Blogu’ lui Otrava: „Nu pot sa imi imaginez viata fara ea. Pur si simplu nu ar exista”

Pentru Cristian Simonca  (Blogu’ lui Otravă) lucrurile sunt extrem de simple când vine vorba de protejarea naturii. Vezi ce consideră el că ar trebui să facem cu toții, într-un interviu #actionezpentrunatura

1. De ce este importantă pentru tine natura?

Pentru că fără ea nu am putea să trăim pe pământul ăsta. Natura e aerul nostru, e vitală, datorită ei noi suntem aici. Acum. În clipa asta. Nu este importantă. Este vitală. Nu pot să îmi imaginez viața fără ea. Pur și simplu nu ar exista.

2. Unde sau când s-a întâmplat momentul de revelație în care te-ai hotărât să schimbi ceva?

Nu a existat momentul ăsta. Am învățat de mic cât de importantă este și cât de vital este să avem grijă de ea. Totul vine din educație. Din cei 7 ani de acasă. Așa am fost crescut. Așa am învățat de la ai mei. Că natura trebuie respectată. Că ține de noi să facem tot posibilul să avem grijă de ea. Nu cred că îți trebuie o epifanie că să îți dai seama că așa merg lucrurile. Că așa e firesc, de bun simț. Să ai grijă de natură. Sunt construit să fiu așa. Responsabil și cu grijă la tot ceea ce mă înconjoară. Fie că este vorba de oamenii din jurul meu, animale sau natură.

3. Ce te-a motivat să faci o schimbare și ce te motivează să te ții de schimbarea aceasta?

Sunt motivat mereu să dau un exemplu celor din jur. Nu o să mă descurajeze nimic pe lumea asta să transmit mai departe mesajul ăsta de bun simț. De a avea grijă de tot ce ne înconjoară. Trebuie să conștientizăm faptul că fiecare dintre noi este un pion extrem de important în jocul ăsta de șah. Fiecare gest, fiecare lucru acțiune face ca lucrurile să meargă bine și contează enorm.

4. Cum crezi că s-ar schimba lumea dacă ar fi mai mulți ca tine, care vor acționa spre protejarea naturii?

Dacă un om cu care vorbesc și îi zic că nu e ok să arunce pe jos sticla aia de plastic pe geamul mașinii înțelege cât de mult rău face prin gestul său atunci sunt mulțumit. Dacă el înțelege de ce să nu mai facă asta poate zice mai departe și prietenilor săi și tot așa. Noi suntem schimbarea în bine. Fiecare dintre noi. Nu mai e momentul să dăm vina pe sistem. Noi putem schimba lumea în care trăim. Fiecare în parte e responsabil în pătrățica lui. Nu mai „merge și așa”. Trebuie să fim responsabili. Să punem mână de la mână și să facem lucrurile să meargă bine.

5. Cum crezi că ar putea contribui și alții la acest efort de protejare a naturii?

Să conștientizăm cât rău poate să facă nepăsarea noastră. Lipsa asta de responsabilitate. Nepăsarea. Să nu ne mai frece gândul de ce nu face ceva pentru natura cel de lângă noi. Și să facem noi. Să fim noi exemplu ăla de urmat. Exemplul ăla bun. Să influențăm și când vine vorba de făcut ceva bine. Să terminăm cu „șmecheria” asta că putem face ce ne taie capul. Să devină șmecherie fix treaba asta: să nu ne batem joc de natura, să avem grijă de planeta asta.

6. Concret, la nivel personal, ce ar trebui să facă fiecare penru a se simți o schimbare?

Să nu mai arunce pe jos, să strângă după ce merg la un grătar în aer liber, să adune gunoiul de pe plajă după ce pleacă de acolo, să nu arunce chiștoace pe jos. Toate lucrurile despre care se vorbește în casă, la școală etc. Alea elementare, de bun simț.

7. Tu ce faci concret pentru a conserva bunurile oferite de natură? Îți e greu sau te-ai obișnuit și acum și se pare ușor?

Fac ce face orice om de bun simț. Nimic special. Fac doar ce e normal să fac. Repet ce am zis și mai sus. Ce am învățat acasa. Nu e nimic greu, nu e de obișnuință, nu e ușor, nu e de nimic. E de bun simț. De educație. Una care la noi lipsește în multe cazuri.

Scroll to Top