satul_magura

WWF a prezentat un model de conservare și dezvoltare locală la Conferinţa Europeană de Ecoturism

WWF-România participă la conferința europeană de ecoturism, ediția a doua, ce are loc în perioada 23-25 octombrie la Poiana Brașov. WWF a contribuit la conferință prin prezentarea unui mecanism financiar inovator de conservare a naturii și dezvoltare locală prin ecoturism implementat în Maramureșul istoric și prin organizarea unui side-event despre Strategia pentru dezvoltarea Turismului Durabil în regiunea carpatică.

În cadrul proiectului PES Dunăre – „Promovarea Plăților pentru Servicii de Mediu și a schemelor de finanțare sustenabilă pentru Bazinul Dunării”, WWF demonstrează în ce condiții un mecanism financiar poate funcționa în beneficiul naturii și comunităților locale din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului (Maramureșul istoric) prin ecoturism.

Zona a fost aleasă în principal datorită existenței drumului verde„Drumul Moștenirii Maramureșene”, creat cu sprijinul organizației WWF în anul 2006. Acesta leagă 7 arii naturale protejate și 7 sate tradiționale, este lung de 86 km și a fost dezvoltat pentru formele lente, nemotorizate de transport și turism, așa încât frumusețile locului să poată fi descoperite și admirate. WWF a analizat, de asemenea, problemele ce afectează zona și în special capitalul natural. Între acestea: abandonarea practicilor de agricultură tradiționale, cu impact negativ asupra peisajelor de tip mozaic și diversității naturale; comportament de vizitare nepotrivit al turiștilor și poluarea cu deșeuri; abandonarea arhitecturii tradiționale și a construcțiilor din lemn, cu impact negativ asupra peisajelor rurale și identității zonei. La acestea se adăugă lipsa fondurilor publice pentru conservarea ariilor naturale protejate, ceea ce crește riscul de degradare a elementelor naturale pentru care au fost înființate. Toate aceste valori naturale și culturale – patrimoniul zonei – au deja un renume la nivel internațional și sunt căutate și admirate de către turiștii străini în fiecare an.

La nivel mondial ecoturismul devine din ce în ce mai căutat, iar România are un mare potențial pentru atragerea de turiști și venituri prin servicii de ecoturism. Împreună cu reprezentanții comunității locale și Asociația de Ecoturism din România WWF a creat o viziune de conservare și dezvoltare a zonei prin turism responsabil, în special ecoturism. Mecanismul de atragere de fonduri se află în centrul acestei viziuni, pentru a compensa lipsa de fonduri publice pentru conservarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural prin servicii turistice de calitate. Donațiile sunt făcute de pensiuni din zonă și tur-operatori, sub forma unor contribuții fixe anuale și se numesc în termeni de specialitate plăți pentru servicii de mediu (adică pentru ceea ce ne oferă natura – în cazul nostru șansa de a atrage turiști și venituri din turism datorită atractivității și frumuseții naturii și a satelor maramureșene). Contribuțiile sunt colectate într-un Fond de Conservare și Dezvoltare Durabilă și apoi alocate ariilor protejate, pe baza unor criterii de selecție transparente și corelate cu principala nevoie identificatăaceea de a păstra în bune condiții aceste arii protejate și de a menține frumusețea peisajului. În schimb, pensiunile și tur-operatorii care fac aceste donații beneficiază de sprijin pentru adoptarea unor principii și practici de ecoturism care să reducă impactul activității lor asupra mediului și peisajului și să atragă mai mulți turiști.

Schema descrisă face parte dintr-o viziune mai largă pentru zonă, pe termen mediu și lung, în care Mara-Cosău-Creasta Cocoșului este în mod oficial recunoscută ca destinație de ecoturism la nivel național și inclusă în viitoarea rețea națională de destinații de ecoturism pe care Autoritatea Națională pentru Turism dorește să o construiască în vederea promovării țării noastre pe plan național și internațional într-un mod profesionist și integrat.

Mai multe detalii despre proiect :
http://romania.panda.org/ce_facem/economie_verde/plati_servicii_mediu/pes_dunare/.

În ce privește side-eventul pentru discutarea Strategiei de dezvoltare a Turismului Durabil pentru Carpați, acesta a fost organizat de WWF și Ecological Tourism in Europe, sub umbrela Convenției Carpatice și în particular pentru implementarea Protocolului de Turism Durabil la care ia parte și țara noastră. La eveniment au fost invitați reprezentanți guvernamentali, agenții naționale de turism, ONG-uri și tur-operatori din țările carpatice care au dezbătut rezultatele și concluziile mai multor ateliere de lucru ce au avut loc în cadrul Convenției în scopul de a contribui la dezvoltarea strategiei.

Conferința Europeană de Ecoturism de la Poiana Brașov este organizată de Asociația de Ecoturism din România în cooperare cu Societatea Internațională de Ecoturism. Mai multe detalii despre conferință aici: http://european-ecotourism.eu/.

Scroll to Top