repopulare sturioni Isaccea

700 de pui de nisetru au fost eliberaţi cu succes în Dunăre

700 de exemplare din specia nisetru au fost eliberate vineri în Dunăre, cu o săptămână înainte de Ziua Mondială a Peștilor Migratori, sărbătorită la nivel global pe 24 octombrie. Acesta este al doilea eveniment de repopulare organizat la Isaccea în 2020 de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD), partener WWF în cadrul proiectului MEASURES[1].   

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), specie nativă de sturion din Dunăre, poate atinge 2,35 m lungime și poate cântări peste 100 kg. Dar puii de nisetru eliberați acum abia depășesc 25 cm și circa 150g, dimensiuni normale pentru vârsta de 6 luni. Ei nu vor rămâne, cel mai probabil, în Dunăre, ci vor migra în câteva zile în mare, unde fluctuațiile de temperatură ale apei nu sunt atât de mari și unde există hrană mai abundentă ca în fluviu.  În plus, cu toții sunt marcați pentru a putea fi identificați în cazul unei capturi accidentale sau în timpul unei cercetări științifice.

Fiecare nisetru are o marcă externă cu numele proiectului și numărul de telefon la care se poate anunța capturarea accidentală a vreunui pui. În plus, pescarii din zona deja știu că facem populări  și, de obicei, eliberează puii în cazul unor capturi accidentale. Mai ales că unii știu că nisetrul este specia cea mai vulnerabilă.”   

Marian Paraschiv, INCDDD Tulcea.

Deși i se mai spune și „Sturionul de Dunăre”, nisetrul este din ce în ce mai rar în apele fluviului, fiind pe lista roșie IUCN a speciilor în pericol critic de dispariție. La fel ca cei mai mulți pești migratori, declinul populațiilor este cauzat de creșterea sectorului hidroenergetic, a pescuitului excesiv, a schimbărilor climatice și a poluării, toți acești factori având la bază activitatea umană. Așa se face că nu doar sturionii, ci mai toate populațiile speciilor de pești de apă dulce migratori s-au redus, în medie, cu 93% în Europa, începând cu 1970[2].

Râurile care curg libere și peștii migratori, precum sturionul, păstrăvul, scrumbia, sunt extrem de importanți pentru comunitățile locale – cărora le-au asigurat o sursă de hrană – dar și pentru cei care trăiesc mai departe de râu. Pentru că acești pești joacă un rol esențial pentru sănătatea râurilor, lacurilor și a zonelor umede prin menținerea unui lanț trofic complex. De aceea, în proiectul MEASURES, am ales să marcăm Ziua Mondială a Peștilor Migratori și printr-o activitate de repopulare”

Cristina Munteanu, Manager proiect, WWF-România.

Alți 300 de nisetri  cu vârsta de aproximativ un an au fost eliberați la Isaccea în luna aprilie. Aceasta este a treia acțiune de repopulare organizată în cadrul MEASURES în România, după ce anul trecut alte 1000 de exemplare au fost eliberate în Dunăre, în total, aproape 9000 de pui fiind eliberați până acum în fluviu, în România și Ungaria.

Activitatea de eliberare s-a desfășurat în prezența reprezentaților ARBBD și ANPA, în calitate de administratori ai resurselor acvatice, și ai reprezentanților INCDDD, în calitate de organizator al acțiunii. Evenimentul de la Isaccea a fost organizat în cadrul proiectului MEASURES, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană (FEDR, IAP). Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați pagina proiectului: www.interreg-danube.eu/measures.


[1] Gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării

[2] The Living Planet Index (LPI) for Migratory Freshwater Fish

Scroll to Top