Acipenser schrenckiAmur sturgeon

Târg de sturioni pentru parlamentari

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, WWF Programul Dunăre Carpaţi România, alături de organizaţiile neguvernamentale membre ale Coaliţiei pentru Mediu, au pichetat marţi, 10 noiembrie 2009, sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în semn de protest faţă de legalizarea pescuitului sturionilor în scop comercial.

Acţiunea de protest, care a durat aproximativ o oră şi jumătate, a fost organizată sub forma unui „târg de sturioni”, în cadrul căruia au fost expuse publicului exemplare din această specie pe cale de dispariţie. Participanţii la protest i-au invitat pe trecători să cumpere peştii expuşi, dorind astfel să atragă atenţia asupra efectelor pe care le va avea legalizarea pescuitului sturionilor în scop comercial.

De asemenea, pe gardul din faţa Ministerului Agriculturii a fost întinsă o setcă, pe care au fost lipite fotografiile deputaţilor PSD+PC şi PDL din comisiile de Mediu şi de Agricultură care au propus amendamentele pentru mofidicarea Ordonanaţei de Urgenţă a Guvernului 23/2008 privind pescuitul şi acvacultutra.

Participanţii la protest au purtat pancarte cu urmatoarele mesaje: „Urmaşii lui ‘nea Ion dau iama în sturion”, „Pentru cega de pe mal UE uninominal”, „La vot au prostit bizonii, acum rad toţi sturionii”, „Băieţii cu patru case au dat verde iar la plase”.

La sfârşitul protestului, pestii expuşi au fost trimişi deputaţilor PSD+PC care au iniţiat amendamentele potrivit cărora pescuitul sturionilor este permis şi în alt scop decât pentru repopulare, iar setcile au fost trimise deputaţilor PDL care au propus ridicarea interdicţiei privind pescuitul cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Atât parlamentarii PSD+PC, cât şi democrat-liberalii au primit scrisoarea de protest semnată de peste 50 de organizaţii neguvernamentale, prin care se solicită realinalizarea şi modificarea legii astfel încât pescuitul comercial al speciilor de sturioni să fie în continuare prohibit.

Acelaşi document a fost adresat Preşedintelui României, Traian Băsescu, Premierului interimar Emil Boc şi transmis Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), Convenţiei privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate din Fauna şi Flora Sălbatică, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

„Gestul deputaţilor din Parlamentul României de a ridica interdicţia de pescuit a sturionilor este echivalent cu efectele pe care le-a avut asteroidul care a lovit Pîmântul acum 65 de milioane de ani. Atunci au dispărut dinozaurii, acum vor dispărea iremediabil sturionii. Mai mult decat atunci insa, decizia deputatilor de azi din Comisia de mediu arata clar ca alesii nostri nu sunt numai lipsisti de responsabilitate dar si rau intentionati fata de obiectivele mandatului pe care il au in Parlamentul romaniai!: a declarat Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

“Prevederea din noua lege a pescuitului arunca pe fereastra cei 4 milioane de EUR cheltuiti de guvern pentru programul de populare de sustinere a sturionilor, desfasurat in ultimii patru ani. Daca celor 200.000 de puieti de morun, nisetru si pastruga cu care a fost populata Dunarea nu li se va da timpul necesar pentru a ajunge la maturite si a se reproduce natural, pescariile de sturioni din Romania nu se vor putea reface, iar pierderile economice si cele pentru natura vor fi iremediabile” a declarat Luminita Tanasie, director WWF Programul Dunare Carpati Romania.

NOTE PENTRU JURNALIŞTI:

Deputaţii au adoptat la sfârşitul lunii septembrie 2009 Legea 317 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, legalizând astfel pescuitul comercial al sturionilor.

Astfel, la iniţiativa deputaţilor PSD+PC Ioan Munteanu, Vasile Mocanu, Gheorghe Antochi, Ion Dumitru, Filip Georgescu, Marian Ghiveciu, Victor Surdu, Culiţă Tărâţă şi Valeriu Steriu, comisiile de Agricultură şi de Mediu din Camera Deputaţilor au adoptat, la mijlocul lunii septembrie 2009, legalizarea pescuitului sturionilor şi în alte scopuri decât pentru acvacultură. Astfel, „pescuitul sturionilor în alt scop decât pentru repopulare”, prevăzut în OUG 23/2008 ca infracţiune, a fost înlocuit în noua lege cu expresia mult mai permisivă: „constituie infracţiune […] pescuitul neautorizat al sturionilor”.

De asemenea, prevederea OUG 23/2008 care interzicea „deţinerea/transportul/ comercializarea sturionilor, produselor şi subproduselor de sturioni, cu excepţia celor proveniţi din acvacultură” a fost modificată fiind puse sub interdicţie „deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor şi subproduselor de sturioni fără documente sau marcaje justificative legale”.

În acelaşi timp, deputaţii PDL Sulfina Barbu, Mihail Boldea, Valeriu Tabără, Corneliu Olar şi Mircia Giurgiu au propus şi ridicarea interdicţiei privind „pescuitul cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”, prevăzută în textul iniţial al OUG 23/2008.

Modificările propuse şi adoptate de cele două comisii au fost aprobate în plenul Camerei Deputaţilor în data de 22 septembrie 2009, această lege fiind promulgată de preşedintele României la data de 13 octombrie 2009. Legea 317/2009 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura a fost publicată în Monitorul Oficial 708/2009.

Pescuitul sturionilor în scop comercial a fost interzis în anul 2006, pentru o perioadă de zece ani, prin Ordinul 262 privind conservarea populaţiilor de sturioni din apele naturale şi dezvoltarea acvaculturii de sturioni din România, semnat de ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor şi de ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Această măsură legislativă a avut la bază studii ştiinţifice care demonstrează declinul iremediabil înregistrat de populaţiile de sturioni din apele de pe teritoriul României.

Durata mare de prohibiţie (zece ani) este explicată de ciclul lung de viaţă al acestor peşti (vârsta maximă fiind cuprinsă între 24 şi 100 de ani), de perioada lungă de timp necesară pentru a ajunge la vârsta de reproducere (între 6 şi 16 ani) şi de caracterul periodic al reproducerii acestor specii.

Dintre speciile de sturioni care trăiesc în apele României, referatele ştiinţifice arată că viza este specie critic periclitată/extinctă, nisetrul, morunul şi păstruga sunt specii periclitate, iar cega este considerată specie vulnerabilă.

Scroll to Top