legământ pentru pământ

Scris de generatia care schimba norma. Natura este parte din familia noastra.

Adoptarea Legământului pentru Pământ înseamnă conștientizarea nevoii de a inversa pierderea biodiversității, precum și asumarea unui rol activ în acest proces. Pandemia ce a afectat planeta în 2020 ne-a arătat, mai clar ca niciodată, că natura este esențială pentru a ne asigura un viitor sănătos și sustenabil. De la aerul pe care îl respirăm, la apa pe care o bem și hrana pe care o consumăm, natura ne oferă esența vieții. Pentru a putea supraviețui și prospera – trebuie să acționăm acum!

Susțin dreptul la aer curat, apă și soluri nepoluate și ecosisteme naturale sănătoase.

Fac tot ce-mi stă în putință să protejez și să contribui la refacerea pădurilor și a populațiilor de specii sălbatice, rare precum ursul, râsul, lupul, zimbrul și sturionul.

Folosesc responsabil apa, resursa vitală pentru viață, astfel încât să fie îndeajuns pentru oameni și natură.

Consum responsabil bunuri și servicii, fiind conștient de faptul că resursele folosite pentru producerea lor sunt limitate și prețioase. Reduc risipa de orice fel.

Aleg pe cât posibil soluții prietenoase cu mediul pentru a mă deplasa și a-mi îndeplini dorința de a călători și explora cele mai îndepărtate locuri de pe Pământ.

Susțin prin alegerile mele  tranziția către practici sustenabile în ceea ce privește producția de mâncare și energie, industria, pescuitul sau exploatarea pădurilor. Discut și îmi încurajez cunoscuții din mediul social si profesional, să caute soluții inovatoare și verzi pentru a înjumătăți amprenta ecologică a propriului trai, precum și a companiilor pe care le conduc sau în care își desfășoară activitatea.

Cer guvernului să promoveze Pactul Verde European care respecta în totalitate principiul de a „nu face rău” (tranziția către energie curată) și să garanteze investiții de minimum 50% în climă și mediu.

Atrag aliați, iau atitudine și actionez atunci când văd că este nedreptățită natura.

Fac tot ce-mi stă în putință pentru a opri extincția speciilor cauzată de oameni și contribui la refacerea populațiilor viabile de specii sălbatice.  Acționez pentru stoparea braconajului și a comerțului ilegal cu specii sălbatice.

Acționez pentru a lăsa mediul înconjurător într-o stare mai bună decât l-am găsit și îi încurajez și pe ceilalți să facă la fel.

Adoptă un Legământ pentru Pământ

3,106 persoane au semnat petiția.

FĂ UN PAS MAI DEPARTE!

Alătură-te familiei noastre în lupta pentru conservarea naturii și prevenirea viitoarelor pandemii.

De ce avem nevoie de un nou pact pentru natură și oameni?

În contextul unei crize fără precedent privind pierderea naturii, avem responsabilitatea morală de a conserva diversitatea vieții pe pământ. Dar, conservarea naturii nu este numai o problemă de moralitate – este extrem de importantă pentru dezvoltarea umanității. De la aerul pe care îl respirăm, la apa pe care o bem și alimentele pe care le mâncăm, natura ne oferă elementele esențiale pe care ne bazăm cu toții pentru supraviețuire și bunăstare, inclusiv beneficii cruciale emoționale, de sănătate, economice, culturale și spirituale. Și, dacă nu luăm măsuri mai ample pentru a proteja și a reface natura, cu toții ne vom confrunta cu un declin al serviciilor vitale pe care aceasta ni le oferă zilnic, gratuit.

Această deteriorare alarmantă a naturii și schimbările climatice sunt cele două fețe ale provocării și crizei ecologice de astăzi – și trebuie să fie gestionate împreună. Cu toate acestea, deși criza climatică a dus la o acțiune globală concertată, răspunsul mondial la deteriorarea naturii a rămas mult în urmă.

Zero Halve Zero WWF

Citeste interviurile #actionezpentrunatura

Cât de importantă este natura? Ce înseamnă „să ai grijă de natură”? Și cât de complicat e? Oare cum ar fi lumea dacă din ce în ce mai multe persoane ar avea grijă de ape, păduri, de animalele sălbatice? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le-am pus unor persoane cunoscute. Te invităm să afli răspunsurile lor, în seria de interviuri de mai jos.

Daddy Cool

DaddyCool: „Dacă nu pot controla ceea ce se întâmplă la nivel macro, cu sigurantă pot la nivel micro. Așa că schimbările au început de acasă”

Robert Diaconeasa, cunoscut mai ales ca DaddyCool, ne povestește într-un interviu #acționezpentrunatură cum a trecut de la copilăria printre betoane, la vița pe uliță, și care sunt motivele pentru care s-a mutat recent, alături de familie, la țară. 1. De ce este importantă pentru tine natura? Natura este sursa noastră

Mara Coman foto copyright: Alex Gâlmeanu