cassie-matias-VSGEH7tKiUg-unsplash

Impactul încălzirii Regiunii Arctice asupra planetei depăşeşte orice previziuni

 Arctic Climate Feedbacks: Global Implications, un raport WWF lansat astăzi, la Geneva, cu prilejul unei conferinţe mondiale a Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, dezvăluie consecinţele globale ale încălzirii Regiunii Arctice, mai rapide şi mai dramatice decât au prevăzut cercetările anterioare.

Încălzirea Regiunii Arctice este un fenomen cunoscut de multă vreme, fără să se fi luat în calcul, însă, factori precum interacţiunea acesteia cu atmosfera. Ceea ce aduce nou studiul WWF, întocmit de cei mai buni specialişti în climatologie din lume, este o serie de argumente care stabilesc o legătură directă între încălzirea Regiunii Arctice şi modificările la nivelul climatului global. În linii mari, raportul estimează că încălzirea Regiunii Arctice ar putea cauza inundaţii care ar afecta o pătrime din populaţia planetei, creşteri foarte mari ale emisiilor de gaze cu efect de seră stocate sub calota glaciară, precum şi schimbări dramatice ale climei.

“Ceea ce a descoperit echipa care a realizat studiul este un scenariu cutremurător”, a declarat Dr. Martin Sommerkorn, specialist în schimbări climatice în cadrul Programului Arctic al WWF. “Raportul ne spune, practic, că încălzirea Regiunii Arctice este mai mult decât o chestiune locală, este o problemă care afectează întreaga planetă. Altfel spus, dacă nu reuşim să menţinem temperaturile normale în Regiunea Arctică, consecinţele se vor răsfrânge asupra comunităţilor umane de pretutindeni”.

Raportul demonstrează că multe dintre feedbackurile din zona arctică- efecte negative rezultate din impactul încălzirii- vor accentua încălzirea globală, depăşind previziunile oamenilor de ştiinţă, inclusiv pe cele ale ultimului raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), făcut public în 2007.

Pe de altă parte, pierderile masive de gheaţă cauzate vor influenţa circulaţia atmosferică şi vremea din zona arctică şi din împrejurimi. Astfel, temperaturile şi precipitaţiile din Europa şi America de Nord vor suferi modificări drastice, afectând agricultura, pădurile, dar şi rezervele de apă.

Mai mult, solurile îngheţate din Regiunea Arctică stochează dublul cantităţii de CO2 din atmosferă. Dacă procesul de încălzire continuă, suprafeţele se vor subţia tot mai mult şi vor elibera cantităţi mari de carbon, sub formă de CO2 şi metan- un gaz cu efect de seră foarte puternic. De altfel, nivelul metanului din atmosferă a crescut deja considerabil în ultimii ani, principala cauză fiind încălzirea tundrei arctice.

Conform raportului WWF, nivelul mării va creşte cu peste un metru până în 2100- mai mult decât dublul nivelului anticipat de IPCC în 2007- şi numeroase inundaţii vor lovi zonele de coastă, afectând mai mult de un sfert din populaţia planetei.

«Raportul ne sugerează că trebuie să reducem urgent emisiile de gaze cu efect de seră, până nu va fi prea târziu » , a declarat Sommerskon. « Dacă permitem ca Regiunea Arctică să se încălzească în continuare, nu cred că vom putea ţine aceste efecte negative sub control pentru multă vreme”.

WWF s-a aliat cu mai multe organizaţii de mediu din lume şi a întocmit o schemă de tratat pentru Conferinţa de la Copenhaga, prin care s-ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon, până la un nivel care ne-ar ţine departe de efectele negative ale încălzirii globale.

“Trebuie să ţinem cont de aceste semnale din Regiunea Arctică şi să facem tot posibilul ca la Copenhaga să obţinem un acord care să limiteze emisiile de gaz cu efect de seră », a subliniat James Leape, director general al WWF International.

În luna decembrie a acestui an, reprezentanţi din 191 de ţări se vor reuni la Copenhaga pentru ultima rundă de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor. Acordul aflat în vigoare, cunoscutul Protocol de la Kyoto, va expira peste 3 ani, în decembrie 2012. Negocierile de la Copenhaga ar urma să ratifice un nou tratat de climă care să fie aplicat începând cu 2013.

WWF susţine că acest cadru trebuie să garanteze reduceri de emisii mult mai rapide şi mai consistente din partea ţărilor puternic industralizate şi să sprijine financiar ţările în curs de dezvoltare, pentru putea lua parte la lupta împotriva schimbărilor climatice.

NOTE:

• Mai multe materiale, inclusiv raportul integral şi varianta video a interviului cu Dr. Sommerkorn, sunt disponibile pe http://www.divshare.com/folder/587835-7d0.

• Modelul de tratat propus de WWF poate fi accesat pe pagina http://www.panda.org/climate.

Scroll to Top