Riscuri taieri ilegale

Consultare publică asupra riscurilor privind recoltarea ilegală de lemn din România

România este supusă procedurii de infringement pentru nerespectarea dispozițiilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 privind Lemnul (EUTR) și, din păcate, soluțiile reale pentru remedierea situației întârzie să fie adoptate. Pentru o implementare adecvată a EUTR, este nevoie în primul rând ca riscurile asociate recoltărilor ilegale de lemn să fie riguros identificate.

Operatorii economici care plasează pe piața internă a Uniunii Europene lemn și produse din lemn au obligația de a utiliza un sistem de prevenție/due diligence (DDS). Adică de a se documenta despre aceste riscuri și de a adopta măsuri de diminuare a acestora, astfel încât să se evite pe cât posibil ca lemnul recoltat în mod ilegal să intre în circuitul comercial.

De aceea, pentru a veni in sprijinul operatorilor și al factorilor interesați, WWF desfășoară o evaluare a riscurilor privind recoltarea ilegală de lemn din România, respectiv identificarea celor mai bune măsuri pentru reducerea acestora.

Ca de obicei, ne dorim un proces participativ și transparent, cu implicarea tuturor factorilor interesați, pentru ca aceste riscuri să fie cât mai bine identificate și, în final, evitate.

Așadar, vă invităm să contribuiți la această evaluare, utilizând:

Așteptăm comentariile dumneavoastră la adresa [email protected] până cel târziu 14.08.2020.

Foto: WWF / Mihai Constantineanu

Scroll to Top