Autoritățile continuă să ignore importanța conservării pădurilor și a gospodăririi lor sustenabile. La sfârșitul anului trecut am lansat o petiție prin care am tras un semnal de alarmă că România trebuie să aloce pădurilor minimum 10% din fondurile europene pe care le primește în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), comparativ cu 0,46% cât alocă în prezent. În caz contrar, tăierile ilegale vor continua nestingherite.
Mai mult, i-am trimis o scrisoare deschisă Primului Ministru, în care am expus pe larg problema și am explicat posibilele soluții. Am solicitat și o audiență ministrului mediului, Tanczos Barna. A trecut o lună și încă nu am primit niciun răspuns din partea dânsului.
Citește solicitarea de audiență făcută de WWF la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ne-a răspuns însă Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian-Ionuț Chesnoiu, care se ocupă oficial de gestionarea acestor fonduri, dar care nu are interes direct în conservarea pădurilor. Din păcate, așa cum ne-a obișnuit deja clasa politică, MADR s-a spălat pe mâini subliniind lipsa de interes din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), care nu și-a făcut temele. În aceste condiții, s-au propus doar două măsuri: împădurirea terenurilor agricole și plățile compensatorii pentru angajamentele de silvo-mediu, care sunt insuficiente și extrem de puțin finanțate.
Decizia este acum una politică, la nivel de Guvern. Este momentul ca acesta să demonstreze că pădurile nu sunt doar un subiect de campanie electorală, ci și unul de importanță strategică.
Foto: WWF România/Mihai Constantineanu