Gala “Școli pentru un viitor verde”, încheierea unui proiect de succes

Peste 500 de copii, profesori și părinți au participat sâmbătă, 2 octombrie, în Aula Magna a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, la Gala Școli pentru un viitor verde, evenimentul ce a marcat încheierea primei ediții a concursului național inițiat de CD PRESS și WWF în ianuarie 2010. Școli pentru un viitor verde, cel mai mare concurs de educație ecologică desfășurat în România în 2010, a antrenat 2315 echipe verzi provenind din școli, licee și grădinițe din toate colțurile țării.

Timp de 4 luni, peste 40.000 de elevi și aproape 7000 de cadre didactice s-au întrecut în activități ecologice desfășurate în școlile și comunitățile în care trăiesc și învață, au scris sute de pagini de Jurnale verzi – pe scurt, au concurat pentru titlul de cea mai verde școală.

În cifre, Școli pentru un viitor verde- ediția I- înseamnă 436.616 de puieți plantați, 518 de zone ecologizate (parcuri naționale, albii de râuri, parcuri orășenești, comunale, păduri, faleza Dunării, parcuri dendrologice etc.), 648.977 kg de maculatură colectată și predată, 70.235 kg de PET-uri colectate și predate, 9273 kg de doze de aluminiu colectate și predate.

“Participarea din acest an este o bună încurajare, atât pentru noi, cât și pentru toate școlile implicate. Ea ne-a arătat că grija față de mediu este un subiect la care suntem sensibili, pentru care găsim lucruri de făcut zilnic și, mai ales, cu care putem trezi entuziasmul și bucuria copiilor și tinerilor. Sperăm că pentru toți participanții acesta a reprezentat un prilej de a găsi o nouă inspirație și de a aduce o parte din lucrurile învățate și experimentate în cadrul concursului în fiecare zi de școală”, a declarat Luminița Tănasie, Director de program WWF în România.

Sâmbătă organizatorii au premiat cele 48 de echipe câștigătoare la cele 3 secțiuni din concurs – Pipo, adresată grădinițelor, Doxi, pentru clasele primare, și Terra Magazin, dedicată elevilor de gimnaziu și liceu. Toate echipele câștigătoare au primit plachete cu însemnul Școală Verde, diplome și premii constând în produse educaționale cu o valoare totală de 7.000 de euro.

Despre programul național Școli pentru un viitor verde

Proiectul a plecat de la ideea că școala trebuie să fie un loc în care toată lumea se gândește la binele celorlalți și la un viitor cât mai bun și mai curat, pe o planetă în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Școli pentru un viitor verde se adresează tuturor școlilor și grădinițelor din România și urmărește realizarea de activități instructiv-educative, cu scopul de a informa preșcolarii, elevii, cadrele didactice, părinții și comunitățile locale în legătura cu problemele actuale de ecologie, dar și de a dezvolta în randul copiilor responsabilitatea față de comunitatea și mediul în care aceștia trăiesc și învață.

Ediția din 2010 s-a desfășurat între 5 ianuarie și 31 mai, fiind urmată de etapa de evaluare ce s-a încheiat pe 10 septembrie. Un lucru inedit l-a constituit Jurnalul Verde al concursului, care a inclus toate acțiunile de pe durata proiectului, însoțite de fotografii, filme sau desene ilustrative. Cele mai frumoase pagini au fost publicate în revistele Terra Magazin, Doxi si Pipo și au fost postate pe site-ul concursului, www.scolipentruunviitorverde.ro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top