ClimaFORCEE LIFE

CLIMAFORCEE LIFE - Protejăm pădurile în fața schimbărilor climatice

Pădurile din Europa Centrală și de Est reprezintă o resursă naturală vitală, a cărei importanță este de așteptat să crească în viitorul apropiat. Nu doar din cauza cererii mari pentru lemn (pentru producția de energie, bioplastice, etc), ci și datorită societății care conștientizează mai mult serviciile ecosistemice furnizate de păduri. Deși nevoile economice și sociale sunt uneori în conflict, capacitatea pădurilor de a furniza aceste servicii este în prezent amenințată de schimbările climatice. Sistemul actual de management forestier trebuie să se adapteze schimbărilor climatice ca să atenueze efectele lor negative (precum seceta, creșterea scurgerilor de apă, eroziunea solului, etc) și să crească în schimb reziliența pădurilor.

Titlul proiectului: Management forestier inteligent din perspectiva schimbărilor climatice în Europa Centrală și de Est (CLIMAFORCEELIFE)
Numărul proiectului: LIFE19 CCA/SK/001276
Perioada proiectului: 01/09/2020 – 31/12/2027
Bugetul total: 5,591,898 EUR
Website proiect: https://clima4ceelife.eu/
Contribuția financiară a UE: 2,969,378 EUR

Beneficiari: WWF Slovacia (beneficiar coordonator), WWF Bulgaria, WWF Ungaria, WWF România, Universitatea Cehă de Științele Vieții, Pădurile Republicii Slovace, Asociația Națională a Proprietarilor Privați de Păduri și a Managerilor Forestieri din Ungaria, Întreprinderea Forestieră de Stat din Sud-Vestul Bulgariei.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

WWF luptă în continuare pentru o taxonomie „verde” adevărată în UE

Parlamentul European a votat ieri etichetarea energiei  din  gaze fosile și nucleară ca fiind sustenabile în cadrul clasificării UE pentru finanțarea investitiilor  numită și ”taxonomia verde”. Miliarde de euro riscă să fie redirecționate de la investițiile în energie regenerabilă (eoliană, solară și alte tehnologii prietenoase mediului), către combustibili fosili și

brichete biomasa

Este lemnul de foc o resursă utilizată sustenabil?

Concertul de Plastic

Cât de greu poate fi să organizezi un concert?

https://youtu.be/lD09sBjJzkQ Mai erau patru zile până la concert și lista de „to do” părea interminabilă. Teoretic aveam situația sub control, dar erau atâtea lucruri care puteau să meargă prost. Începând cu faptul că organizam pentru prima oară un eveniment de o asemenea amploare. Creasem deja așteptări: primul Concert de Plastic,

Drama pădurilor nedorite

Am atras atenția de fiecare dată asupra importanței pe care pădurile din afara fondului forestier o au pentru biodiversitate, comunități și pentru eforturile de adaptare și reducere a efectelor climatice cu care ne confruntăm. Prin actualul PNRR s-au alocat 730 milioane de euro pentru a împăduri/reîmpăduri și a crea păduri