Montare colar de minitorizare urs

Pași concreți pe drumul coexistenței om-urs

Primul colar video instalat zilele trecute la Băile Tușnad furnizează deja informații prețioase pentru specialiști. Alte patru colare GPS sunt pregătite pentru monitorizarea urșilor din zonă.  

Pentru a înțelege mai bine fenomenul habituării urșilor și pentru a lua cele mai eficiente măsuri de prevenire a acestui fenomen, specialiștii în conservare au acum la dispoziție un prim set de informații furnizate de colarul video instalat la gâtul unui urs, a cărui prezență în localitatea Băile Tușnad a fost semnalată echipei de intervenție zilele trecute. Colarele video sunt sisteme de monitorizare ce transmit informații despre locația și traseul ursului și imagini menite a ajuta specialiștii să înțeleagă mai bine fenomenul habituării (al obișnuirii ursului cu prezența omului). 

”Habituarea, acest fenomen nedorit, aflat la baza conflictelor om-urs are cauze multiple, de unele din ele sunt responsabili oamenii și vorbim de resturile menajere aruncate necorespunzător, de numeroșii atractanți care vin la pachet cu prezența umană, dar și de intervenții în habitatul urșilor, care se pot solda cu întreruperea unor coridoarele ecologice folosite de urși, alături de alte specii sălbatice, pentru a se deplasa. E important să înțelegem bine acest fenomen pentru ca măsurile de prevenire a habituării să fie cât mai eficiente, iar colarele de monitorizare au un rol determinant în acest proces. Vom monitoriza acest urs cu ajutorul colarului pe o perioadă de minim doi ani, beneficiind de două, până la patru luni de monitorizare video (colarele vor acoperi activitatea urșilor în fiecare dintre cele patru anotimpuri, în dorința de a culege informații ce vor completa studiul habituării urșilor în zona localității Băile Tușnad). Avem pentru acest studiu un total de cinci colare, le vom monta și pe celelalte patru, pe măsură ce urșii cu tendințe de habituare vor fi semnalați în zonă. ” a declarat Cristian – Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România.

 

Monitorizare urs Baile Tusnad

Colarele video folosite la Băile Tușnad au, de asemenea, funcția de a alerta echipa de intervenție în momentul în care ursul intră din nou în zona localității, contribuind astfel la sporirea securității  localnicilor. 

Patru din cele cinci colare au fost achiziționate, alături de alte componente de monitorizare (camere video, dispozitive de comunicație etc.) în cadrul proiectului pilot de la Băile Tușnad ”Siguranță pentru oameni – protecție pentru urși” finanțat de WWF – Fondul Mondial Pentru Natură și implementat alături de Primăria Băile Tușnad, proiect ce își propune implementarea unei soluții de coexistență între oameni și urși având prevăzute, pe lângă componenta de monitorizare a urșilor cu tendință de habituare, o componentă de întărire a siguranței oamenilor, prin consolidarea gardurilor electrice și testarea de pubele speciale anti-urs, dar și o componentă educațională menită să îi ajute pe localnici dar și pe numeroșii turiști ajunși în zonă să adopte un comportament adecvat zonei cu densitate mare de urși, așa cum este localitatea Băile Tușnad.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Cristian-Remus Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România,  [email protected], +40745.891.929

Diana Iancu, Manager de comunicare pentru conservarea speciilor sălbatice, WWF România, [email protected],  +40757.176.467

Scroll to Top