Proiectul de lege privind noul Cod Silvic, făcut public în decembrie anul trecut și aflat încă în etapa de avizare interministerială, ridică o serie de probleme majore pe care le-am semnalat, încă o dată, printr-o scrisoare trimisă astăzi Ministerului Mediului și Guvernului.
Am transmis autorităților evaluarea WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) legată de modul în care au fost transpuse prevederile Strategiei Naționale pentru Păduri (SNP30), însoțită de o justificare detaliată a observațiilor, precum și de amendamentele și de soluțiile propuse pentru acest proiect de lege.
Atragem atenția că prevederile noului proiect contravin flagrant direcțiilor strategice de acțiune stabilite prin SNP30, ceea ce înseamnă că firul roșu al reformelor necesare pentru sectorul forestier din Romania riscă să fie deturnat. Acestea nu asigură un cadru adecvat pentru punerea în aplicare a legislației europene în domeniu și fac imposibilă îndeplinirea unor jaloane din PNRR asumate de România.
Lipsa unei viziuni coerente asupra politicilor naționale forestiere a fost până acum una dintre principalele cauze ale problemelor cu care s-a confruntat sectorul forestier din România. Dar, odată cu aprobarea SNP30 în octombrie 2022, s-a conturat clar ceea ce dorim și ceea ce trebuie făcut pentru pădurile din țară. Acum, prin intermediul Codului Silvic, aceste soluții trebuie să fie instituite.
„Nu este ușor, soluțiile nu convin chiar tuturor. Este însă esențial ca factorii de decizie să reziste eventualelor presiuni generate de interesele de moment ale unor grupuri restrânse și să demonstreze voință politică pentru implementarea soluțiilor convenite. Orice întârziere nu face decât să agraveze problemele și să creeze instabilitate.”
Radu Vlad, managerul programelor de păduri și proiecte regionale la WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură)
Ne exprimăm speranța că forma actuală a proiectului de lege privind Codul Silvic va fi revizuită înainte de a fi transmisă în Parlament, astfel încât să conțină indicatori de rezultat coerenți și clari, care să ghideze România către un management forestier durabil. Este o oportunitate istorică, pe care țara noastră trebuie să o valorifice.