eugene-zhyvchik-C7OGRbOOzJ4-unsplash

WWF lansează primul ghid pentru consumatorii de produse din pește și fructe de mare

Ghidul este disponibil online începând de azi și poate fi accesat pe ghidpeste.wwf/ro. Acesta cuprinde informații despre 31 de specii de pește și fructe de mare disponibile și în România și se adresează atât consumatorilor, cât și producătorilor, importatorilor și retailerilor din domeniul alimentar.
 
Am lansat acest ghid pentru că avem nevoie de o etichetare mai bună pentru produsele din pește și fructe de mare, dar și să înțelegem mai bine aceste etichete. Aceasta este prima variantă a ghidului, pe care ne dorim să-l îmbunătățim în timp. De aceea facem un apel către toți cei interesați, fie că sunt consumatori sau companii, să ne contacteze dacă au sugestii: poate vor să adăugăm noi specii, metode de pescuit sau alte aspecte pe care nu le-am luat în calcul”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.
 
Speciile sunt analizate în funcție de origine, metoda de pescuit, dar și situația stocurilor de pește din specia respectivă. Prin urmare, dacă pentru cod vom găsi mai multe opțiuni, pentru ton singura opțiune durabilă o reprezintă alegerea peștelui cu eticheta Marine Stewardship Council (MSC).
 
Certificarea MSC reprezintă un standard de mediu recunoscut pe plan internațional, referitor la pescuitul durabil și administrat corespunzător. Acesta se bazează pe menținerea unor cantități suficiente de pește sălbatic, un mediu marin prosper și un management eficient, care nu implică exploatarea excesivă și respectă standardele sociale pentru oamenii implicați. Conform Retailer Scorecard 2015 majoritatea retailerilor din România au la raft produse de import din pește și fructe de mare certificate MSC, unii oferind chiar și produse marcă proprie.
 
În plus, ghidul mai include și povești despre câteva specii de pești reprezentative pentru Europa, printre care și sturionii, precum și 10 rețete bazate pe fructe de mare sau pește.
 
Pește și fructe de mare din surse sustenabile
 
WWF își propune să crească gradul de conștientizare privind consumul de pește și fructe de mare responsabil în cadrul proiectului Fish Forward, ce se desfășoară în perioada 2015-2017 în 11 țări din UE, printre care si România. Proiectul are ca scop și promovarea interdependenței globale, Europa fiind cel mai mare importator de pește și fructe de mare la nivel global, consumând 24% din producția mondială (EUMOFA, 2014). Mai multe informații despre proiectul Fish Forward: wwf.ro/peste

Scroll to Top