legământ pentru pământ

De ce avem nevoie de un nou pact?

În contextul unei crize fără precedent privind pierderea naturii, avem responsabilitatea morală de a conserva diversitatea vieții pe pământ. Dar, conservarea naturii nu este numai o problemă de moralitate – este extrem de importantă pentru dezvoltarea umanității. De la aerul pe care îl respirăm, la apa pe care o bem și alimentele pe care le mâncăm, natura ne oferă elementele esențiale pe care ne bazăm cu toții pentru supraviețuire și bunăstare, inclusiv beneficii cruciale emoționale, de sănătate, economice, culturale și spirituale.

Am pierdut deja aproape jumătate din păduri și recifele de corali, precum și 80 % din zonele umede și am construit baraje pe două treimi dintre cele mai lungi fluvii ale lumii. Impactul este resimțit deja, în special de către populațiile indigene și comunitățile cele mai sărace și cele mai vulnerabile ale lumii. Și, dacă nu luăm măsuri mai ample pentru a proteja și a reface natura, cu toții ne vom confrunta cu un declin al serviciilor vitale pe care aceasta ni le oferă zilnic, gratuit.

Această deteriorare alarmantă a naturii și schimbările climatice sunt cele două fețe ale provocării și crizei ecologice de astăzi – și trebuie să fie gestionate împreună. Cu toate acestea, deși criza climatică a dus la o acțiune globală concertată, răspunsul mondial la deteriorarea naturii a rămas mult în urmă.

Sănătate
dsc_5521