wwf-spunem-stop-taierilor-ilegale-mihai-constantineanu-1600x900

Spunem stop tăierilor ilegale. Am trimis autorităţilor 24 de pagini de propuneri concrete

Modificarea Codului Silvic este zilele acestea „cartoful fierbinte” în atenția politicienilor. Luni am participat la discuțiile din comisia de specialitate din Camera Deputaților, unde nu s-a ajuns la nicio concluzie. Așa că mâine reluăm dezbaterile, de data aceasta la Ministerul Mediului.

Poziția noastră este clară: luptăm pentru stoparea tăierilor ilegale. Vrem să nu ne mai vindem lemnul „pe picior”, direct din pădure și calculând estimativ valoarea lui. Vrem ca lemnul să fie vândut numai după ce a fost tăiat, transportat la un drum auto și apoi măsurat. Eliminăm astfel erori oficiale de până la 20%, care permiteau până acum furtul de lemn cu documente legale. 

Toate propunerile noastre de modificare a Codului Silvic se găsesc într-un document de 23 de pagini pe care l-am trimis autorităților acum două săptămâni și care vizează trei teme majore, corelate cu amendamentele adoptate deja de Senat:

  • Corelarea procedurilor privind elaborarea amenajamentelor silvice cu procedurile de mediu (vrem modificarea art 21);
  • Măsuri necesare pentru combaterea integrală a tăierilor ilegale (vrem amendarea art 60, 63-64, 72, 107 și pct 38 din anexa la lege);
  • Rezolvarea problemei compensațiilor, care este una dintre principalele cauze care au blocat implementarea legislației actuale (art 97, corelat cu art 27).

Amendamentele pe care le solicităm pentru cobaterea tăierilor ilegale vor schimba fundamental modul în care ne păzim pădurile și vor orienta controalele autorităților către prima plasare pe piață a lemnului, fără de care noua versiune a SUMAL (sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) nu va putea avea eficiența dorită.

Descarca de aici adresa cu propunerile WWF-Romania.

Descarca de aici anexa la propunerile WWF-Romania.

Scroll to Top