defileulu_muresului_2

WWF: Romsilva trebuie să renunţe la politizare atunci când își numește top managementul

Regia Națională a Pădurilor Romsilva are, începând de astăzi, un nou director. Fostul manager, Gheorghe Mihăilescu, a fost înlocuit cu Codruț Bîlea după mai puțin de un an și jumătate de la numirea în funcție. De aproape două decenii, niciun șef al Romsilva nu și-a dus până la capăt mandatul. Schimbările au avut loc întotdeauna pe un pronunțat fond politic, iar motivele oficiale invocate se referă la neatingerea obiectivelor asumate. Silvicultura a fost în stăpânirea politicului în toată istoria post-decembristă.
 
„Romsilva, care administrează aproape jumătate dintre pădurile României, nu va avea niciodată performanță cu adevărat, indiferent de numele directorului instalat, dacă factorul politic nu inițiază și susține o reformă reală, mai ales în ceea ce privește politicile forestiere”, avertizează Radu Vlad, coordonatorul proiectelor regionale în domeniul pădurilor la WWF România.
 
De aceea, WWF solicită Romsilva ca, atunci când numește un director general:
 
▪︎ să stabilească în mod transparent indicatori de performanță relevanti si ambitiosi, care să reflecte prioritățile de ordin economic, social și de mediu ale unui management forestier durabil.
▪︎să asigure o minimă predictibilitate și să elimine politizarea excesivă prin atribuirea printr-un proces transparent a contractelor de management, care să depășească orizontul politic de doi-trei ani.
 
▪︎ În acelasi sens, WWF solicită Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor, sub autoritatea căruia Romsilva își desfășoară activitatea, să inițieze reforma politicilor forestiere în direcția simplității, transparenței și eficienței. Credem că ar trebui început cu revizuirea sistemului de combatere a tăierilor ilegale. Sistemul actual este un exemplu-școală de ineficiență care generează conflicte de interes sistemice si o multitudine de sarcini administrative inutile. În final, „sistemul” este cel care alimentează spirala descendentă a performanței.
 
Discuția pentru numirea noului director în cadrul Consiliului de Administrație al Romsilva a avut loc astăzi și s-a soldat cu șase voturi pentru și o abținere.

Scroll to Top