ClimaFORCEE LIFE


CLIMAFORCEE LIFE - Protejăm pădurile în fața schimbărilor climatice
Pădurile din Europa Centrală și de Est reprezintă o resursă naturală vitală, a cărei importanță este de așteptat să crească în viitorul apropiat. Nu doar din cauza cererii mari pentru lemn (pentru producția de energie, bioplastice, etc), ci și datorită societății care conștientizează mai mult serviciile ecosistemice furnizate de păduri. Deși nevoile economice și sociale sunt uneori în conflict, capacitatea pădurilor de a furniza aceste servicii este în prezent amenințată de schimbările climatice. Sistemul actual de management forestier trebuie să se adapteze schimbărilor climatice ca să atenueze efectele lor negative (precum seceta, creșterea scurgerilor de apă, eroziunea solului, etc) și să crească în schimb reziliența pădurilor.
Titlul proiectului: Management forestier inteligent din perspectiva schimbărilor climatice în Europa Centrală și de Est (CLIMAFORCEELIFE)
Numărul proiectului: LIFE19 CCA/SK/001276
Perioada proiectului: 01/09/2020 – 31/12/2027
Bugetul total: 5,587,063 EUR
Website proiect: https://clima4ceelife.eu/
Contribuția financiară a UE: 2,969,208 EUR
Beneficiari: WWF Slovacia (beneficiar coordonator), WWF Bulgaria, WWF Ungaria, WWF România, Universitatea Cehă de Științele Vieții, Pădurile Republicii Slovace, Asociația Națională a Proprietarilor Privați de Păduri și a Managerilor Forestieri din Ungaria, Întreprinderea Forestieră de Stat din Sud-Vestul Bulgariei.
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Hidrogenul – îl vrem la noi acasă? Fezabilitate, riscuri și impact asupra mediului
Criza energetică dă naștere unor dispoziții excepționale din legislația europeană în care sunt amendate în mod abuziv reguli generale privind conservarea naturii. WWF solicită respingerea clauzelor și amendarea evaluărilor impactului asupra mediului pentru modificări și extinderi ale proiectelor existente.

Scrisoare deschisă către Reprezentanța Permanentă a României la Brussels
Criza energetică dă naștere unor dispoziții excepționale din legislația europeană în care sunt amendate în mod abuziv reguli generale privind conservarea naturii. WWF solicită respingerea clauzelor și amendarea evaluărilor impactului asupra mediului pentru modificări și extinderi ale proiectelor existente.

WWF luptă în continuare pentru o taxonomie „verde” adevărată în UE
Parlamentul European a votat ieri etichetarea energiei din gaze fosile și nucleară ca fiind sustenabile în cadrul clasificării UE pentru finanțarea investitiilor numită și ”taxonomia verde”. Miliarde de euro riscă să fie redirecționate de la investițiile în energie regenerabilă (eoliană, solară și alte tehnologii prietenoase mediului), către combustibili fosili și

Mai multe păduri virgine protejate
WWF a inclus săptămâna trecută încă 636 de hectare de păduri din județul Hunedoara în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România, singurul instrument care le asigură protecție strictă. Avem în lucru documentația pentru a include încă 5.000 de hectare de păduri din județele Suceava, Maramureș, Caraș-Severin, Iași și Prahova.

Miza reformei RNP Romsilva și de ce trebuie făcută în mod transparent
Reforma Regiei Naționale a Pădurilor RNP Romsilva este absolut necesară, un fapt unanim recunoscut de către toți factorii interesați. Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, în calitate de autoritate publică centrală care răspunde de silvicultură, are însă datoria să explice în detaliu viziunea pe care o ia în calcul pentru reforma

Propunerile WWF pentru identificarea și desemnarea zonelor de protecție strictă pentru păduri
Susținem decizia Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) privind demararea procesului de identificare a zonelor potențiale de protecție strictă, în acord cu îndrumările Directoratului General pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene. În acest sens, am trimis săptămâna trecută o scrisoare către MMAP în care am inclus propunerile WWF cu privire la