Priorităţile WWF-România pentru protejarea pădurilor în 2018

WWF-România a trimis o scrisoare Ministerului Apelor și Pădurilor, la începutul acestei luni, prin care subliniază importanța unei viziuni unitare pentru dezvoltarea sectorului forestier național și își exprimă susținerea pentru îmbunătățirea cadrului legislativ național pentru silvicultură.  Scrisoarea include și recomandări punctuale pentru tematici ca paza pădurilor și combaterea tăierilor ilegale, dezvoltarea rurală prin valorificarea și prelucrarea superioară a lemnului, dar abordează și protejarea pădurilor virgine sau plățile compensatorii pentru proprietarii privați de păduri cărora le sunt impuse restricții.

  • Dezvoltarea Strategiei Naționale Forestiere

WWF-România cere o dezbatere publică reală pentru consolidarea unei viziuni comune pentru silvicultură și elaborarea în consecință a unei strategii care să răspundă nevoilor actuale și de viitor ale societății românești.

  • Eficientizarea sistemului pentru identificarea provenienţei şi urmărirea trasabilităţii lemnului

O serie de îmbunătățiri sunt absolut necesare pentru funcționarea platformelor SUMAL, Wood Tracking, Inspectorul Pădurii. În acest sens, se impune, în primul rând, o dezbatere publică pentru identificarea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea sistemului informatic integrat SUMAL, respectiv Forest Management and Information Monitoring System (FMIMS) în țara noastră.

  • Îmbunătățirea pazei pădurilor

Sistemul de asigurare a pazei pădurilor trebuie să pună accent pe mecanisme de prevenție și controlul recoltării, respectiv prima plasare pe piață a lemnului, urmând o abordare integrată și un efort colectiv. Noile proceduri de prevenție și control care se impun ar trebui să vizeze atât personalul silvic, cât și cel al celorlalte instituții cu rol în combaterea tăierilor ilegale.

  • Finalizarea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine

Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine trebuie actualizat permanent, inclusiv prin alocarea resurselor necesare de către autoritatea competentă pentru derularea (încă din acest an) a unui studiu la nivel național pentru identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine. De asemenea, WWF-România cere o lege specială care să asigure un management unitar al pădurilor virgine incluse în patrimoniul UNESCO.

  • Sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a lemnului și alocarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație

WWF-România cere respectarea principiilor europene de gestionare a pădurilor din România – astfel, al doilea din cele trei principii directoare enunțate în Strategia UE pentru păduri și sectorul forestier transmite un mesaj explicit: „Utilizarea eficientă a resurselor, optimizarea contribuției pădurilor și a sectorului forestier (poate să ducă – n.r.) la dezvoltare rurală, creștere economică și creare de locuri de muncă”. Numai în acest fel se poate reduce presiunea asupra pădurilor, contribuindu-se în același timp la dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

  • Modificarea măsurii de silvomediu  

Pădurile din România nu pot fi conservate fără un sistem de plăți coerent. De aceea, WWF-România cere modificarea măsurii de silvomediu astfel încât aceasta să asigure, din fonduri europene, plata pentru restricțiile necesare conservării pădurilor virgine, a celor din ariile protejate, inclusiv pădurile valoroase din perspectiva biodiversității și a resurselor de sol. Procedurile pentru revizuirea măsurii trebuie demarate imediat, iar procesul trebuie să fie unul participativ și transparent.  

Documentul integral poate fi descărcat de AICI.

Pentru informații suplimentare contactați WWF-România:
Radu Vlad –  Coordonator proiecte regionale și program păduri, email: [email protected], tel. 0741148124
Ștefan Văsuțiu – Specialist comunicare, email: [email protected], tel. 0736630705

Scroll to Top