grup

WWF-România lansează concursul școlar „Cartea Mării Negre”

 Astăzi se dă startul concursului „Cartea Mării Negre”, prin care sute de elevi vor face cunoștință cu fascinanta lume pontică. Concursul invită profesorii și elevii să pornească împreună într-o călătorie în descoperirea Mării Negre, prin organizarea de activități dedicate vieții marine. În lunile mai și iunie clasele participante se vor întrece în realizarea de mini-proiecte inspirate din pachetul educativ „Cartea Mării Negre”. Adresat elevilor și profesorilor claselor I-VIII din întreaga țară, pachetul „Cartea Mării Negre” reunește informația teoretică cu aplicații și metode practice care permit înțelegerea aspectelor ce țin de geografia, biologia și protejarea Mării Negre.

Concursul școlar „Cartea Mării Negre” este organizat în cadrul proiectului omonim, care se derulează pe perioada anului școlar 2013-2014. Scopul proiectului este creșterea gradului de cunoaștere a complexității și particularităților ecosistemului Marea Neagră în rândul tinerei generații. În paralel, proiectul își propune stimularea unei atitudini favorabile protejării acesteia, prin diferite metode, în colaborare cu profesorii activi din întreaga țară. Instrumentul pus la îndemâna profesorilor pentru atingerea acestui scop este pachetul educativ „Cartea Mării Negre”, oferit gratuit atât în format tipărit (450 exemplare), cât și în format digital, spre descărcare de pe site-ul www.carteamariinegre.ro

Concursul își propune să antreneze clasele din întreaga țară pasionate de natură în activități interactive ce țin de cunoașterea și protejarea Mării Negre, inspirate din „Cartea Mării Negre”. Elevii, sub îndrumarea profesorilor, vor îmbina învățarea cu jocul și creativitatea și vor documenta procesul. În baza imaginilor și relatărilor primite, organizatorii vor premia clasele cele mai active și mai creative.

Proiectul Cartea Mării Negre a fost, încă de la lansare, o sursă de bucurie pentru noi. Bucurie datorită atractivității metodelor din pachetul educativ, datorită faptului că elevii pot aprofunda cunoașterea unui spațiu atât de popular, însă insuficient cunoscut, dar, mai ales, datorită întâlnirii cu profesori deosebiți din întreaga țară. Concursul oferă claselor implicate ocazia să împărtășească experiențele lor de învățare, sau, cum ar spune un jurnalist, să facă o transmisiune în direct de la fața locului. Astfel, exprimentăm și promovăm principiile Educației pentru Dezvoltare Durabilă, precum procesul de învățare interactiv, dialogul, lucrul în echipă, bucuria de a învăța, declară Cătălina Murariu, manager proiect „Cartea Mării Negre”.

Premiile sunt menite să ducă mai departe procesul de învățare, astfel marele premiu este un microscop digital de ultimă generație care facilitează accesul întregii clase simultan la imaginile studiate. De asemenea, vor fi oferite ca premii atlase despre Marea Neagră. În plus, toate cadrele didactice înscrise vor primi atestate de participare.

Participarea la concurs cuprinde trei etape – 1. Înscrierea (perioada 13-23 mai), 2. Pregătirea și Desfășurarea activităților (perioada 13 mai – 9 iunie), 3. Alcătuirea și Trimiterea raportului de activitate – scurt rezumat și fotografii (termen limită 9 iunie). Jurizarea va avea loc în săptămâna 9-13 iunie, iar câștigătorii vor fi anunțați luni, 16 iunie.

Detalii despre concurs, activități, modalitate de înscriere și premii găsiți pe pagina de internet Concurs „Cartea Mării Negre” și pe pagina de Facebook „Cartea Mării Negre”.

Despre proiectul Cartea Mării Negre

„Cartea Mării Negre” (Black Sea Box) este un pachet educativ dedicat cunoașterii și protejării Mării Negre. Scopul proiectului este de a oferi profesorilor claselor primare și gimnaziale un instrument de lucru care să sprijine procesul educativ necesar formării unei noi generații de tineri responsabili față de mediul înconjurător.
Pachetul conține un Manual al profesorului, harta Mării Negre, o planșă și cărți de joc cu specii, un CD cu materialele în format electronic, toate împachetate într-o cutie elegantă și practică. Exemplarele tipărite din Cartea Mării Negre sunt distribuite gratuit în toate județele țării (10 exemplare/județ), în baza înscrierii (CV și scrisoare de intenție la Alexandra Teleucă, [email protected]). Versiunea electronică a Cărții Mării Negre este accesibilă tuturor doritorilor, pe website-ul www.carteamariinegre.ro.

Proiectul “Cartea Mării Negre” este coordonat în România de către WWF și Mare Nostrum, cu sprijinul financiar al UNDP, în cadrul Programului “Fiecare picătură contează”. Pachetul educativ în formula inițială în limba engleză a fost dezvoltat de WWF-Turcia, în parteneriat cu Comisia Mării Negre.

Scroll to Top