Uniunea Europeană a epuizat resursele naturale generate de Pământ pentru 2024

Apel către liderii UE să prioritizeze o tranziție ecologică echitabilă și incluzivă în următorul mandat politic: Uniunea Europeană a epuizat resursele naturale generate de Pământ pentru 2024

Stimați Lideri de State și Guverne,

Stimate Doamnă Președinte von der Leyen, Președinte Metsola și Președinte Michel,

Stimați Membri ai Parlamentului European,

Astăzi, 3 mai 2024, UE și-a epuizat resursele naturale pentru întregul an.

Cu doar o lună înainte de alegerile UE, vă solicităm să faceți o prioritate politică din tripla criză planetară – cea a schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a poluării – având în vedere impactul devastator, intensitatea și frecvența tot mai mare  pe care îl au evenimentele climatice asupra ecosistemelor, sănătății, economiei, justiției sociale și coeziunii.

Societățile și economiile noastre sunt susținute de ceea ce natura oferă – alimente, apă,, lemn, oxigen, teren pentru dezvoltarea infrastructurii. Populația UE reprezintă doar 7% din cea mondială, dar utilizează între 70% și 97% din „spațiul de operare sigur” disponibil pentru întreaga lume. Am avea nevoie de trei planete pentru a satisface cererea omenirii, dacă toată lumea ar trăi ca europenii. Acest lucru nu este doar nesustenabil, este iresponsabil.

Consecințele epuizării resurselor naturale sunt defrișările globale, pierderea biodiversității, colapsul unor specii acvatice, lipsa apei și poluarea, eroziunea solului, poluarea aerului și schimbările climatice, care duc la evenimente meteo extreme mai frecvente –  seceta prelungită, inundații și incendii de pădure. Aceste lucruri ne privesc pe toți, deoarece Europa este predispusă să sufere creșteri de temperatură duble față de alte continente, datorită schimbărilor climatice. Iar riscurile legate de exploatarea resurselor, cum ar fi violența, sărăcia și guvernarea deficitară, pun în pericol pacea și securitatea globală.

În lunile următoare, aveți ocazia și responsabilitatea imensă de a schimba cursul evenimentelor. UE a lansat Pactul Verde European în 2019. Deși este încă departe de promisiunea inițială, prioritizarea unei „Europe neutră climatic, verde, echitabilă și socială” a reprezentat o schimbare remarcabilă în formularea politicilor. Cu toate acestea, în ultimele luni, politicienii din întreaga Europă au început să își încalce promisiunile în favoarea intereselor pe termen scurt ale celor care fac cel mai mult lobby, subminând și mai mult credibilitatea UE. Eliminarea garanțiilor existente pentru protecție a mediului sau amânarea noilor “legi verzi” va duce natura mai aproape de pragul colapsului, și, odată cu ea, și economia.

Vă îndemnăm să acționați înainte de a fi prea târziu. Pentru generațiile actuale și viitoare este nevoie să urmați angajamentul politic luat,  de a lucra în favoarea unei economii neutră climatic, fără poluare și pro natură, care să protejeze cetățenii și industriile. 

Puteți face acest lucru dacă vă angajați să:

Urmați și accelerați prevederile Pactului Verde European, prin implementarea completă a obiectivelor recent convenite și rezolvarea lacunelor existente  privind natura,  clima și poluarea, stabilind în continuare obiective robuste și noi standarde de protecție, bazate pe cele mai recente informații științifice. Doar cu eforturi continue, Europa poate proteja sănătatea oamenilor, natura, siguranța și economia și poate crea legături cruciale între acestea.

Creșteți radical investițiile publice în domeniile care au legătură cu clima, mediul inconjurător și social, în timp ce aliniați toate investițiile publice și private cu obiectivele tranziției verzi și vă asigurați că poluatorii mari sunt trași la răspundere în totalitate. Doar atunci, Europa va putea să devină mai sustenabilă.

Întăriți guvernanța, democrația și participarea efectivă a societății civile în UE. Rolul cetățenilor, la nivel național și al UE trebuie să fie întărit, iar accesul egal la factorii de decizie, precum și la justiție în întreaga Europă trebuie să fie asigurat.

Aceste acțiuni sunt esențiale pentru a accesa beneficiile societale și industriale ale unei tranziții verzi și echitabile, bine executate. Încă de astăzi, cetățenii beneficiază de pe urma tranziției. În 2023, utilizarea energiilor regenerabile pentru producția de electricitate a crescut la un procent record de 44% – contribuind la independența energetică și stabilizând facturile de energie,  în creștere. În 19 state membre, mașinile electrice sunt deja mai ieftine decât echivalentul lor pe benzină sau motorină. UE a lucrat pentru a face călătoriile cu trenul mai ieftine, mai curate și mai accesibile, cu succese notabile. Ca rezultat al legilor UE, calitatea aerului în orașe și zonele industriale a început să se îmbunătățească, salvând vieți și prevenind boli. UE a înregistrat o creștere substanțială a locurilor de muncă “verzi” în diverse domenii, acoperind variate niveluri de competențe, totalizând 5,1 milioane de locuri de muncă în 2020.

În lunile următoare, veți avea ocazia să stabiliți o agendă politică care prioritizează oamenii și planeta, creând astfel și mai multe beneficii. Rapoarte recente și viitoare, cum ar fi cel privind viitorul pieței unice a UE, subliniază imperativul politic de a acționa. Vă îndemnăm să respectați majoritatea cetățenilor UE care continuă să creadă că problemele climatice, de sănătate și sociale ar trebui să fie priorități de top.

Cu sinceritate,

Semnatarii,

Consultați aici lista semnatarilor


Note pentru editori:

Country overshoot days 2024, as calculated by the Global Footprint Network: https://overshoot.footprintnetwork.org/newsroom/country-overshoot-days/

Scroll to Top