Valiza cu PET-uri

Fusese o furtună puternică cu o seară înainte în Brașov. Umbrele rupte zăceau aruncate peste tot în Piața Sfatului și băltoacele străluceau în lumina dimineții. Aveam întâlnire la ora 10 în Poiana Brașov cu adolescenții cu care urma să ecologizăm, în cadrul proiectului „Patrula Zero Plastic”, drumul auto care coboară spre Râșnov.

Ne așteptau 12 kilometri de șosea care cobora abrupt, în serpentine, flancată de râpe abrupte și, sincer, aveam emoții dacă voluntarii WWF vor veni. Cu câteva minute înainte de ora stabilită i-am văzut însă venind în pas vioi. Erau 12 elevi în clasele a IX-a și a X-a la liceele Șaguna și Unirea, însoțiți de Dragoș Dimitriu, directorul Filarmonicii Brașov, care a vrut să se implice activ în proiect.

Echipați cu bocanci care să facă față noroaielor, au luat kiturile Zero Plastic și au coborât într-o râpă aflată lângă primele curbe ale drumului. O „pătură” de gunoaie i-a întâmpinat. Sticle de plastic, ambalaje, saci de rafie, mușamale. Părea că o să petrecem un timp îndelungat doar aici. Tinerii au fost însă extrem de eficienți și am reușit să-i redăm pădurii aspectul firesc într-o singură oră. Am așezat cei 14 saci Zero Plastic pe marginea drumului, de unde urma să îi colecteze mașina de gunoi trimisă de Primăria Brașov.

Pe măsură ce înaintam, drumul nostru spre Râșnov s-a dovedit a fi din ce în ce mai dificil. Maldărele de gunoaie ne așteptau aproape la fiecare curbă. O valiză. O saltea cu arcuri. Scaune de plastic. PET-uri. Iar PET-uri. Multe ambalaje de prezervative. Cauciucuri. O plapumă roșie de puf. Saci de plastic și de rafie. Plini cu gunoaie sau goi. Realitatea dură ne-a depășit așteptările și, în scurt timp, am rămas fără saci de gunoi. A trebuit să dăm o fugă până în Râșnov și să cumpărăm rapid alții.

Până la finalul acțiunii am reușit să ecologizăm doar jumătate din drum. Ne vom întoarce aici în septembrie, să curățăm și partea care coboară până la Cetatea Râșnov. Mizeria aruncată de români în natură nu mai miră, din păcate, pe nimeni. Speranța vine de la acești tineri care, cu avântul și frumusețea specifice adolescenței, ne dau o lecție de viață și ne demonstrează că, prin educație și cu o atitudine pozitivă, putem să îndreptăm răul făcut de alții și să-i redăm pădurii strălucirea ei naturală.