Bio Balance

Utilizarea sustenabilă a biomasei și atenuarea presiunii pe păduri

Situația în România

• Suprafața totală împădurită din România este de aproximativ 7 milioane de hectare, iar marea majoritate a pădurilor au vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani, fiind la nivelul maxim de retenție a carbonului.
  • Aproximativ 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau alte resturi vegetale, la care se adaugă instituții (școli, primării, spitale etc.).
  • De multe ori instalațiile de încălzire (în cele mai  multe cazuri, sobe) au un randament scăzut, iar pierderile de energie sunt mari.

Contextul european

• Utilizarea și producția de energie sunt responsabile pentru 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.
  • Pădurile din UE absorb echivalentul a aproape 10% din toate emisiile de gaze cu efect de seră ale UE în fiecare an.
  • UE și-a propus să atingă neutralitatea climatică până în 2050, cu obiectivul intermediar de reducere netă cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Persoane de contact în România

Manager de proiect: George Caracaș

De-a lungul anilor, WWF a promovat tranziția echitabilă și graduală către o economie cu emisii scăzute de carbon, unde arderea biomasei joacă un rol major. Modelele existente de producere a energiei prezintă o serie de riscuri, ducând la compromisuri asupra calității aerului, distrugerii habitatelor naturale și fac din ce în ce mai inaccesibilă energia necesară pentru încălzirea locuințelor.

Astfel, prin Bio-Balance, ce se desfășoară în perioada iulie 2021- iunie 2024, WWF își propune:

• Crearea de centre de diseminare a cunoștințelor și schimb de experiență. Vor fi dezvoltate platforme online unde municipalități, cetățeni și firme pot împărtăși experiențele lor practice despre cum au redus utilizarea biomasei sau  consumul de energie. În acest fel, vor fi colectate  cele mai bune practici care au potențialul de a fi implementate la scară largă.
  • Demonstrarea de soluții fezabile la nivel local. În Europa Centrală și de Est nu există soluții care să reducă dependența gospodăriilor (în mare parte sărace) de lemnul de foc. De aceea, astfel de gospodării din Bulgaria, România și Ungaria vor putea aplica pentru un program al cărui buget total este de 100.000 euro pentru a demonstra soluțiile fezabile la nivel local.
  •  Să ofere ajutor pentru  municipalități. Bunele practici  și experiențe colectate vor fi selectate într-un set de instrumente ce va veni în sprijinul localităților. Acesta va fi disponibil în limba bulgară, maghiară, română, precum și în engleză.

Petitie paduri

Pădurile au un impact pozitiv asupra climei capturând dioxidul de carbon din atmosferă. În timp ce arderea biomasei forestiere poate avea un impact negativ din cauza eliberării unor cantități semnificative de dioxid de carbon, oamenii de știință sunt de acord că, în ceea ce privește emisiile, folosirea biomasei reziduale reprezintă o opțiune mai bună față de combustibilii fosili. Dar nu ne putem permite să tăiem pădurile încontinuu, deoarece pentru a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, care reprezintă o țintă ambițioasă la nivelul UE, trebuie să creștem suprafețele de păduri, și implicit și capacitatea de sechestrare a carbonului. Criterii naționale stricte pentru utilizarea biomasei sunt necesare în țările din centrul și estul Europei, inclusiv Bulgaria, unde se preconizează o creștere semnificativă a utilizării biomasei pentru nevoile energetice în următorii 10 ani.

Georgi Stefanov, Directorul departamentului de Climă și Energie la WWF Tweet
ce-logo-life

Proiectul LIFE Bio-Balance este finanțat prin mecanismul LIFE Climate Management and Information Program. Acesta va continua activitățile din proiectul BioScreen, implementat cu sprijinul Ministerului Mediului din Germania, prin programul European Climate Initiative (EUKI).

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Primul hub destinat pădurilor virgine din România

WWF România lansează primul website dedicat pădurilor virgine din România, care funcționează ca un hub ce include știri despre procesul de identificare a acestora, o hartă interactivă, publicații digitale educative, date istorice și răspunsuri la cele mai presante întrebări din domeniu. România a inclus până acum peste 70.000 ha de