurajează conservarea polenizatorilor, autoritățile din România momentan nu acționează explicit pentru a stopa declinul; ba dimpotrivă.

Este necesară o mobilizare cetățenească pentru a susține activ măsurile de îmbunătățire a politicilor și deciziilor publice. Și este necesar ca fiecare dintre noi să adopte gesturi în viața de zi cu zi, pentru a ajuta la oprirea declinului. Din aceste motive am scris proiectul BeeActive – Mobilizarea Cetățenilor pentru Conservarea Albinelor și a Altor Insecte  Polenizatoare din România, pe care îl derulăm alături de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA), prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Prin crearea unei aplicații de identificare a speciilor de plante împreună cu polenizatorii acestora, din țara noastră, ne propunem să apropiem oamenii de lumea fascinantă a plantelor și insectelor, să îi ajutăm să conștientizeze importanța și frumusețea polenizatorilor și să se implice în acțiuni concrete – de la semnarea unei petiții sau implicarea în alte forme de influențare a deciziilor politice, la plantarea unei grădini prietenoase cu polenizatorii sau consumarea de produse alimentare ecologice, toate acestea pentru a contribui la supraviețuirea acestor specii, în beneficiul nostru și al naturii.  

Participă la competiție

Competiția este deschisă la nivel național pentru experți programatori, designeri grafici și UX, cu acordarea unui premiu în valoare de 8.000 Euro sub forma unui contract de servicii de proiectare, design și mentenanță aplicație de mobil.

Deadline extins pentru înscrieri: 3 octombrie, ora 23:59.

Ca să te înscrii

Citește mai întâi documentul de mai jos
Apoi completează, până pe 3 octombrie (inclusiv),

Juriul competiției este alcătuit din:

Olivia Vereha

Cu un background in comunicare și User Experience Design, Olivia Vereha își dedică timpul, din 2016, coordonării programelor Code for Romania. Pasionată de tehnologie și de modul în care digitalul poate modela și îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor, Olivia are ca obiectiv înțelegerea în profunzime a comportamentelor umane în interacțiunea cu mediul online. Având un focus puternic pe funcționalitate, eficiență și simplificare, provocarea cea mai mare a sa este să traducă de la complicat la simplu, de la mare la mic, de la haos la sens în tot ceea ce ține de construirea de soluții digitale care au ca scop rezolvarea problemelor care ne vizează pe toți.

Tudor Juravlea

Tudor Juravlea are o experiență de 14 ani în User Experience Design și Digital Product Management în domenii ca Telecom, Banking și Energie. De 5 ani este co-fondator Design Thinking Society - o companie de consultanță de management și facilitare, prin care a facilitat procese de design și inovație împreună cu echipe responsabile de produse și servicii noi în companii mari din România și străinătate. Pasiunea pentru tehnologie și curiozitatea l-au împins mereu înspre ocazii de a lucra cu tehnologii noi - a coordonat lansarea unora dintre primele smartphone-uri și tablete, apoi a lucrat ca UX la peste 19 aplicații de mobil și web. A descoperit însă treptat că nu din tehnologie vine satisfacția lui, ci din felul în care produsele pe care le construiește ajută oameni în viața lor de zi cu zi. A descoperit și că îl încântă design-ul de experiență și design-ul de servicii, în care componenta tehnologică este doar o piesă din puzzle, iar experiența utilizatorului continuă pe mai multe planuri, într-un context mai larg decât aplicația de pe smartphone

Mona Petre

Mona Petre are studii superioare de design și istorie și lucrează ca graficiană, fotografă și cercetătoare pentru o paletă largă de proiecte în colaborare cu diferite instituții, ong-uri și companii; de asemenea, face voluntariat pentru proiecte independente de educație de patrimoniu, artă politică, activism de mediu, sau educație canină. Este autoarea proiectului Ierburi Uitate, început în 2013, o amplă colecție de articole și fotografii personale dedicată recuperării cunoașterii și utilizării plantelor alimentare din flora spontană. În 2017, a co-fondat Grădina Istorică în parteneriat cu Grădina Botanică din București — o grădină ”de bucătărie” de inspirație istorică, populată cu specii cultivate și consumate înaintea sosirii și răspândirii plantelor din Lumea Nouă. Este autoarea cărții de gastronomie și botanică spontană "Ierburi Uitate. Noua Bucătărie Veche” (Nemira, 2021) și a unei cărți de ilustrație botanică, ”Regatul Plantelor” (Corint, 2016).

Alexandru Ciomârtan

Alexandru Ciomârtan este restaurateur și creator de rețete de cocktailuri cu un interes masiv în zona de remedii pe bază de plante, istoria băuturilor, construcția și percepția gusturilor și pattern-urile sociale și culturale în perceperea gustului, implicații geopolitice ale obiceiurilor din jurul băuturilor și a ingredientelor culinare. Partener la FIX, botanical bar + Artichoke Social House + Obor Amor + C-SIDE TONIC din București, România.

Diana Anghel

Diana Anghel este un artist absolvent al Masterului de Fine Art Photography la University of the Arts, Londra. Antreprenor cu experiență în domeniul HORECA, pasionată de arta contemporană și psihologia spațiului. A avut expoziții la Institute of Contemporary Arts London, selectată de Bloomberg New Contemporaries și în cadrul Berlin Art Week și Photo Los Angeles. Partener la FIX, botanical bar + Artichoke Social House + Obor Amor + C-SIDE TONIC din București, România.

Cristian China-Birta

Cristian China-Birta este blogger pe cristianchinabirta.ro, antreprenor cu agenția de comunicare integrată Kooperativa 2.0, trainer si speaker. Dar în primul rând, așa cum spune chiar el, este tatăl celor trei copii și soțul doamnei sufletului său. A organizat în cei 15 ani de consultanță peste 500 de campanii cu și pentru influnceri; în același timp, a participat ca infuencer la peste 200 de campanii. A scris prima carte despre influencer marketing din România, ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?”. A ținut peste 150 de cursuri de social media la solicitarea companiilor și agențiilor, fiind speaker la mai mult de 100 de evenimente în care subiectul principal a fost social media și comunicarea. A publicat peste 13.000 de postări și articole pe blogul său, pe care scrie din 2007.

biol. dr. Petronela Camen-Comănescu

Absolventă a Facultății de Biologie a Universității din București și doctor în biologie, Petronela Camen-Comănescu descoperă secretele plantelor prin activitatea realizată de-a lungul celor 22 ani la Grădina Botanică „D. Brandză”, București. Coordonează proiecte de educație pentru mediu precum „Grădina Bunicii”, „Grădina Istorică" și îndrumă practica studenților de anul I de la Facultatea de Biologie, fiind și cadru didactic la această facultate. Pasionată de speciile spontane și exotice din flora României, publică taxoni noi pentru România și studii privind specii invazive și potențial invazive.

Carmen Pădurean

Carmen Pădurean a studiat „Ecologie și protecția mediului” și a parcurs și un master în „Managementul și Expertiza sistemelor ecologice” la Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. De 12 ani a schimbat administrația publică locală cu mediul ONG, devenind parte a echipei WWF Europa Centrală și de Est, apoi a WWF România. Aici se ocupă de gestionarea proiectelor în domeniul conservării biodiversității, a dezvoltării comunitare și a educației în special în zona Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare, denumită public „Colinele Transilvaniei”, cu sate săsești, dealuri domoale și unde diversitatea de flori și insecte polenizatoare este excepțională încă, la nivel european. În viața de zi cu zi încearcă să aibă un trai conștient și calibrat față de resursele Pământului.

Etapele competiției

20 septembrie 2022

Lansarea competiției „Inovează pentru albine”

20 septembrie 2022

20 septembrie - 3 octombrie

Înscriere

20 septembrie - 3 octombrie

5 octombrie 2022

Webinar online de bun venit

5 octombrie 2022

4 octombrie - 21 octombrie 2022

Dezvoltare prototipuri și trimiterea lor pentru evaluare

4 octombrie - 21 octombrie 2022

27 octombrie 2022

Anunțarea celor 5 echipe finaliste

27 octombrie 2022

5 noiembrie 2022

Evenimentul de pitch și desemnarea câștigătorilor

5 noiembrie 2022

Trei motive pentru care să participi la competiție

Pune-ți talentul și priceperea la lucru pentru a schimba ceva semnificativ la lumea în care trăim. Căci, în linii mari, nu mai trăim de câteva decenii într-un mod durabil pentru noi și natura din care facem parte. Și nu mai avem mult timp pentru a redresa „nava”.

Aplicația la care visăm va fi unică în România, cel puțin din câte știm, și va face lucruri de care este mare nevoie – să (re)apropie oamenii de natură (în cazul de față, de lumea fascinantă a albinelor, bondarilor, fluturilor), să îi ajute să o înțeleagă și să o prețuiască prin gesturi de zi cu zi, să-i adune împreună într-o singură voce care cere schimbări de politică publică și mai multă responsabilitate din partea decidenților politici.

Aplicația va intra în colecția de aplicații WWF, alături de SoilMate, Fish App sau ghiduri pentru consumatori, care mișcă lucruri în diverse alte țări.

Haide!

Există niște albine-de-sudoare – de mici dimensiuni, care ne găsesc după, și vin la mirosul de transpirație, căci de acolo își iau ele sărurile minerale?!

Există albine-dulgher, miner sau zidar, albine-cuc și albine-cu-fața-galbenă.

Dacă ești/ai fost fan Teelenciclopedia sau trivia, îți va plăcea să lucrezi cu noi în misiunea asta, deoarece vei afla la tot pasul astfel de informații. Numai în regnul albinelor, sunt peste 20.000 de specii la nivel global și aproximativ 2.000 de specii la nivel european, iar cele menționate mai sus nici măcar nu sunt niște specii rare, abia cunoscute, ci sunt chiar cele mai întâlnite albine din România.

Haide! 

Juriul este alcătuit din oameni unul-și-unul, iar echipa de proiect – din oameni pasionați de albine și bondari și specialiști în discipline ce țin de științele naturii, așa că atmosfera de lucru și calitatea interacțiunilor credem că vor inspira și însufleți colaborarea noastră.

Ne dorim să ținem aproape de toți cei care se înscriu să participe la această competiție, să ajutăm cu tot ce putem, astfel încât să fie o misiune creativă și dusă la bun sfârșit în mod lin. Ne păstrăm și noi mințile deschise pentru a primi orice idee nouă, creativă și fezabilă, care ar servi scopului aplicației.

Așadar, pregătim webinarii tematice și sesiuni de asistență tehnică*, care vor continua și după încheierea competiției, în etapa de construcție integrală a aplicației, alături de echipa câștigătoare.

Haide!

* Calendarul cu aceste sesiuni va fi trimis celor ce s-au înscris în competiție.

 

În cazul în care ai neclarități, ne găsești la:

[email protected]

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Proiectul este derulat de WWF România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA) și beneficiază de o finanțare în valoare de 224.450 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org și www.activecitizensfund.ro.

Proiect derulat de:

WWF Logo

Co-organizatori competiție:

Competiție sprijinită de:

Fii la curent cu ultimele noutăti

Macheta conferinta „Mituri despre pesticide”_14.11.2023_Bucuresti

Mituri despre pesticide

O agricultură sustenabilă e posibilă Astăzi, 14 noiembrie 2023, între orele 10:00 – 12:00, WWF România, Eco Ruralis și ROMAPIS (Federația Asociațiilor Apicole din România)

Citește mai multe
Scroll to Top