Bio Balance
Utilizarea sustenabilă a biomasei și atenuarea presiunii pe păduri
Situația în România
- Suprafața totală împădurită din România este de aproximativ 7 milioane de hectare, iar marea majoritate a pădurilor au vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani, fiind la nivelul maxim de retenție a carbonului.
- Aproximativ 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau alte resturi vegetale, la care se adaugă instituții (școli, primării, spitale etc.).
- De multe ori instalațiile de încălzire (în cele mai multe cazuri, sobe) au un randament scăzut, iar pierderile de energie sunt mari.
Contextul european
- Utilizarea și producția de energie sunt responsabile pentru 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.
- Pădurile din UE absorb echivalentul a aproape 10% din toate emisiile de gaze cu efect de seră ale UE în fiecare an.
- UE și-a propus să atingă neutralitatea climatică până în 2050, cu obiectivul intermediar de reducere netă cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Persoane de contact în România
Manager de proiect: George Caracaș
De-a lungul anilor, WWF a promovat tranziția echitabilă și graduală către o economie cu emisii scăzute de carbon, unde arderea biomasei joacă un rol major. Modelele existente de producere a energiei prezintă o serie de riscuri, ducând la compromisuri asupra calității aerului, distrugerii habitatelor naturale și fac din ce în ce mai inaccesibilă energia necesară pentru încălzirea locuințelor.
Astfel, prin Bio-Balance, ce se desfășoară în perioada iulie 2021- iunie 2024, WWF își propune:
- Crearea de centre de diseminare a cunoștințelor și schimb de experiență. Vor fi dezvoltate platforme online unde municipalități, cetățeni și firme pot împărtăși experiențele lor practice despre cum au redus utilizarea biomasei sau consumul de energie. În acest fel, vor fi colectate cele mai bune practici care au potențialul de a fi implementate la scară largă.
- Demonstrarea de soluții fezabile la nivel local. În Europa Centrală și de Est nu există soluții care să reducă dependența gospodăriilor (în mare parte sărace) de lemnul de foc. De aceea, astfel de gospodării din Bulgaria, România și Ungaria vor putea aplica pentru un program al cărui buget total este de 100.000 euro pentru a demonstra soluțiile fezabile la nivel local.
- Să ofere ajutor pentru municipalități. Bunele practici și experiențe colectate vor fi selectate într-un set de instrumente ce va veni în sprijinul localităților. Acesta va fi disponibil în limba bulgară, maghiară, română, precum și în engleză.

Pădurile au un impact pozitiv asupra climei capturând dioxidul de carbon din atmosferă. În timp ce arderea biomasei forestiere poate avea un impact negativ din cauza eliberării unor cantități semnificative de dioxid de carbon, oamenii de știință sunt de acord că, în ceea ce privește emisiile, folosirea biomasei reziduale reprezintă o opțiune mai bună față de combustibilii fosili. Dar nu ne putem permite să tăiem pădurile încontinuu, deoarece pentru a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050, care reprezintă o țintă ambițioasă la nivelul UE, trebuie să creștem suprafețele de păduri, și implicit și capacitatea de sechestrare a carbonului. Criterii naționale stricte pentru utilizarea biomasei sunt necesare în țările din centrul și estul Europei, inclusiv Bulgaria, unde se preconizează o creștere semnificativă a utilizării biomasei pentru nevoile energetice în următorii 10 ani.
Georgi Stefanov, Directorul departamentului de Climă și Energie la WWF Tweet
INFORMAȚII ȘI MATERIALE UTILE
Utilizarea corectă a lemnului de foc
Dacă îți încălzești locuința cu lemne, trebuie să știi că utilizarea corectă a lemnului și eficiența sobei duce la o scădere a emisiilor de particule nocive.
În acest fel păstrăm aerul mai curat și avem grijă de sănătatea noastră. Un alt mare bonus este că ne economisește resursele.
Brichetele - beneficii în utilizare
Dacă folosești o sobă sau centrală pe lemne, ar fi de preferat să cumperi brichete gata pregatite pentru foc decât lemne pe care trebuie să le tai, spargi, depozitezi.
Știai că sunt și mai ecologice decât lemnul de foc?
Află ce alte beneficii au brichetele și cum le poți utiliza pentru a avea o casă caldă și aer mai puțin poluat.
Rezultate sondaj despre utilizarea lemnului de foc în Bulgaria, Ungaria și România
Un sondaj cantitativ a fost realizat în Bulgaria, Ungaria și România în perioada februarie-martie 2022 pentru a studia și identifica obiceiurile de utilizare a lemnului de foc pentru încălzire a gospodăriilor în cele trei țări.
Sfaturi practice pentru folosirea lemnului de foc în mod sigur și rentabil
Arderea necorespunzătoare a lemnului poluează aerul și ucide.
Consultă sfaturile pentru o încălzire cu lemne mai eficientă și mai sănătoasă.
Poți descărca și printa posterul pentru a-l distribui în comunitatea ta, astfel poți ajuta mai mulți oameni să trăiască mai bine și să economisească energie.
Descoperă studiile, bunele practici și recomandările BioBalance
Împreună cu specialiști, parteneri și factori cheie am dezvoltat o serie de documente utile care cuprind studii, rapoarte, recomandări și bune prcatci pentru utilizarea biomasei.
1. Identifying best practices of national sustainability criteria (C2.2) – în limba engleză


Proiectul LIFE Bio-Balance este finanțat prin mecanismul LIFE Climate Management and Information Program. Acesta va continua activitățile din proiectul BioScreen, implementat cu sprijinul Ministerului Mediului din Germania, prin programul European Climate Initiative (EUKI).
Conținutul acestei pagini este responsabilitatea WWF România și nu reprezintă poziția oficială a Uniunii Europene sau CINEA.
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Efect în cascadă al plafonării prețului la lemnul de foc: SUMAL nu face față, tăierile ilegale au explodat
Transporturile ilegale au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței care plafonează prețul lemnului de foc la 400 lei/mc. O nouă investigație a WWF arată că SUMAL nu face față valului de ilegalități care s-a abătut asupra pădurilor României. După intrarea în

Investigație WWF: piața lemnului de foc s-a blocat, ilegalitățile au explodat, oamenii simpli plătesc prețul
„Gura satului” este realitatea de care politicienii trebuie să țină cont atunci când vor dezbate în Parlament ordonanța de urgență care plafonează prețul lemnului de foc pentru populație la 400 lei/metru cub. Noua lege nu numai că nu protejează oamenii simpli, dar omoară micile afaceri și stimulează creativitatea de tipul

Pădurile Nimănui ajung lemn de foc
Mai ții minte imaginile apocaliptice din anii 2000, în care versanți întregi erau rași ilegal și camioanele cu lemne ieșeau din pădure fără să le vadă nimeni? Suntem pe cale să retrăim istoria și să asistăm iar la defrișări, de data aceasta legale. Aflați în prag de iarnă, măsura plafonării